Jerker klarade SM-guldet men Åhlin var bäst, Latvala på väg mot WRC-triumf och Alice är av rätta virket…

Just nu håller SM-finalen Rally Uppsala på att avslutas och ännu inte läge för någon djupanalys men så mycket kan jag ändå konstatera att värmlänningen Fredrik Åhlin utklassade resten av fältet med sin hyrda R5-Fiesta. De som tvivlat på att Fredrik kan hålla reda på både pedaler och ratt på dessa täppte han onekligen till truten. Kan inte svära på det, men har för mig att senast Fredrik och co-driver Morten Erik Abrahamsen satt tillsammans i en rallybil var i Rally Sweden. Med andra ord borde han vara rattrostig och Morten notrostig, av detta märktes inget i Uppsala. Istället tog man kommandot direkt och sedan släpptes aldrig taktpinnen och i mål efter nio tuffa sträckor var Fredrik hela 51 sekunder före hemmahoppet Mats Thorszelius i WRC-Toyotan. BloggJerkerAtt guldjagande Jerker Axelsson inte gick ”all in” är förklarligt efter Linköpingsfadäsen, men marginalen 1.05 är ett gott betyg åt Åhlin. Med detta gav han även nye SM-koordinatorn Mikael Lindh en hjälpande hand genom att visa hur snabb en ny R5:a är gentemot ”halvgamla” WRC-bilar.
För Jerker Axelsson räckte det med en tredje plats om Mats Jonsson vann och nog blev Trollhätteåkaren trea alltid. Men Mats Jonsson lyckades inte stå upp utan körde in som fyra och får nu nöja sig med SM-silver. Stort grattis Jerker och Mattias Andersson som sköter kontoret, detta har ni verkligen förtjänat!

*
Skånehoppet, östgöten Mikael Lindquist med Hässleholmkartisen Per ”Börje” Andersson lyckades inte med sin ”game plan” fullt ut, tvåa bakom Niklas Hägg. Detta innebär om jag räknar rätt att det blev samma placering i SM-tabellen medan Hägg kniper guldet.

*
Mattias Adielsson med Bosse Holmstrand i högerstolen pallade för trycket och är vad jag vet ende förare som försvarar sitt SM-guld från 2013. Göteborgaren inledde tungt men på slutet har det mesta stämt och då fick Peugeotkollegan Gustav Thorsell nöja sig med silver.

*
Leif Peterson var klar vinnare i Trimmat 2WD och gled runt lite lätt med en fjärde plats som resultat. Vann klassen gjorde Tobias Söderqvist,Toyota före Microsoft Word - SBR_Pressrelease20141002.docxMikael Eriksson, som äntligen fick till det med Golfen och trea slutade Johan Carlsson med sin ”moderna rallybil” en Citroén R3:a. Medan förarna närmast omkring föredrar bilar som snart är skattebefriade har Johan och Philip Haag, även han i Citroén investerat i så pass nya bilar att motsvarigheterna faktiskt finns att skåda i återförsäljarnas skyltfönster. Säkerligen ett plus när man vill ha sponsorhjälp kan jag tänka…

*
Bästa ”sydsvensk” blev Patrik och Jesper Johansson med ”NYBE-240:an” på sjunde plats och näst bäste ”bakhjulsladdare”. Allra bäst med drivning i häcken var precis som jag tippade Jimmy Olsson med den ”modernare” 940:an.
David Bellborg/Kalle Lexe och Johan Green/Stefan Ahl var aldrig riktigt inne i matchen med sina potenta Golfar, 9:a respektive 13:e var säkerligen en tuff besvikelse att tugga i sig.

*
Hos juniorerna var det Sebastian Johansson som var bäst i Klass 1 medan Pontus Åhman, Opel Corsa sug på den, avrättade en hel rad ”Volvo 940:er” i Klass 2. Tvåa Emil Karlsson, trea Max Svensson och därefter Robin Adolfsson. Ny Opel som femma och dessutom rattad av en snabb tjej, Evelina Olofsson från Hofors.
Detta får mig att fundera på Tjej-RM:s upplägg där bara Jessica Larsson körde i Uppsala. Evelina valde bort sitt eget RM för att istället ta en dust med killarna och då ställer man sig så klart frågan, varför detta? Svaret måste vara att statusen och upplägget i Tjejernas eget ”SM” inte funkar alls. Här måste Rallyutskottet ta sig en rejäl funderare inför 2015. För självklart förtjänar rallytjejerna att lyftas fram betydligt bättre än vad fallet varit i år…


Rally France 2014Nere i Strasbourg är man på väg att avsluta etapp två av Rally France de Alsace. Jari-Matti Latvala ”saefar” och med hjälpryttaren, temakompisen
Rally France 2014 Andreas Mikkelsen som förste utmanare känns det ganska lugnt. Knappt halvminuten skiljer innan man kan gå till vila, 4,6 kilometer publiksträcka i Mulhouse.Trea är Kris Meeke, 51 sekunder långsammare och ner till fyran BloggSordoDani Sordo och bästa Hyundai är det nästan lika långt. Enda bataljen att att tala om är den mellan Sordo och femman Kubica, tre tiondelar till polackens nackdel.
Mads Östberg fick problem med oljeläckage i bakaxeln och fick ta ”transportprick” för att överhuvudtaget kunna fortsätta. Har en fajt med Mikko Hirvonen som är bästa Ford.
Sebastien Ogier tuffar på där bak och har 8minuter och 38 sekunder att köra in för att nå fram till ledande Latvala. En allt för tuff uppgift så klart och även om han vinner power stage och Latvala vinner tävlingen så kan Ogier inte säkra guldet. Som amerikanen säger ”It´s not over untill the fat lady sings…”!

*
Pontus Tidemand rullade inte alls som rapporterna först sa, utan det räckte med ett sönderkört styrstag för att förpassa honom ner i kön. Startade om och ligger fyra i WRC2 men hela 23 minuter upp till ledande Fordföraren Gilbert.

*
Silver-VOC:en är lastad, däcktrycket i DMACK:arna kollat så nu återstår bara att komma igång på söndagens RS-DM/Asfaltcup, Svedala RuntSturup Raceway. Har varit lite udda lösningar hos Svedala Mk med morgondagens tävling, allt ifrån anmälningsförfarandet till val av starttid som man satt till okristliga 09.00. Ett beslut som innebär att klockan i mitt fall får ställas på 05.00…

*
BloggRolandI veckan har Roland som vanligt finjusterat ”Black Beauty”, misslyckandet med andra platsen i Kristianstad ska inte upprepas. I morgon utlovas fajt ända in i och genom kaklet om jag förstår det rätt. Riktigt vad Roland och Peter (Silver-VOC:ens f.d ägare) pysslade med under den svarte avslöjades aldrig, säkerligen handlade det inte om att förbättra rostskyddet iallafall.

*
Avslutar med att gratulera Stefan Löfven till sin ”line up”, ser ut att bli ett riktigt ”tungt gäng” som ska styra framöver. En kompis konstaterade efter avslöjande att miljöpartisten Åsa Romson blev vice statsminister och ska hoppa in när landsfadern själv har förhinder, som t.ex vid sjukdom. Kompisen vädjade.
Gode gud, låt honom inte blir förkyld!
Politiska kommentatorer och andra förståsigpåare blev förvånade över utnämningen avAlice Bah Alice Bah Kuhnke till Kulturminister. Något jag absolut inte kan förstå, för vem skulle vara mer skickad än hon att sköta en ministerpost? Trots allt, det är snart en hel vecka sedan Alice löste medlemskort i Miljöpartiet så hennes politiska grund kan ju knappast ifrågasättas. Dessutom har hon varit programledare för Disneyklubben SVT och om detta inte är den optimala bakgrunden i sammanhanget vet jag faktiskt inte vad man har rätt att kräva av en röd/grön minister…

Ett svar på “Jerker klarade SM-guldet men Åhlin var bäst, Latvala på väg mot WRC-triumf och Alice är av rätta virket…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *