Johan Sturesson i toppform på STCC-test, mer om Mäster och Porsche!

Nyss hemkommen från STCC:s första officiella test på Ring Knutstorp kan jag glädja er med att allra snabbast på den regnhala banan på Söderåsen så här långt, är ” Knislinges finest” Johan Sturesson. Johan har också varit flitigast på banan, kört fyrtio varv hitintills och då återstår bara en dryg halvtimme av testet. Med lite tur så står Johan som snabbast när man slutar klockan 16. En härlig inledning på säsongen kan jag tycka!
Näst snabbast, cirka fyra tiondelar långsammare var teamkompisen i IPS-teamet Mattias Andersson med Alfan. Trea ligger nykomlingen i Flashs BMW-team engelsmannen Colin Turkington.
Colin var även ensam om att åka av banan och detta i kurvan efter startrakan. Rätt ut i spenaten, eller rättare sagt sandfållan och där satt BMW:n.
Bärgningen blev lite komplicerad då Colins mekare, som inte fick beträda banan, försökte ge goda råd på distans hur detta skulle skötas. Det gick sådär, frontspoilern knäcktes och samma sak med den bakre. Huruvida det skedde i avåkningen eller bärgningen är för mig lite oklart. Konstatera kan jag bara, hade Colin hållit sig på banan hade det aldrig hänt…
Johan var på gott humör även om han tyckte att banan var väldigt hal, men som han uttryckte det.
– Det är ju lika för alla!
Mest spänd var jag på Rickard Rydells återkomst till STCC. Rickard i par med Viktor Hallrup kör Chevrolet och av testet att döma har man en bit upp till toppen. Rydell, hade tionde bästa tid, cirka sekunden efter Knislingemålaren. Nästan mittemellan hamnade regerande mästaren Rickard Göransson på en sjunde tid.
Hann även med ett kort snack med flitige bloggläsaren och SVT:s expertkommentator Jonas Kruse.
– Härligt att det är igång igen, menade Jonas.
I förbifarten utryckte han även sin förvåning över att min Volvo Originaldebut gått utan missöden, inget påkört. Åkturen med mig i en likadan Volvo för över tio år sedan i samband med ett SSR pressmöte, verkar ha satt djupa nästan traumatiska spår hos Jonas. Fattar inget, hade full kontroll…
När jag var i gång med att plåta Johan ringde mobilen, i andra ända fanns en av våra största rallyåkare genom tiderna, Åke ”Bryggaren” Andersson från Uppsala. Aktuell med start i Midnattsolsrallyt i en Porsche. Bryggaren ringde apropå mitt inlägg att Stig Blomqvist aldrig kört Porsche. Helt fel visade det sig.
– Stig åkte Porsche i ett historiskt rally i England, tror det hette Historic Rally Brittania 1992 eller 93, berättade Bryggaren.
– Jag är helt säker för jag vann och Stig blev nog tvåa!
Räddar mig från vanäran att vara dåligt påläst, med att hävda att Stig aldrig åkte Porsche på den tiden det verkligen begav sig, på sextio och sjuttiotalet. Tunt försvar medges, men ändå ett försvar…
Hann även med att titta in på Svalövs Gymnasiets ”tävlingsmekarskola” som finns på Ring Knutstorp. Här byggs för tillfället två racing-Cittror till Danmark och så håller man på med det absolut sista på Asfaltkungen Mats Anderssons nya ”grusbil” en Opel Astra Kit-Car. Inte nog med att jag tittade på Russelheimaren, jag till och med provsatt den. Det du Mats, det är nog mer än vad du själv gjort!
Senaste nytt om Rally Jordania är att hela första etappen kan komma att strykas. Rallybilarna kom fram först i dag och enligt tidtabellen skulle rallyt dra i gång i morgon kväll med Super specialen. Kan bli tufft, vi får se på torsdag hur det blir.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *