Emils R5-Citroën visad, Jerker tror på PG i SM-premiären, dansk ”rally-kong” lägger ner och vem vill inte gunga i en Manta!

BloggEmilHelt klart en av Rally Swedens läckraste bilar säger jag när jag får se hur Emil Bergkvist/Jocke Sjöbergs R5-Citroën kommer att se ut som ska attackera de norska och värmländska sträckorna. Blått/gult på vit botten och så den klassiska röda fronten med ”Total” i vitt lyfter Emils bil i WRC2-klassen.
”Snyggt men inte pråligt, som fan sa när han målade svansen grön” (gammalt svenskt ordstäv) och att det inte finns något grönt alls på ”Cittran” ger ju automatiskt många ”gilla” från mig…

*
En som man gärna sett i samma klass är så klart PG Andersson som istället fokuserar på Rally-SM vilket så klart är gott bara det. I den av Johan Eklöf lånade WRC-Skodan får han även om han själv ogillar det ändå klassas som storfavorit i helgens Rally Bilmetro. Vid sin sida får han Pontus Tidemands tidigare kartis Emil Axelsson som gillar utmaningen.
Det här blir galet kul, menar Emil. BloggPG
De båda har precis avslutat tester i snösäkra Antilla i de allra nordligaste delarna av Värmland vilka utföll till PG:s belåtenhet.
Gick så in i helvete bra och det var skitkul, konstaterar PG belåtet och lägger till.

–  Bilen fungerade också  väldigt bra!
Främste utmanare är så klart dubble SM-vinnaren Jerker Axelsson som vanligt med Mattias Andersson som notläsare i den numera helt rätt blålackerade Subarun. Även Trollhätteåkaren vill tona ner sina egna chanser, för honom är PG favoriten.
Bara ett maskinfel kan stoppa honom. Men tvåa det ska vi vara!
SM-giganten Mats Jonsson, Forshaga, som gör sin fjortonde säsong med 19 SM-tecken i sin välbeprövade WRC- Escort är nog trots allt den som blir förste utmanare till de här två.

*
Häromdagen gav jag SM-åkarna en liten känga över deras i flera fall obefintliga information till media och i förlängningen även sin publik. Jag hänvisade också till deras norska motsvarighet som sköter detta lite bättre. Fick gensvar från en inbiten rallyfantast som höll med mig och även ville vidareutveckla sina tankar plus att han även skjuter in sig på arrangörerna. Rallyfantasten som önskar vara anonym skriver, ” Hejsan Tommy!
Den information man kan få idag från förare och team är i dom flesta fall helt ointressant. Att läsa på Facebook när ett stänkskydd fått nytt fäste, eller att nummer-plåten är flyttad är bara djävla skräp som publiceras dagligen i både text/bild. Att ett sådant inlägg kan få 139 ”gilla” på ett par timmar visar ju att den upplysningen var ”mycket intressant”. Men för vem ????  Har rallyförarna totalt övergett sina hemsidor med information ????
Arrangören av en deltävling i ett SM-rally har locket på tills 24 timmar före första start. Alla bor ju inte på tävlingsplatsen och då är det planering som gäller. Utan information, ingen resa till tävlingen för mig, så är det.
Lite om Vinterpokalen 2016 som flyttar arrangemanget till Gävle, detta pga av att Sandvikens kommun anser att detta arrangemang inte gynnar kommunen.
Jag har full förståelse, för snart finns det inget intresse från vare sig motorklubb eller kommun att blanda  sig in i sådant som inte ger ett krona tillbaka.
Inför Rally Finnskog till helgen finns all information om tävlingen, inget lock på där 14 dagar innan. Fullständiga kartor, beskrivning av alla SS, GPS-koordinater till alla p-platser, fullständig tidsplan på SS + Transportsträckor. Komplett ”entry list”, övernattning, hotell, campingplatser, matställen mm., allt samlat på en plats (Arrangörens sida) och inget Facebook…
Varför det är fler startande i NM i Norge än ett SM i Sverige och ett större intresse bland åskådare och media? Det vet jag! 
Intresse finns det mycket av, men finns det bara en knapphändig information från förare och tävlings-arrangören så är det snart slut med alla rallytävlingar!”.
Ord och inga visor och visst stämmer det allra mesta. Behövs nog en uppstramning med omtag på förhandsinformation från många håll om sporten ska fortsätta att locka både nya aktiva och inte minst viktigt, sponsorer och publik…

*
BloggHässleholmsI dag släppte Hässleholms MK inbjudan till årets stora asfalthappening åtminstone i Skåne, Hässleholms GP som i år körs för andra gången den 1 maj. Det var i fjor som tävlingen döptes om från Lille Mats Rallysprint till det mer internationellt gångbara Hässleholms GP. Vid en snabb genomläsning av instruktionerna från tävlingsledare CG Wilke om hans ”baby” hittar jag inget revolutionerande mot tidigare år. Med andra ord är det bäddat för ny såväl deltagare som publiksuccé på Garnisonen ”första maj”.

*

Lille Mats Rallysprint, Danske rallymästaren Tim Svanholt visar Stoffe Nilsson hur lite som skiljer mellan de båda inför finalheatet

En som inte lär komma till Hässleholm den 1 maj är ”danske rallykongen” Tim Svanholt som så sent som 2014 gjorde upp med hemmafavoriten Stoffe Nilsson om segern ute på Garnisonen.(bilden). Nu har färgklicken Tim dock beslutat att dra sig tillbaka och hans Mitsubishi EVO X är utannonserad till försäljning. Med sitt jobb på Svanholt Automobiler har Tim svårt att få timmarna att räcka till anger han som skäl till beslutet.
Med runt 200 rally i ryggsäcken och även ett antal racingtävlingar är Tim en av dagens stora namn i dansk rallysport och slutade femma i Danska Mästerskapet 2015. Nu är det däremot slut och 51-årige Tim väljer nu att fokusera på andra saker.

*
BloggCancerMycket Hässleholms MK nu och man nappade även direkt på utmaningen från SMK Hörby om bidrag till den av Henrik Appelskog startade insamlingen, ”Rally Sverige mot cancer”. Hässleholmarna slängde in 2000 kronor och utmaningen rullar vidare även om Henriks blygsamma mål om 30 000 kronor till cancerforskning äntligen har uppnåtts. Vilken blir nästa klubb att tulla lite på klubbkassan, för inte ska väl insamlingen stanna här?

*
BloggEdox1 BloggEdox2Vid sidan av bilar och lite annat så är jag svag för klockor och när schweiziska Edox presenterar nya ”Chronorally Edition” blir det bara, vill ha, vill ha. En som bär den här häftiga klockan med den ännu häftigare baksidan är tjeckiske WRC och Dakar-föraren Martin Prokop. Kan väl ge ett tips till sambon, jag fyller år i december…

*
BloggManta2På tal om ”vill ha”, vem skulle säga nej till en Opel Manta B som hammock? Inte jag i alla fall och den här har Esa Tähkä i Hallstahammar hittat i grannskapet. En blivande storsäljare om IKEA får syn på den!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *