Grusåkarna ligger i startgroparna, funktionärshjälp, Korhonen gör asfaltdebut i Alba, Grönholm med flerårskontrakt med CE Dealer Team och ”SM Shake Down” väntar på lördag!

Även om det är Asfalt SM på söndag i Hörby så ligger grusåkarna i startgroparna och först ut var Trelleborgs MKmed ”Rally Anderslöv” och i påskhelgen kördes korta ”Hejdesprinten” på Gotland. Men det är först nästa lördag (22 april) som det smäller i kiosken på allvar med SSRC/DM-premiär och Älmhults MK:s klassiker ”Silverratten”. Med en dag kvar av anmälningstiden finns där 120 ekipage anmälda och snudd på SM-stuk i både 2 och 4WD.

 Foto: Tommy Svensson

Med tvåhjulsdrivet finns Mattias Adielsson, Johan Green(bilden), Jacob Johannesson, Emil Karlsson, Victor Karlsson och inte minst Lima-vinnaren Oscar Sundell bland 31 anmälda i klassen. 4WD med 15 bilar är inte sämre där hela GK Door Team, Patrik Flodin, Chribbe Haglund och Lars Stugemo är anmälda.. Mot den här trion ställer Team Nybe upp med Fredrik Åhlin, Albin Nordh och Jonas Åkesson. Ej att glömma andra med uttalade SM-ambitioner som Mattis Olsson, Robin Adolfsson och Stig Andervang.

 Foto: Tommy Svensson

I andra ringhörnan i den här sydsvenska ”rallyfajten” står Asarums MS med ”Rally Karlshamn” ingående i Bilsport Rallycup och Södras Rally DM. Till Karlshamn är idag knappt 90 ekipage anmälda och här lyser förare med drömmar om SM-poäng helt med sin frånvaro. Istället är det som vanligt och mycket sympatiskt, mer av rally för ”gräsrötterna” som erbjuds. Noterbart är att Blekingevägarna lockar många klassiker-ekipage (bland dessa klubbens ordförande Åke Månsson) vilket inte alls är förvånade då sträckorna i ”Sveriges Trädgård” är lite av ”guds gåva till rallyfolket”. Totalt 28 anmälda med ”klassiker” och en av dessa är min ljusblå Opel Kadetts nya ”husse” Lars Byström.

*

I ”Rally Karlshamn” är stöd från Karlskrona AK begärd och nu vädjar man härifrån om hjälp att bemanna första sträckan den 22 april. 

– För att vi ska kunna arrangera rallytävlingar i Blekinge måste vi hjälpa varandra. Karlskrona AK kan inte arrangera en rallytävling utan hjälp från Asarums MS och likadant är det åt andra hållet. Vi ska nu bemanna SS1, men vi saknar funktionärer, skriver klubben.

– Ni som kan tänka er att hjälpa till, vänligen hör av er till Tobias Quist, 0730-602550 eller Anders Holmberg, 0709-160441.

Samma sak överallt om det ska köras rally måste alla hjälpa till, så är det… 

*

Vid sidan av dessa är planen den 22 april att även Gotlands MF ska arrangera ”Rally Gotland Light”, idag med 35 anmälda. Eskilstuna MK kör samtidigt ”Aprilsprinten”. som lockar nästan exakt lika många som Älmhult gör. Klassen med flest namn är ”Historiska Back&Sprintcupen” med 22 bilar.

*

Ett nytt finskt namn är på väg att segla upp på rallyhimlen, Roppe Korhonen som med kartläsare Anssi Viinikkaoch Rautio Motorsport är anmälda till italienska ”Rally Regione Piemonte”. Som förberedelse till asfalten där deltog de i veckan som gick i en ”asfaltskola” under ledning av Vittorio Canevas.

 Foto: Rautio Motorsport

– Vi körde en vanlig bil på bergsvägar och lärde oss körlinjer och bromslägen, berättar Roppe.

Finland har 24-åringen i år kört en VW Polo R5 och i Rally Sweden blev Rally3-seger med en Fiesta medan det till sträckorna kring Alba blir skifte till Citroën C3 Rally2. Bra värdemätare för honom blir att mäta sig med Mads Østberg/Patrik Barth, Hayden Paddon/Jared Hudson och Stephane Lefebvre/Andy Malfoy. Skulle detta inte räcka så är stora delar av Italiens bästa asfaltförare på plats. Korhonen blir inte ensam med finsk flagg på sin bil, samma har kartläsarna Topi Luhtinen, Marko Salminen och Miika Teiskonen som sköter notläsandet åt Toyota Gazzo Racings japanska juniorer.

*

I dag skrev Niclas Grönholm ett kontrakt över flera år som chaufför hos CE Dealer Team i World RX. I fjol slutade han trea i tabellen men har nu siktet inställt på högre höjder. Teamchef Jussi Pinomäki menar att Niclas och Klara Anderson uppnådde målen för 2022, men.

 Foto: CE Dealer Team

– Detta betyder dock inte att vi är nöjda utan kommer att fortsätta jobba hårt, konstaterar Pinomäki.

Vem som ska köra den andra gula bilen ska avslöjas inom kort. Att jag och många med mig håller tummarna för att det blir Klara är väl ingen högoddsare precis?

*

Premiären för ”Asfalt SM” närmar sig och på söndag den 16 april är det dags för SMK Hörby att starta ”Bilmånsson Rallysprint”, klubbens första SM-tävling sedan 1996. För att få till lite extra ”SM-feber” drar man igång redan på lördag.

– I Hörby-centrum och de båda torgen kommer det att vimla av olika aktiviteter och utställningar, berättar SMK Hörbys ordförande tillika eventansvariga Lars Servin som tillägger.

 Foto: Tommy Svensson

– Inte så ofta det arrangeras Svenskt Mästerskap i kommunen och då vill vi så klart att detta ska synas!

Under tiden 10.00-14.00 har SMK Hörby lagt beslag på bägge torgen för aktiviteter men där Nya Torg blir där det händer allra mest avslöjar Servin.

 Förutom olika utställningar med rallybilar och annat relaterat till SM-tävlingen dagen, efter hoppas vi att lådbils-rallyt för de yngsta ska locka folk till Nya Torg.

 Foto. Södra BF

Det är Södra Bilsportförbundet som har byggt upp en ramp och även har lådbilar att låna ut till ”rallysugna” barn. 

Detta efter att man fått sin ansiktsmålning och tröttnat på hoppborgen, säger Servin och fortsätter.

 –Där finns även annat spektakulärt som en ”rullbil” där man kan uppleva känslan hur det är att ha voltat med en bil dessutom en så kallad ”Bälteskälke” för de som är sugna på att ”krocka”.

På plats är även klubbens egen rallysimulator och så klart några av de bilar som dagen efter ska köras på Industriområdet. Även Junior-världsmästaren 2020 Tom Kristensson har tagit en paus i sin EM-uppladdning och finns på plats med den ”Event-Volvo” han ska köra som föråkare i SM-tävlingen.

 Foto: Tommy Svensson

– Helt klart något som kommer att bli sevärt då Tom verkligen vet hur man kan hantera en rallybil, lovar Servin.

Förutom detta kommer även Räddningstjänst, polis och Assistancekåren att visa upp sina bilar precis som tävlingens huvudsponsor Bilmånsson.

 Får inte glömma att det även kommer att finnas mat på torget genom grillproffsen Smoke & Flames BBQ.

Höjdpunkten på klubbens ”SM Shake Down” blir när kommunalråd Cecilia Bladh in Zito tar hand om den ceremoniella starten klockan 13.30.

 När detta är gjort har SM-premiären definitivt startat även om själva tävlingen inte är igång förrän på söndagen med första start klockan 10.00, avslutar Servin.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *