Hirvonens krasch lyckades tränga undan friidrottarna!

I´m back! Efter några avkopplande dagar i ett molnigt Grebbestad är jag åter bland ”vanligt” folk. Rally Finland har jag därför mest följt via mobilen, dock har det varit omöjligt att missa Mika Hirvonens våldsamma krasch. En krasch som definitivt punkterade VM-striden och ännu en gång är det Loeb som kör hem titeln. Grattis!
Ett tag såg det ut om om Petter Solberg skulle kunna vara med i segerstriden, men han föll tillbaka och passerades av stallkompisarna Ogiér och Loeb. Men Jari-Matti kunde de inte rå på och skönt var väl det, för tre fransmän i topp hade bara blivit för bra.
Nu seglar ”andre piloten” i Ford-teamet upp som trea i VM och med lite tur kan silvret hamna hos Jari-Matti vilket han är väl värd. För honom själv måste det kännas lite extra om han lyckas hålla Hirvonen bakom sig. Alltid kul när ”underdogen” blir ”overdogen”…
Hemma i England blir det bråda dagar i plåtverkstaden hos Ford. Tre fullfartsskrotningar, Hirvonen, Henning Solberg och Al Qasimi bådar för att det inte blir mycket pubbesök för plåtslagarna framöver.
Värst var Hirvonens krasch och det är väl inte mycket som talar för att just den Focusen kommer ut i rallyskogen igen. Å andra sidan, lyckades man bygga bil igen av Focusen som Latvala rullade utför ett stup i fjol. Den var till och med värre däran än Hirvonens, men till Rally Sweden stod den där åter likt en Fågel Fenix.
Det som slog mig när man såg krascherna, var att Focus-dörrarna flög upp nästan direkt. Genom detta ökar självklart risken att få ut en arm, ett ben eller ännu värre huvudet utanför bilen. Hade jag varit Fordåkare hade jag nog bett att man såg över dörrlåsen inför nästa tävling!
Sedan måste man vara tacksam för Hirvonens volt. Tacksam? Ja hade han inte gjort den, hade det inte blivit många rader från Rally Finland i tidningarna eller sekunder hos SVT. Nu lyckades faktiskt Miko tränga sig in i det kompakta och absolut heltäckande Friidrotts rapporterandet hos mina mediakollegor. Utan kraschen hade Rally Finland annars passerats under största möjliga tystnad…
Rapporteringen av svensk framgångarna i S-WRC har också varit minst sagt bristfälliga. Via text-TV kunde man läsa att PG slutade tia och Sandell elva, punkt slut. Nog hade det varit trevligt om man istället berättat att svenskarna placerade sig som tvåa och trea i S-WRC, nästa års VM-klass. Fakta som hade lyft både sporten, PG och Sandell.
Istället passar det naturligtvis rapportörerna bättre om svensk framgångar i motorsporten tonas ner. Då har man fortsatt alibi för att inte bry sig, vad är väl det och bli tia?
Med samma målsättning vad gäller rapporteringen från Barcelona borde det inte bli många rader. Vad jag har förstått, lär inte svensktruppen få betala för övervikt på flyget hem för alla sina vunna medaljer. Tomma ord väger inte lika mycket som guld!

4 svar på “Hirvonens krasch lyckades tränga undan friidrottarna!

 1. Är på väg hem från Finland.
  angående de krashade bilarna.Hirvonen.Solberg och Al Kasimi så skickades bilarna från Jyväskylä fredag kväll och skall vara på m-sport under dagen i dag måndag.
  Två av bilarna skall vara klara till tyskland om 2 veckor och den tredje skall flygas till japan för rallyt där i början på september

  1. Hej!
   Snacka om att bli uppdaterad! Två veckor, måste vara Solberg och Al Qasimis och en annan gnäller när behöver byta bromsar och det mindre än tre veckor till nästa tävling…
   Ha det bra
   Tommy

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *