Citroén premiär på taket, Sandell fick stopp, Rallycross EM till Höljes igen och så miltären och deras mark…

I helgen är det premiär för nya Citroén DS3 RRC med unge belgiske talangen Pieter Tsjoen bakom ratten i sista deltävlingen av Rally-EM, ERC. Uppenbarligen går bilen fort tillräckligt för Tsjoen var snabbast på sträcka ett för att sedan rulla på sträcka två. Tappade fem minuter men är fortfarande med i Rallye International du Valais i Schweiz. Leder gör Peugetoföraren Florina Gonon.
Patrik Sandell och Maria Andersson fick ingen pangstart borta i Kina i sin inhemska ”EPA-Mitsubihsi”. Superspecialen som är enda sträckan som är körd och det var en tuff bit enligt förarkommentarerna. Patrik fick klydd direkt och berättar så här.
– Jag varvade upp motorn för att få igång motorstyrnings systemet innan start, men när det var två sekunder kvar dog motorn. Jag fick starta om och tappade tid, dock bara några sekunder men det tar vi igen i morgon.
Leder rallyt efter SS1 gör indierna Gill Gaurav i en Skoda S2000.
Idag presenterade nya promotorn för EM i rallycross IMG kalendern för 2013. IMG har nu ett tio års avtal med FIA vilket bådar gott för rallycrossen som varit lite på dekis enligt mitt sätt att se. Glädjande är att Höljes ligger kvar som deltävling fem och den 6-7 juli blir det high life i Värmlandsskogen, undrar om Lasse Stefanz ska vara med i år också?
Mer promotion, på måndag träffas FIA och nya WRC-promotorn Red Bull Media House och då ska det presenteras hur man ska få ännu mer fart på Rally-VM. Även här handlar det om ett tio års avtal.
Nu har Kristianstads kartinglöfte Noah Milell kommit hem efter den tuffa testveckan på italienska South Garda banan. Här testade Noah för KF3-klassen och detta genom tre hundra varv på banan.
Hur det blir med KF 3 för Noah till nästa år är ännu inte helt klart, beror på sponsorerna berättar Noah.
– Mitt mål är att tävla i både Sverige plus några race i Europa och jag känner att det finns stora möjligheter att kriga i toppen!
Den stora snackisen just nu är att både SVT och Riksidrottsförbundet äntligen fått upp ögonen för hur militären eller egentligen Fortifikationsverket behandlar den svenska idrottsrörelsen. Detta sedan man fick avslag på att använda en fem kilometer lång vägsnutt intill Lugnets skidstation för nya Rallysprint SM. Miljöansvarige på SBF, Ola Blomqvist är också nyktert drastisk när han förklarar konsekvenserna av det tokiga beslutet .
– Rally kommer att bli som isbjörnar i Afrika, det blir sällsynt.
– Man kan säga nej till att låna ut vinterväg en lördag när de sitter på 350 mil vägar så de här 5,5 kilometer borde man kunna avvara…
Samma problem drabbade O-Ringen som ville utnyttja Rinkaby övningsfält strax utanför Kristianstad och presenterades en faktura på en halv miljon kronor. Resultatet av detta blev att tävlingscentra istället flyttades till Åsum och kommunens mark. Men vad beror då den här nya benhårda inställningen på?
– Vår uppfattning är att Fortifikationsverket har blivit mycket restriktivare sedan de tog över ansvaret, säger RF:s ordförande Karin Mattsson Weijber.
Fortifikationsverket förstår idrottsrörelsens oro men säger att det inte är deras sak att ta hänsyn till den oron. I rallyavslaget ses Försvarets vinning att låna ut marken bedöms som för liten jämfört med riskerna som det innebär. Exempelvis miljöpåverkan, säkerhet och risk för att marken skadas. Undrar vad som förstör marken mest, hundra rallybilar som kör på vägen eller en flock stridsvagnar som flänger runt ute i terrängen?
Här borde hela Idrotts-Sverige resa sig upp som en man och kvinna, protestera högljutt och kräva en ändring. Trots allt drivs väl Fortifikationsförvaltningen med hjälp av dina och mina skattepengar, då borde vi väl också kunna protestera när de används helt åt h-e!
Till sist så jobbade jag kväll i går men hann ändå med en sväng inom motorklubben när jag kom hem. Där satt som vanligt ”Nobelpriskandidaterna” uppradade med kaffekoppar och vetebröd framför sig och var sociala. Lika förutsägbara var gliringarna mot mig och min som de tycker avsaknad av vinnartempo i Silver-VOC:en. En i församlingen frågade lite nyfiket om jag skulle köra SSRC-finalen i morgon.
– Nej det ska jag inte och varför skulle jag det, blev min replik.
Svaret dröjde inte länge.
– Trodde det, där har dom ju en egen klass för ”loosers”…
Han syftade så klart på klassen ”Lucky loosers” och som sagt, vad gjorde man utan kompisar?
Trevlig helg.

5 svar på “Citroén premiär på taket, Sandell fick stopp, Rallycross EM till Höljes igen och så miltären och deras mark…

 1. O-Ringen kan komma till oss.
  Vi lånar ut byggnader, mark, toa o dusch.
  Rally…. kan ju också få plats ute hos oss, grus har vi ju precis utanför husknuten
  Välkomna till Åsum Ring!

  1. Hej.
   Låter jättebra, men det är ju lite transport för rallyåkarna från Falun till Åsum.
   Orienterarna är nog lättare att locka och dom hittar enkelt dit med karta och kompass. Fast tror nog ändå att Åsum Ring passar allra bäst för karting, där är det världsklass!
   MVH
   Tommy

  2. Det ska jag meddela vidare.

   Tyvärr räcker nog inte toa och dusch till i större utsträckning.
   Mellan 20000 och 25000 orienterare.

   Men skulle göra stor skillnad:)

   Hoppas ni har fina flyers och skyltar redo för det blir ju promenadavstånd till banan och hyrkartarna.

   Det roliga jag läste i detta blogginlägget var ju att de kör ERC i Schweiz, landet som är miljömupparnas våta dröm även i vaket tillstånd och Fridolin har deras miljöstadgar som kvällslektyr.
   Hade för mig att all motorsport var förbjuden där, fast det var kanske bara road racing.

 2. O-Ringen är välkomna till oss.
  Hus, toa, dusch o camping har vi hos oss.
  Rallygänget är också välkomna, grus att köra har vi precis utanför staketet.
  Välkomna till Åsum Ring,
  Kristianstad KK

 3. Nu är det just Fortifikationsverket som bromsar utlåningen av mark med sina bestämmelser. Hade det varit upp till respektive förband ute i bygderna så hade det varit enklare. Förbanden får ju också betala betydande hyressummor för mark, lokaler mm till just FortV.

  Det finns ju ett ordspråk lydande:

  ”Vad är de tre mest onödiga sakerna?
  1. Mannens bröstvårta
  2. Påvens pitt
  3. Fortifikationsverket”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *