FIA tror på nya märken i WRC, Liiten byter till Skoda, Småland följer Västa BF inför tävlingsstopp, osäkert i Kongsvinger, Mattias A. byter Honda mot Lynk&Co, Superhelg i Värmland, Citroën-höjdare sålde Audi och nya Opel Rally4 testklar.

Att inte de tre av nya hybridtekniken berörda teamen i WRC är riktigt fas med vad FIA hoppats de skulle vara vid det här laget, har många vittnat om. Fortsatt är dock Rally Director Yves Matton hos FIA övertygad att detta är rätt väg att gå och nu avslöjar han även att det finns intresse från fler tillverkare efter 2022. Som ingång till detta menar Matton att det var så både Toyota och Citroën lockades tillbaka när det blev ett häftigare reglemente 2017. Nu är det inte det häftiga som ska locka utan mer modern teknik som direkt kan överföras till gatbilar. Till DirtFish förklarar Matton att han är ganska säker på att det kommer till minst en ny tillverkare när reglementet väl satt sig. Som förklaring till trögheten i portgången hänvisar Matton till Covid-19 och utan en pandemi hade intresset sett helt annorlunda ut. Risken är dock uppenbar att när säsongen 2022 rullar igång med Rallye Monte Carlo är Toyota ensam herre på täppan och för att M-Sport ska orka gå vidare, behövs större samarbete (läs pengar) med Ford än idag.

Foto: Tommy Svensson

Matton vill inte precisera vilket bilmärke/-n han tänker på och att det skulle bli något helt nytt utan tidigare erfarenhet av WRC känns alltför långsökt. Sedan den här VM-klassen instiftades 1997 har totalt 12 olika märken haft WRC-bil på programmet. ”The Dirty Dozen” i rally är Citroën, Ford, Hyundai, Peugeot, Mini, Mitsubishi, Seat, Škoda, Subaru, Suzuki, Toyota och så senast Volkswagen. Skulle jag våga mig på en gissning så ligger Skoda, Subaru eller kanske Peugeot trots ekonomiska bekymmer närmast till hands för comeback. Kanske till och med Fiat skulle behöva en rallykick…

*

I anmälningslistan till nästa helgs ”Utrikesrundan” i Hammerdal syns Jari Liiten/Mikael Kjellgren, Sandviken men utan bil, bara ”R5”. Idag fick gåtan sin lösning.

Då har vi äntligen klart med alla detaljer inför 2021 och första starten blir i Utrikesrundan med en Skoda Fabia R5, berättar duon.

Att ta steget upp till R5-klassen kommer att bli en utmaning, men riktigt roligt att få mäta sig med övriga starka namn i denna klass.

Foto: Pekka Putto

Den Skoda som SM-vinnande Liiten ska köra är den som Martin Hagman/Riflex Sport körde under 2019 och i jämförelse med tidigare Mitsubishi är det stor skillnad berättas det.

Skillnaden är jättestor och det kommer ta tid att lära sig, så det blir att inte ha för stora förväntningar på sig själv utan ta det steg för steg.

Vilka tävlingar som ska köras innan SM-premiären i Värmland i mitten av augusti, är inte klart. Klart är däremot att Sandviken-paret fortsätter med Skodan i ”Yokohama-kostym”.

*

Någon tävling i Småland blir det under alla omständigheter inte för de båda, åtminstone inte förrän tidigast den 1 juli. Detta står klart sedan Smålands Bilsportsförbund vid sitt styrelsemöte i torsdags beslutade om tävlingsstopp till och med 2021 06 30. Stoppet gäller alla tävlingar på DM-nivå och därunder medan till exempel ”Asfalts SM” i Jönköping den 4 april inte berörs då detta klassas som ”Elit” och är av Riksidrottsförbundet/SBF undantaget från det uttryckliga tävlingsförbud som gäller för alla utövare födda 2002 eller tidigare. Om pandemisituationen förbättras och det lättas på myndighetsbeslut kan detta beslut komma att upphävas/ändras. berättas det från Smålands BF.

Sökta tävlingstillstånd ligger kvar tills vidare och avslås efter hand och de arrangörer som planerar tävlingar under andra halvåret 2021 uppmanas att söka tävlingstillstånd som vanligt.

Man fortsätter med.

Träning utomhus är tillåtna (i enligheterna med RF:s bestämmelser, om de uppfyller kriterierna för att undvika smittspridning. Tuss-besiktningar tillåts om de uppfyller kriterierna för att undvika smittspridning.

Till slut kommer det som räddar ”Asfalts SM”.

SM/RM-tävlingar kommer att genomföras i distriktet enligt SBF:s och RF:s beslut.

Torsdagens beslut innebär att man följer bland annat Västra BF som infört samma sak och att beslutet av en del kanske inte uppfattas som positivt, är styrelsen medvetna om.

Vi förstår att detta beslut inte kommer att tas emot positivt av alla tävlande, funktionärer och aktiva som längtar efter att tävla. Men när hela värden är i kris vill vi bidra med det vi kan och rätta oss efter myndigheternas regler och rekommendationer.

Nu ska man inte kalla detta för ett dråpslag mot rally i lingonriket för när jag kollade så är det enbart två tävlingar som ansökt om tillstånd fram till den sista juni. Förutom de redan inställda i Nybro, Ljungby och Nässjö är det Älmhults Ungdomssektion med ”Silversprinten” den 2 april och Wäxjö MS ”Dackefejden” den 12 juni. När ”Midsommardansen” i Ljungby försvann skulle ”Dackefejden” blivit ny premiär för Sydsvenska Rallycupen men nu ser detta tuff ut. Istället lutar det åt SMK Hörby och ”TV-Svängen” den 4 september och efter detta denna fullspäckade rallythöst är det Älmhults ”Silverratten” den 18 september eller helgen mellan de bägge SM-tävlingarna Hässleholms ”Snapphanerally” och Skillingaryds ”Skilling 500”. Final för SSRC blir i Vetlanda den 2 oktober med nya ”Rally Småland”. Alltså som det ser ut idag totalt tre deltävlingar i SSRC 2021 om inte Växjö hittar ny datum men så klart allt kan förändras beroende på hur Covid-19 utvecklar sig över sommaren. 

*

Nästa lördag den 20 februari är det dags för Norska Mästerskapet och ”KNA Rally Finnskog” men som ännu inte fått grönt ljus. Igår var tävlingsledaren Ole Jonny Branes i ny kontakt med kommunläkaren men utan att få något klart svar, ja eller nej till tävling. Fortsatta utbrott av det muterade viruset i trakterna kring Kongsvinger gör myndigheterna restriktiva och först på fredag ska ny kontakt tas och vad svaret blir då är omöjligt att förutsäga. Enligt Branes är det problemet med att mycket folk från olika delar av landet samlas på samma ställe, det som mest bekymrar ”kommunelegen”. Nu kan det även bli aktuellt att korta tävlingen för att tillmötesgå myndigheterna.

Foto: Volkswagen Motorsport

Tävlingen har knappt hundra anmälda och bland dessa förra helgens vinnare ”Lygnasprinten” Frankt Tore Larsen med nya R5-Polon. Sällskap får han om det nu blir rally vill säga, av bland annat R5-trion Johan Kristoffersson, Ole Christian Veiby och Anders Grøndal.

*

Team MA:GP med ägare och förare Mattias Andersson har köpt en Lynk & Co 03 TCR av Geely Group Motorsport för att utmana om seger i STCC TCR Scandinavia. Det är samma bil som Cyan Racing tog VM-guld med förra året.

Foto: MA:GP

Jag är oerhört laddad för att starta ett nytt kapitel i STCC med en mycket speciell bil, säger Mattias Andersson.

Jag har sett framgångarna de skördat i WTCR och TCR China med bilen, något som gjorde vårt beslut mycket enkelt. Det ska bli spännande att se vad vi kan uppnå för resultat med bilen i Sverige.

För Mattias är detta 21:a säsongen i STCC där han tävlat med fyra olika reglementen: Super Touring, S2000, TTA och TCR

Vi är glada över att kunna välkomna Mattias Andersson till vår växande customer racing-familj, säger Alexander Murdzevski Schedvin, chef för Geely Group Motorsport.

Det finns ingen förare med mer erfarenhet av STCC än Mattias och vi kommer följa hans framfart noggrant.

Ifjol blev det en sjätte plats i STCC med två pallplatser i Hondan. 

Min motivation är minst lika stark nu och vi har kämpat hårt för att få till allt inför min 21:a säsong, vi har stark support från både nya och gamla partners, lovar Mattias.

*

Idag öppnade anmälan för RallyX Nordic och då hälsas även Finland välkommen tillbaka med deltävling den 5-6 juni på OuluZone.  I serien körs fem klasser Supercar, Supercar Lites, CrossCar/Crosskart, CrossCar Junior och nu även nya  Open 2WD. Serien inleds i Danmark och banan i Nysum och detta redan den 1-2 maj. Två veckor senare, 13-15 maj är det Höljes som står som värd och där det samkörs det med SM. Finland på detta och så avslutas serien med Arvika den 13-15 augusti och då ingår även SM. Snacka om superhelg i Värmland då det bara fem mil från Arvika samtidigt i Kil körs SM-premiär med ”Killingen”… 

*

När jag skrev om den dyra Audin som såldes vid auktion i Paris för cirka 20 miljoner kronor, hade jag knapphändiga uppgifter. Nu vet jag mer och bilen ägdes tidigare av före detta tävlingsbasen hos Citroën, Oliver Quensel som köpte den direkt av Audi efter Race of Champions 1988. Till stor hjälp var Michelle Mouton som öppnade dörren i Ingolstadt och möjliggjorde köpet där Audi-bossarna till en början klart förklarade, ”absolut nicht zu verkaufen”! 

Efter affären har bara ett fåtal fått prova dyrgripen och först att göra så var välkände Bruno Saby som även hade ansvaret för bilen till en början hemma i Grenoble. Därefter dök Ari Vaanen upp och ville ”testa” och till detta kunde inte Quensel säga nej. Sist i raden av testare var Michelle Mouton som även lyckades köra sönder turbon, varefter bilen inte varit ute i friska luften. Med ny turbo renoverades allt och sedan hamnade bilen i museet i Loheac.

*

Foto: Opel Motorsport

Mer modern men icke dess mindre spännande, är Opel Corsa Rally4 som nu är ute på sista testerna innan de första bilarna ska levereras. Därmed är tidigare Rally4-gänget Ford, Peugeot och Renault kompletterade med ”a new sheriff in town”…

*

Motorbloggen får sin information via officiella pressreleaser, sociala medier och läsarkontakt. Även från avsändare med av dom godkända kanaler på Twitter/Facebook. Varje läsare får själv avgöra om källorna kan anses tillförlitliga. Till Motorbloggen avsänt material betraktas som OK att publicera utan restriktioner såvida inget annat anges. Mail till Motorbloggen skickas på: tommy.svensson@kristianstadsbladet.se. Mobil : 0705-28 55 33.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *