Det blir WRC i Värmland trots vädret, sträckor stryks, ”snille spekulerade” och JLN422 återuppväckt!

Dagens snackis i rallyvärlden har utan tvekan varit om Rally Sweden skulle gå att genomföra med tanke på att vädergudarna senaste tiden varit på sitt allra uslaste humör. Det som för bara någon vecka sedan var kassaskåpsäkert, att det det skulle bli ännu en riktigt bra vintertävling i Värmland och östra Norge har nu förbytts i plusgrader, regn och tjälskador. BloggPressI dag kallades det till presskonferens 12.00 i Karlstad och det kan jag erkänna att strax före detta kändes det som att min obrutna rad av besökta Svenska Rallyn 1975-2015 skulle få sig en knäck. Men på presskonferensen kom istället lite positivare tongångar även om det nu blir ett lite rumphugget VM-rally till helgen.
Tävlingsledningen med banchefen Johan Magnusson och tävlingsledare Stig-Rune Kjernsli i spetsen har gjort allt de kan och lite till för att finna lösningar och vi kommer försöka genomföra en tävling trots allt, meddelade Rally Swedens vd Glenn Olsson vid lunchtid.BloggKirkenaer
Det varma vädret har gjort att vissa sträckor tyvärr inte kan genomföras överhuvudtaget och dessa är Shakedown, SSS 1 Färjestads Travet, Kirkenaer på norska sidan (bilden) och så sprintsträckan i Hagfors. Extra tråkigt med Kirkenaer som jag tycker är lite av en favorit där man har möjlighet att både parkera bra och sedan se bilarna på ett långt knixigt parti.
Dock kommer allt att vara som vanligt på Färjestads Travbana torsdag kväll bortsett från själva körningen, till exempel kommer den häftiga Red Bull Show att genomföras som planerat. Tråkigt är också att man tvingas ställa in hela den klassiska delen Rally Sweden Historic. Dock förståeligt när man hör tävlingsledaren för den delen av rallyt Hasse Joansson.
Det var antingen det eller att ställa in allt. Vi får vara glada att VM-delen kan köras…
Förarna får också en extra vilo eller testdag då reccen flyttas fram till onsdag då man börjar med de nordligaste sträckorna som också är mest vintriga. Sedan håller vi alla tummarna för att kylan kommer på torsdag då det är dags att köra de mer ”vårliga” bitarna…
Att flytta rekognoseringen har varit en helt avgörande punkt för att kunna genomföra tävlingen, vi har tjällossning på vissa vägar, menade banchefen Johan Magnusson som också hade en vädjan till alla som finns i området.
Vi ber alla att i absoluta möjligaste mån undvika tävlingsvägarna fram tills vi får tjäle igen!
Nu kan man förledas att tro att det blir en ren grustävling i år men så är det inte, sträckorna längst norrut har fortfarande snö och is även om det tagit hårt på det senaste veckan. Nu vädjar alla i ”branschen” för minusgrader, så många som möjligt och så fort som möjligt. Skulle mildvädret fortsätta förbi torsdag kommer saken i ett helt annat läge. Än så länge är det dock dagens besked som gäller vilket både WRC-promotorn förare och team ställer sig bakom.
Vi har i dialog med FIA, WRC Promoter och teamen tagit beslutet att vi ändå genomför tävlingen och alla är medvetna om vilka förutsättningar som gäller. Nu hoppas vi att vädergudarna är med oss och att vi får minusgrader och solsken som prognoserna spår, säger tävlingsledaren Stig-Rune Kjernsli.

*

Andreas Mikkelsen (NOR) WRC Rallye Monte Carlo 2016

Att arrangören tog det här trots allt positiva beslutet uppskattades av de tävlande. På Twitter kom direkt från Andreas Mikkelsen som vill ha revansch för debaclet på Värmullsåsen i fjor.
This is great news RallySweden – so happy you still can make the rally happen!
Hans team Volkswagen Motorsport delade glädjen.
Yes, let´s go rallying. We are ready!BloggMSPORT
Även M-Sport stöttade Glenn & Co och uppskattade jobbet även om nu snön kommer att saknas 2016.
We might not have scenes like this, but the hard work of all Rally Sweden means that we will go rallying!
Hyundai Motorsport delade kollegornas glädje över beskedet, (tror jag det med tanke på jobbet de redan haft med att montera tvåvånings byggnaden på Wermlandskajen).
We’re glad to hear that RallySweden is still on! It’s #RallyTime!

*
Måste säga att jag har blivit lite trött på alla upplagda bilder på sociala medier där man visar aktuell status på sträckorna och verkar tävla med varandra om hur eländigt allt är. Känns lite ”overkill” alla tror jag är nog ändå mer än väl medvetna om katastrofläget, behövs inget extra salt i såren. Jag följde VF:s liverapportering från presskonferensen i Karlstad och fick då även ta del av mer eller mindre intelligenta kommentarer i ämnet. Priset tog dock ”snillet” som menade att nu måste VD Glenn Olsson avgå. En betydligt smartare rallyfan svarade ”snillet” hur han menade att Olsson kunde påverka att vädret svängt över från vinter till vår? Svaret kom direkt.
– Det är han som är General! Vädret kan man manipulera!
Då vet vi rangordningen, först Gud Fader och sedan Glenn Olsson. Eller är det i den kommande ”Nobelpristagarens” huvud kanske tvärtom…

*
BloggFredrikIstället väljer jag att visa hur den gigantiska rally och Citroën-fantasten Fredrik Gustavsson kommenterade dagen. Tack Fredrik, du ger åtminstone mig tillbaka lite tro på mänskligheten.

*
BloggVinHar varit lite dåligt med Opel-Spotting och kör därför tre godbitar och börjar med Peter Nilssons bidrag, ett härligt sydafrikanskt vitt vin ”Kanonkop Kadette” från 2013. Är säker på att det är en av vinälskaren Carl-Jans favoriter.

*
BloggTraderaFör dig som inte har möjlighet att få ha en riktig Opel Kadett A i garaget kan en 1:43 modell bli lite av en ersättning. På Tradera säljs en ”Laupiz Blau” och för tillfället är den uppe i futtiga 130 kronor, lär bli betydligt mer innan auktionen avslutas den 15 februari.

*
BloggKulläng1Till sist en riktig godbit, Anders Kullängs Opel Kadett GT/E i Standard A-trim som på bilden är på väg mot en total andra plats i Kils ”Snösvängen” 1977. Bara Jan-Erik Lundgren med sin ”Special” Saab V4 var snabbare över de 10 snötyngda sträckorna den här sista helgen i januari. Varför uppmärksammar jag detta nu nästan 40 år efteråt, jo därför att Kadetten nu är återuppstånden efter grundlig renovering i England. BloggKull'ng2Som där brukar stå på bio, ”snart i en tävling nära dig”…

*
Vissa laddar extra mycket inför säsongen, andra som jag själv tar det lite lugnare. Att Roland B. tänker göra en hårdsatsning på att bli bäste VOC:are i Södras RS-DM med ”Black Beauty” är ingen hemlighet. BloggSläpFör säkerhets skull har han därför skaffat egen släp ifall det skulle råka gå överstyr. För att förtydliga så är det nyförvärvet som är lastad när han och Christer ”Eken” varit och hämtat…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *