Grattis Susanne Kottulinsky Åhlin och 27 år sedan du åkte South Swedish Rally!

Idag den 12 december lyfter jag på hjälmen och gratulerar Susanne Kottulinsky Åhlin som fyller 50 år. Just nu lär Susanne fira som bäst på den ”hemliga” festen i Örebrotrakten och det är henne väl unnat.
Att utse Susanne till vår mesta motorsportkvinna är ingen överdrift och helt naturligt med tanke på hennes bakgrund. Pappa Freddy tävlade flitigt under många år, även om mitt största minne av honom är att han var en av männen bakom Audi Quattron, bilen som förändrade rallyvärlden.
Första gången jag träffade Susanne var i samband med en presskonferens inför South Swedish Rally, kan ha varit 1983. Susanne var då med i Juniorlandslaget, körde en blå/gulmålad Opel Ascona B och bjöd mig på en åktur nere på Österlen som hette duga. Snacket att inte tjejer kan köra bil kom av sig direkt och det var på lätt skakiga ben jag lämnade högerstolen!
Efter det blev det Volvo 240 Turbo och här var hon lite av ”fabriksförare” och förvaltade förtroendet väl. 1986 blev Susanne tolva totalt i Svenska Rallyt och bästa bakhjulsdrivna ekipage. Imponerande då Volvo Turbon var en minst sagt svårtyglad best i synnerhet på vintern. Ketchupeffekten när gasen trycktes i botten var där många, många som aldrig lyckades reda ut, Susanne gjorde det!
Efter Volvo blev det Audi i Grupp N, men inte någon mesig och smidig 80 Quattro, nej Susanne valde den stora tunga 200-modellen med turbomotor. En bil vad jag kan minnas, inte någon annan svensk vågade sig på. Finnarna var tuffare och här var modellen betydligt vanligare. Med monstret vann hon EM för grupp N och slutade fyra totalt. Det blev även massor av segrar i Tjej-RM och 1990 kunde Susanne sätta titeln Svensk Mästare på visitkortet. Året efter slutade hon fyra och sedan var det mer eller mindre slutåkt då sonen Fredrik var på gång. Självklart går Fredrik i mammas fotspår, han låg i magen när hon åkte Rally-SM 1991och för honom väntar sex deltävlingar i Junior-VM 2011.
Det är också som supporter till honom och dottern Mikaela, hon tänker satsa på JTCC till nästa år som upptar mycket av Susannes tid.I cirka tjugo år var hon förarutbildare hos Audi, lärde där ut hur man hanterar en bil när det är halkigt. Bättre lärare har jag svårt att tänka mig. Grattis Susanne!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *