IRC-premiär på Azorerna utan PG Andersson och unik DN-krönika, positiv till motorsport!

Läste precis att premiären för WRC-utmanaren, den på kontinenten allt hetare IRC-serien körs mitt ute i Atlanten på Azorerna den 23-25 februari. Tävlingen är den första av totalt tretton deltävlingar och med det fullständiga namnet Sata Rallye Açores, i mina ögon lite märkligt nog ett renodlad grusrally.
Övriga deltävlingar är jag fortfarande inte riktigt klar över och likaså vem som kommer att köra. Verkar ännu inte helt klart om årets vinnare Andreas Mikkelsen till exempel ska åka. Två som klart lämnat är PG Andersson för SWRC och unge belgaren Thierry Neuville som 2012 sitter i någon form av fjärde bil hos Citroén med begränsat WRC-program. Kan man kanske hoppas att Patrik Sandell fortsätter eller sneglar jämten åter på SWRC med Skodan…
Lite kul med Azorerna, känns faktiskt lite som hemma. Fattar ni inget och tror att Motorbloggaren börjat fira nya året lite tidigt? Saken är den att nittiotalets Rallykung här nere, Bengt-Göran Bergström från Eslöv sålde iväg sin sista Toyota Celica till en av de bästa rallyåkarna på just Azorerna. Nu innebar försäljningen inte bara att Toyotan bytte från Eslöv till huvudstaden Ponta Delgada ( hade ett lite quiz på redaktionen om någon visste namnet på huvudstaden? Matti kunde, lite märkligt med tanke på att han har en Saab 9 5…). Nej det innebar även att lång vänskap knöts mellan Be-Ge och köparen vilket innebar att han bland annat ett år kom till Hörby och TV-Svängen. Be-Ge ställde även upp som servicetekniker och hade bitvis klippkort mellan Atlantön och Eslöv. En liten parantes…
Finns där någon tidning som jag upplever som direkt bil/motorsportfientlig så är det Bonniers flaggskepp Dagens Nyheter. Höll därför på att svimma, trilla av stolen, sätta kaffet i halsen och få dåndinpen när en kollega ( en på Handbollsbloggen dessutom) tipsade mig om DN:s TV-krönikör Johan Croneman. När jag läste inledningen på hans krönika var det som vanligt tänkte jag. Croneman började med, ” Om man nu kan vara extremt ointresserad av någonting så odlar jag ett särskilt ointresse: Motorsport.”,men sedan tog krönikan en märklig vändning.
” Det är hjul igen – men ingen särskilt god jul för de motorintresserade. Högst motvilligt erkänner jag att de motorintresserade i Sverige är många, rent av otroligt många. Förfärligt många. Hur har de behandlats under året? Inte särskilt bra. De får nästan ingenting i tv, i alla fall inte i relation till intresset.”. Det är nu kaffet kom i fel hals. Positivt om motorsport i DN, är det inte vid sådana här tillfällen det stiger upp stjärnor i öster?
Croneman ökar trycket och fortsätter, ” I Sverige härskar fotbollen och ishockeyn. Boorken och Burken och Hinken och Stöveln. Knyter de en sko så är det direktsändning i timmar.
Det är svårt att ha några invändningar, men ändå. Jag skulle gärna vilja ge de som älskar rally och F1 och STCC en stor julkram. Och några riktigt vassa program att frossa i. Ingen på tv-sporten verkar bry sig över huvud taget.”. Alltså vet inte om ni läsare som jag utgår ifrån är motorsportintresserade, förstår vad DN-krönikören gör. Han svär i kyrkan, pissar på prästen och skrattar under tiden, det är vad han gör. Jobbar man på DN kan detta omöjligt passera utan reprimander.
Ett sista utdrag ur den fantastiska och unika krönikan som jag ställer upp på till hundra procent.
”Nu sänder de två största svenska tv-kanalerna skidsport dygnet runt på helgerna, skitskytte, tafatt på skidor – jag lovar: Skidorientering blir nästa års stora Svt-satsning. André Pops i en studio uppbyggd som en kompass, Jonas Karlsson pekar ut rätt riktning.” Säger bara Johan Croneman for president!
Fick igår ett samtal från en bussförare angående Daniel Carlsson positiva syn på alkolås. Bussföraren hade inget emot detta, men han ifrågasatte starkt den verkliga nyttan av alkolås. Det lås som satt monterat i hans buss krävde att han blåste senast en timme efter att ha startat bussen. I praktiken kunde han alltså köra packad i 59 minuter och på den tiden hinner man ganska långt. Var man sedan förutseende, stannade man på minut 59 och slog av motorn. Ny start och en ny timme att vingla fram på. I hans och mina ögon verkar den här typen av alkolås tämligen meningslösa. Finns förhoppningsvis andra mer effektiva varianter?
Klang och jubel, lagom till att nya året inträder är det jubileum för Motorbloggen. Detta är det 500.e inlägget sedan starten hösten 2010 och senaste mätningen visade att läsarna ligger stadigt runt sjutusen. Till alla er önskar jag ett riktigt Gott Slut och ett ännu godare 2012!

8 svar på “IRC-premiär på Azorerna utan PG Andersson och unik DN-krönika, positiv till motorsport!

 1. Gott nytt år på dej motorbloggaren! och alla andra också förstås. Hoppas att du har energin att fortsätta med dina uppskattade krönikor även under 2012 och sen får vi se hur det går efter den 21 dec. Med stort hopp om framtiden och med  hopp för Ramona oxå!!!!
  Skoda-Nilsson

  1. Hej.
   Tack det samma. Energin finns än så länge även om där är mycket annat som pockar på uppmärksamhet…
   Vad händer den 21 december?
   Gott slut
   Tommy

   1. Enligt Maya-indianderna ska en ny era (inte jordens undergång) inledas 21/12 2112. Så vi får se vad detta innebär. Kan ju vara så att det enbart blir en ny era där de levde, en cntralamerikans revolution.
    Gott&väl!
    Skoda

    1. Hej.
     Som vanligt är jag inte så påläst. Då har jag alltså bara tred dagar att se framemot efter min födelsedag, känns lite trist…
     Tommy

  1. Hej.
   Säkert inga problem, samtidigt blir det fred på jorden, Juholt får hundra procent stöd av svenska folket och Patrik Flodin tar över ratten från Loeb hos Citroén. Med andra ord känns det så inte sannolikt men tack ändå för peppningen. Got Nytt År.
   Tommy

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *