Latvala går ut först av WRC-förarna, nu blir det tv från Rally-SM och Ryds MK tacklar rallyhuliganer!

Jari-Matti Latvala spelar högt när han i egenskap av snabbast på shake down sträckan inför Rally Italia Sardegna väljer att gå ut först av WRC-gänget. Iskallt räknar Latvala med att tappa tid när han tvingas sopa bort lössgruset men detta är ändå bättre än att ligga i det tjocka Sardinska dammet är hans tanke.
– Vet att dammet kan bli svårt på Sardinien, menar Latvala.
Han borde veta då han vann tävlingen 2009!
Som tvåa startar Ott Tännak och trea Petter Solberg, samtliga i Ford. Rallyt drar igång med två sträckor nu på torsdag och redan då lär vi få se om Latvala tänkt rätt….
På tal om Ford så avslöjar Malcolm Wilson för autosport.com att det var ett totalt chockbesked att Ford drog sig ur WRC redan efter årets säsong.
– Bara fem personer kände till detta, berättar Wilson.
– Därför blev beskedet en total chock inte bara för mig utan även de 230 som jobbar här på M-Sport i Cumbria.
Men M-Sport bossen ger inte upp utan är fast besluten att M-Sport ska finnas med när WRC drar igång i januari. Han säger dessutom att det finns fler märken förutom Ford han kan tänka sig att jobba med. Men självklart är Ford huvudspåret förklarar Wilson.
– Vi har en fantastisk produkt och nu är det bara för oss att jobba ännu hårdare!
Red Bull är lite av motorsportens räddare. När Nya Zeeländaren Hayden Paddons börs var tom och därmed även chansen att blåsa Craig Breen och PG Andersson på guldet i SWRC, då kliver den österrikiska bryggaren in på scen. Skodan lackas i Red Bull färgerna och så var saken klar!
En riktigt riktigt glad nyhet levererades idag och det gäller Rally-SM. det blir TV-sändningar av nästa års tävlingar och detta i TV4 Sport. Riktig roligt och framförallt att det inte blir sändning i någon ”Kalle Anka-kanal” utan detta blir på riktigt.
– Det här känns riktigt bra, det är något vi har strävat efter hela året och förutom att vi nu tar Rally-SM till tv-sofforna kommer det också underlätta vårt arbete med att finna samarbetspartners inför kommande säsong, säger Mats Jägerhult i Rally-SM
Programledare för de sex sammandragen blir Andreas Odén, en erkänt duktig journalist som har mångårig erfarenhet från sportjournalistiken. Odén säger.
– Det var alldeles för länge sedan vi fick se Rally-SM på tv, så det känns väldigt roligt och inspirerande att få lyfta fram sporten igen. Intresset bland åskådarna finns där, det visar inte minst årets besökssiffror, och startfältet kommer hålla riktigt hög klass när det är dags att sparka igång serien februari
Tittarna kan förvänta sig fullmatade program som kommer att innehålla mer än rena tävlingsreferat. Men rallysporten är klart i fokus och den kommer inte att skojas bort.
– Vi ska försöka komma nära sporten. Dels med analyser, specialstudier av förare, kartläsare och körteknik, men också med initierade reportage, porträtt av företeelser och förare. Det kommer att bli en skön mix mellan rallyaction i skogen, nedslag på serviceplatser och reportage inspelade i förväg.
– Reportage som når lite djupare och som tar sporten på allvar, säger Odén.

Har ju skrivit ” lite” om ”huliganer” och ”gamar” i rallyskogen och en klubb som tar detta hot mot sporten på största allvar är Ryds MK. På sin hemsida tar man upp problemet och skriver då bland annat:
” Med tanke på situationer under året bland annat i Laxå, Skilling 500 med saboterande huliganer så kommer vi att från Bilsport Rallycups sida att tillsammans med arrangörerna arbeta för att ta bort detta. Om någon tror att vi stillatigande kommer att tolerera detta så har vederbörande fel, det enda det här kommer att resultera i är att det kommer att bli mer varningar i roadbooken. ”
Som flera av er i klubben som var engagerade i Vilda Ryd Racet vet, så försvann det en del skyltar på SS 1 som sattes upp på fredagen ”helt otippat” under natten till lördagen. Uppnitade skyltar ramlar inte bort av sig själva. Som väl är hade vi skarpögda funktionärer med koll på sakerna som åtgärdade detta innan tävlingen. Ryds MK:s ställningstagande i detta är att om vi kommer på någon med vandalisering av vårt arrangemang så blir det tveklöst polisanmälan. ”.
All heder åt Ryds MK för sitt resoluta ställningstagande och det är nog precis så här rallysporten måste agera. Klubbar, aktiva och ”riktiga” rallyfans måste sätta upp enad front mot sportens trista svans…

4 svar på “Latvala går ut först av WRC-förarna, nu blir det tv från Rally-SM och Ryds MK tacklar rallyhuliganer!

    1. Till viss del kan jag hålla med dig, dock ingen kanal som du måste ha dumboll 1 och 2 i ett paket.
      Fotboll och golf då alltså för att få tillgång till motorkanalen.

  1. Tycker också att allt som börjar med ” TV4″ oftast är skit, men om dom sänder lite rally så man väl ändå vara lite tacksam. Hoppas nu snubben som ska vara programledare är lite påläst och framförallt inte snackar så förbannat mycket vilket är vanligt när det någon gång visas rally. Det snackas så mycket oviktigheter under tiden som man visar bilder från tävlingen. Jag iaf skiter i resultat på korsen och tvären jag vill höra motorljudet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *