Jonas Olsson ende anmälde skåning i Rally Sweden och ingen final i Rally-SM i Örebro!

Ende anmälde skåning i Rally Sweden så här långt, anmälningstiden går ut i morgon är Åhuskärrs Fordfantom Jonas Olsson, som är anmäld i SM-klassen ”Otrimmat 2WD”. Som lite halvskåning räknar jag även Janne Kristiansson från Moheda. Frodige Janne förgyller trots allt de flesta av Södras tävlingar, också han är anmäld med 940:an.
Ett knappt femtiotal SM-åkare är än så länge anmälda, fortfarande saknas dock t.ex. regerande mästarna Mats Jonsson i Trimmat 4WD, Jimmy Joge, Otrimmat 4 WD och Leif Pettersson med Toyotan i Trimmat 2WD. Likaså finns varken Jonssons främste utmanare Jonas Wigren och Mikael Lindquist i anmälningslistan ännu.
VM-delen hade i fredags bara tjugo ekipage, bland dessa fanns bara Citroën av de officiella VM-teamen anmält. Självklart kommer Ford också, däremot ser det lite mörkare ut för bröderna Solberg. Till Verdens Gang har bröderna dock förklarat att båda på varsitt håll jobbar stenhårt för att få ihop budget för hela VM-serien, Petter med Citroën och Henning med Ford. Behöver jag skriva att jag håller tummarna!
VM-basen Bertil Klarin är dock inte orolig, vid samma tid i fjol var där faktiskt fem färre ekipage i VM anmälda och det slutade ändå på 57 bilar. Han tippar enligt Värmlands Folkblad på minst samma siffra i år.
Orolig bör Klarin däremot vara vad gäller Rally-SM:s finaltävling. Igår kom beskedet från de tre tilltänkta Närkeklubbarna och beskedet blev ett klart nej tack till erbjudandet. MK Ran:s Andreas Andersson förklarade i corren.se varför det inte blir någon final i Örebro, allt för kort tid och sa dessutom, ” Jag tycker det luktar lite panik över det här. En finaltävling borde ha varit klar för länge sedan”. Man kan inte annat än hålla med och frågan är nu om det inte trots allt blir Katrinholm som blir finaltävling. Men då krävs nog att Klarin står med mössan i handen…
Årets rallypremiär Munkforsrundan såg veteranen Bengt Thorsell som totalsegrare i en Mitsubishi. Tvåa, bara åtta sekunder bak var en annan veteran Håkan Svensson från Fägre. STCC-vinnaren Rickard Göransson fick till en tämligen odramatisk genomkörare inför Rally Sweden och slutade som fjärde snabbaste fyrkrafsare, precis bakom come backande Jennie-Lee Hermansson.
Men på mig var det Audi-åkaren Arne Bäckström från Haninge som imponerade mest. Arne vann Midnattsolsrallyt för två år sedan men diskades i efterhand sedan man hittat felaktiga grejor i Audin växellådan. Nu har Arne sonat ”brottet” och jag hälsar honom välkommen tillbaka till rallyskogen, där han med eftertryck visade att han har mycket kvar att ge. Självklart var han snabbaste förare i Historiska Rallycupen, men att även köra in som tia totalt med en trettio år gammal Audi visar på förartalang utöver det vanliga.
Imponerade gjorde även Gunnar Fredriksson som vann klassen för de något äldre bilarna ”72-75” i sin röda Saab V4. Dessutom 23:a totalt av de nittiosex som kom i mål. Saaben, kan det vara en 73:a, räcker alltså efter nästan fyrtio år fortfarande till vilket måste ge de yngre förarna, med betydligt modernare och framförallt vassare bilar en tankeställare…
Till sist, vad är detta för dj-la mildväder? Om en knapp vecka ska det köras vintertester på Hovdala och sedan mitten av november har det varit rysskyla. Men nu, precis när det verkligen behöver vara kallt, då slår det om med regn och plusgrader. Hörrdu där uppe skärp dig, skicka tillbaka kylan och det ska vara nu!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *