I dag för 34 år sedan dog Ronnie Peterson och Wilson jr gör WRC-comeback på hemmaplan!

En stor guldstjärna till Lotta Bromé som i dagens P4-program uppmärksammade att det var trettiofyra år sedan som Ronnie Peterson dog. Det var den 10 september 1978 som Ronnie kraschade våldsamt strax efter start med sin F1-Lotus på Monzabanan.
Minns det som igår när jag såg de fasansfulla bilderna på tv och minns även hur lättad jag var när James Hunt (tror jag det var åtminstone) kastade sig in i eldhavet och drog ut Ronnie ur vraket. Sedan kom läkare och räddningspersonal fram och i det läget trodde man så klart att allt var under kontroll. På kvällen kom också lugnande rapporter om Ronnies skador som var allvarliga, men inte på något vis livshotande. Klart positiva besked och snart skulle Örebroaren vara på benen igen och fortsätta åka F1 trodde alla.
Dagen efter på förmiddagen var jag på ett fotojobb på skolan i Hörby, precis när jag skulle kliva ur bilen bröts radioprogrammet för en extra nyhetssändning.
– Den svenske racerföraren Ronnie Peterson är död, berättade nyhetsuppläsaren.
Chocken blev total. Satt kvar i bilen och lyssnade men minns inte mycket, det bara snurrade i skallen.
– Ronnie Peterson är död, omöjligt. Ronnie kan inte bara dö så där, det var ju för f-n bara ett brutet ben och lite annat smått, tänkte jag.
Till slut gick ändå den hemska sanningen upp för mig, han var faktiskt död. När Lotta idag spelade upp radioreferatet från olyckan fick jag faktiskt en klump i magen fast det är så många år sedan. Jag som inte ens gillar Formel 1, men Ronnie var ändå något alldeles extra. Förresten ska bli intressant att se om SVT har koll på dagen…
När vi ändå är inne på Formel 1 så blev jag uppmärksammad på att den f.d. F1-åkaren Alex Zanardi tog guld vid Paralympics i London. För elva år sedan miste han bägge benen i samband med en olycka i amerikanska Cart-serien, numera är det ”handcykling” som gäller för den 45-årige italienaren. Lustigt nog vann Zanardi guldet på racerbanan Brands Hatch där han tävlat med bil så många gånger tidigare. En liten reflektion gjorde han efteråt.
– Märkte aldrig då hur mycket uppförsbackar där är men det märkte jag idag!


Matthew Wilson har haft ett nio månader långt uppehåll från WRC efter att ha skadat sig när han gjorde ett ”fyspass” efter Monte Carlo-Rallyt. Nu på fredag är det dags för comeback i Wales Rally GB och självklart sitter han då i en av pappa Malcolms WRC-Fiestor. Dock kör han inte i själva fabriksteamet, istället är det företag och organisationer i hemstaden Cumbria i nordvästra hörnet av England som stöttat ekonomiskt. 25-årige Mattew är oerhört stolt över att vara ” a cumbrian” och hoppas kunna ge landsändan positiv PR i retur. Dessutom kommer han till start i en läckert lilafärgad Fiesta, en färg som verkligen sticker ut.
På plats i Wales finns även Patrik Sandell och Maria Andersson för att åka ”reccen” och skriva noter.
– Kan vara bra för framtiden, menar Patrik.
Men visst hade det varit roligare om noterna kommit till användning redan till helgen kan jag tycka…
Mer WRC och nu verkar det faktiskt vara mer än ett rykte som gör gällande att Hyundai är på väg tillbaka till kungaklassen i rally. Redan 2014 lär WRC-versionen av den nya i20:an kunna vara på banan om allt går vägen enligt koreanska källor.

Ett svar på “I dag för 34 år sedan dog Ronnie Peterson och Wilson jr gör WRC-comeback på hemmaplan!

  1. Ronnie var och är fortfarande min ledstjärna i mitt motorliv, det var overkligt att han skulle lämna detta i en olycksalig startcrasch som dessutom orsakades av ett felaktigt startförfarande vlket bidrog till förloppet där flera bilar träffade varandra med med en katastrof som följd. Hoppet lever att vi snart kan få en förare med Ronnies förmåga att hantera en formalbil till den yttersta gränsen .

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *