Grahn vann Lille Mats, Ola Nilsson slog F1-Salo, WRC Loeb leder och rallytjejen i trotsåldern!

Vilken avslutning det blev på den heta rallyhelgen i nordostskåne när Jocke Grahn körde hem segern i Lille Mats Rallysprint. Detta sedan Stoffe Nilsson, ledare efter första heatet nästan tokladdade i det sista för att matcha den på pappret bättre WRC-Focusen. Istället för ny seger för Vinslövspågen blev det ”närkontakt av första graden” med en sten i startböjen och höger framhjul fick enkel biljett till skrothimlen. Dramat utspelades mitt framför näsan på Jocke Grahn som direkt insåg att första Lille Mats-segern i praktiken var klar.
Ingen, jag tror inte ens Stoffe missunnade hårt prövade Grahn en framgång sedan var det så klart som han sa.
– Hade varit roligare att vinna på banan än genom en oturlig avåkning!
Lille Mats Rallysprint har utvecklats till en succé för Wilke och Hässleholms MK. Vet även att där finns folk bakom ”majoren” som vill utveckla konceptet ännu mer. Hörde snackas om både två-dagarstävling och att man skulle köra asfaltklassikern som deltävling i nya ”Sprint-SM” som det lär skissas på hos ansvariga.
Oavsett hur man gör så hoppas jag att man till nästa år avstår att köra tävlingen som en del av RS-DM/Asfaltcup, tävlingen är så stark att den inte behöver draghjälp av ett mästerskap. Därför känns det lite trist när man får höra om ”Södraförare” som blivit bortgallrade från sitt eget DM medan ”utombyare” nu fick åka därför att de varit snabbare på ”enterknappen” vid anmälan…
Grattis Ola Nilsson!
Premiärseger i Scirocco R-Cup på Hockenheim Ring, året kunde inte börjar bättre för hässleholmaren Ola Nilsson som vann premiären inför 70 000 åskådare. En skalp han nu kan fästa i bältet tillhörde tvåan, finske F1-stjärnan Mika Salo och med detta måste Ola vara förste och ende Hässleholmsåkaren som kört ifrån en F1-förare!
Sämre inledning fick Mikaela Åhlin-Kottulinsky som fick problem med styrservon och körde i mål som 21:a.
I ”supportklassen” till Ola, DTM heter den. Tog Mattias Ekström ledningen, men missade en inbromsning och slutade tre medan Gary Paffet vann. Inga problem Mattias, jag vet hur lätt det är att missa bromsen. Hände mig och Silver-Voc:en på Sturup förra helgen!
Med två sträckor kvar att åka i Rally Argentina (gäsp) så leder Loeb, fem sekunder före Hirvonen. Nye Fordåkaren Dany Sordo förvaltar sitt pund väl och ligger trea, 1.30 efter Hirvonen. Sedan är Östberg fyra, över tre minuter efter medan Prokop på femte plats har nio minuter fram. Känns inte som någon större dramatik på slutet, där har argentinarna mycket att lära av Wilke & Co…
Åt h-e gick det för PG Andersson på gräsvägarna i Kaledonien. Motorklyddet fortsatte och till slut fick PG och Emil slänga in handduken. Vann gjorde för mig totalt okände Guraru Gill medan Chris Atkinson något mer känd, blev tvåa.
Går trögt tycker jag med anmälningarna till South Swedish Rally. Imorgon den 30 april går anmälningstiden ut och just nu är där bara 69 ekipage anmälda. En av dessa är f.d fiskeentusiasten och Subarukillen Hasse Gustafsson. Nu blir det ingen Subaru, utan Tommy ”Sillefallaren” tyckte det var lite klent med bara en WRC-Fiesta i garaget. I dagarna köpte han upp sig på Miko Hirvonens gamla ”Fordaloppa” och denna ska nu Hasse åka i Rally-SM. Häftigt med två nya WRC-värstingar, men spelar det egentligen någon roll? För det blir väl som vanligt Mats Jonsson i gamla ”Bettan” som kör hem hela skiten!
På tal om Mats hörde jag en lite kul historia, kan inte garantera att den är sann, men kul är den oavsett. Jo, Mats klagade lite på Johnny Johansson notläsning, noterna kom för sent tyckte Mats. Johnny var inte sen och replikerade.
– Inget fel på min notläsning, noterna kommer exakt när dom ska problemet är att du kör för fort!
Har lite efterdyningar kvar från lördagens Kongen. Bland annat fick jag idag höra om tjejdebutanten som lyckades rulla sin privata Volvo 940, (samma sak angående källgranskning som med Mats gäller). På de tre första sträckorna hölls ett tempo som motsvarade de bästa i C-klassen för VOC. Sedan gick det överstyr och när hon med de närmaste kring sig skulle berätta hur detta kunde hända var hon inte sen.
– Det är ert fel allihop, ni har tjatat flera veckor att jag skulle ta det lugnt och köra försiktigt. Men ni vet att jag är i trotsåldern och då gör jag så klart tvärs emot…
Värre var det som hände vid målgången på sträcka ett. Här var kort krokig uppbromsningsträcka vilket stod klart angivet i noterna och även i ett PM om jag är rätt underrättad. Trots detta hamnade TK-personalen i värsta avåkarzonen som kulminerade när en överladdad B-förare tvingades välja ett av Vångaberget mer bastanta träd för att undvika att meja ner funktionärerna. Nu gick allt bra, ja klart inte för 240:an som kortades dramatiskt fram men ingen människa kom till skada. Nu var han inte ensam, ytterligare två ekipage hade liknande uppvisningar men lyckades undvika närkontakt med fast egendom!

7 svar på “Grahn vann Lille Mats, Ola Nilsson slog F1-Salo, WRC Loeb leder och rallytjejen i trotsåldern!

 1. Jocke körde riktigt fort på andra vändan och jag sa till min polare att nu blir det pokal eller hospital för Stoffe och han hade samma känsla.
  Nu blev det ju inte hospital men en tråkig avslutning.
  Kan tillägga att polaren åkte strax efter att Stoffe kört.

  Satt och väntade på att ta en kanonbild på Stoffe och då kom Mats ist.
  Blev en rätt vettig bild på Stoffe ändå.

  Bara att lyfta på hatten på Jocke.

  Lyfter densamma till Ola riktigt stark kört.

  Kennet

 2. Tjenare! Visst vann Loeb, men dramatiken fortsatte in i det sista. ”Nye” och snabbe norrmannen Mikkelsen tvingades bryta med två sträckor kvar, efter att ha pressat sin betydligt erfarnare teamkompis Ogier hela dagen. Nu slutade dramatiken inte här. På allra sista sträckan :”Powersträckan”, fick tredjeplacerade Dani Sordo ge upp sedan elsystemet pajat. Trea blev istället Mads Östberg.
  Sedan kan jag berätta att det är långt fler HLMK:are som åkt från finska F1-förare. Jag kan nämna åtminstone tre stycken (bl.a. undertecknad) och detta har skett i Formelbilar dessutom.  Men detta förtar ju inte Olas prestation. HLMK har alltid haft starka racing-killar och fortsätter alltså på detta spåret. lycka till, både racing – och rally – åkare i Skåne under 2012!!!

  Skoda Nilsson

  1. Hej.
   Där ser man hur lite man vet, både vad gäller WRC och F1. Var det med en Skoda du körde ifrån F1-åkaren?
   MVH
   Tommy

   1.  Hej! Det var en Van Diemen RF 77. En Formel-Ford 1600 under svenska NM-deltävlingen på Kinnekulle Ring, ngn gång på 80-talet och finnen  var  Mika Hääkinen, tror även att J J Lehto var med. Tror för övrigt nu att det tillkommit en HLMK:are som åkt ifrån en finsk F1-förare. Alltså återstår ytterligare 3 st, fortfarande. Två har åkt ifrån den förste finske världsmästaren i F1. och vi andra två den den andre. De två första har väl åkt ifrån Slim Borgudd också, skulle jag tro, för det gjorde väl de flesta. Men han har ju kört F1.

    Trevlig Walburgis
    på Er alla
    Skoda-Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *