Breen petades ner, Emil ”the rising star”, Gröndal/Walfridson vann Lausitz Rallye, 800 på segerfest efter DM6, Theorin vann totalt och Ledin tog 20:e segern för året!

BlogglukyanukRäckte inte med dramatiken på sträckorna i ERC-finalen Rallye International du Valais utan den fortsatte även efter målgång. Medan rallyts snabbaste förare Craig Breen jublade och sprutade champagne runt sig kollade tävlingsledningen genom Team Saintelocs däcklager och upptäckte då att teamet använt två däck för mycket, 20 istället för tillåtna 18 på Breens Peugeot. Vet inte om man bara var lite allmänt snälla så här före ju eller det stod i reglerna hur detta skulle hanteras, för nu inskränkte sig straffet till två minuters tidstillägg. Därmed blev plötslig snabbe ryssen Alexey Lukyanuk vinnare med sin R5-Fiesta medan redan tidigare hårt prövade Breen fick notera ännu en motgång och blev nu ”bara” tvåa.BloggEmil
The 21-year old young rising star from Sweden, Emil Bergkvist” hyllades överallt efter sin strålande och lite oväntade fjärde plats. Måste erkänna att jag hade ståpäls på kroppen när jag igårkväll följde Eurosports sändning från rallyt, där Emil och Jocke Sjöberg fick massor av tv-tid. Deras smarta körning där man inte chansade överhuvudtaget lär ha imponerat storligen.
Vi kände aldrig att vi var nära gränsen och att det gick att åka betydligt fortare. Vi har dock respekt för att vi inte har den erfarenheten av biltypen men med några tävlingar till i ryggen är vår känsla att vi kan vara med och fightas om topptider utan att ta för stora risker, kommenterade Emil framgången med fjärde platsen i det tuffa och svårkörda rallyt i sydvästra hörnet av Schweiz.
Enda som retade upp honom var den där dj-la hårnålen på slutet.
Känner en viss frustration där vi kom in fel under båda vändorna, det kostade oss en hel del tid när vi fick backa…

*
BloggTidemandPontus Tidemand hade inga större bekymmer borta i Rally China Longyou utan kunde med hjälp av Emil Axelsson i stort sett krossa allt motstånd. Tvåan, en japan var över halvtimmen ja du läser rätt, halvtimmen efter. Pontus vann alla 13 sträckorna och fick därmed en fin avslutning på Asia Pacific Championship där han redan innan Kina stod som klar vinnare. Med detta har han och Emil med råge uppfyllt allt Skoda Motorsport kunnat begära och nu är det bara att hoppas på en snygg avslutning i WRC Rally Wales GB. En lika stabil insats där och det blir pallen i WRC2 och om ryktena talar sanning en plats som förste förare hos Skoda Motorsport 2016. Ryktena säger nämligen att Esapekka Lappi redan ska ha skrivet kontrakt med Toyota för WRC 2017. Men vill jag påpeka, rykten är en sak verkligheten ofta något helt annat…

*
Ingen rådde på Anders Gröndal och Miriam Walfridsson i tyska 18. Int. ADMV Lausitz Rallye 2015. Efter de 13 sträckorna var det norsk/svenska paret allra snabbast och hade 34,9 sekunder ner till hemmafavoriten Matthias Kahle i R5-Skodan. På tredje plats rullade litauern Dominykas Butvilas in med en Mitsubishi EVOX, dock långt bak över minuten fram till den norska R5-Cittran. Rallyt som är ett av Tysklands längsta och svåraste grusrally med 18 mil special är väldigt utslagsgivande vilket bevisas av att åttan totalt Arnt Gustav Olsen i en identisk Citroén som Anders var över sju minuter efter.BloggGröndal
WRC-tvåan Jari-Matti Latvala hade ingen lyckad helg och bröt redan på SS2 med sin Audi quattro så han hade gott om tid att fundera på lämpligt grattis fram till att han träffade Anders och Miriam efter tävlingen. Bättre gick det för pappa Latvala, Jari som slutade trea i den nationella delen av Rally Lausitz.

*
Skyller helt och hållet på danskarnas konstiga räknesystem med ”halvfjers, firs, tres” och jag vet inte allt när jag trodde att Rally Danmark tvåan Ib Kraghs placering skulle räcka till DM-guld. Så var det inte alls utan vinnaren på Jylland av DM6, Christian K. Jensen försvarade guldet från 2014 med Peugeot Danmarks 208 T16 och då med Ib Kragh som tvåa i DM-listan. För övrigt hemmaföraren från Arns fjärde seger, han vann även guld 2009 och 2012.
Övriga guldmedaljörer blev Anders Rygaard, Honda, Kim Madsen Peugeot R2 och Kenneth Madsen, Suzuki Swift Maxi.
Fick en härlig film från Tommy Nielsen från priscermonin i Arn när Christian K Jensen och kartisen Freddy Pedersen rullade över målrampen. Inget tjafs med champagnesprut utan de Danska Mästarna fick varsin ”stor stark” direkt på målrampen. Målrampen kantades av storpublik och en stämning vad jag förstod var någonting som för Rally-SM vore en riktigt våt dröm. BloggDanmarkPrecis som att detta inte var nog fortsatte festligheterna på kvällen där 800 personer firade ihop med alla nykorade Danska Mästare. Bland dessa folketingsmedlemen Kristian Pihl Lorentzen i mitten med Christian och Freddy vid sin sida.
Tommy Nielsen konstaterar utan överdrift.
Sådan firar man ett vunnen DM i rally!

*
I helgen levererade Marcus Theorin, Skillingaryd sin Citroén C2 till en ny får man förmoda lycklig köpare och i dag blev det första totalsegern med en Mitsubishi EVO7. Detta i finalen av Bilsport Rally Cup, Novemberskölden i Nässjö. Som vanligt i BRC var det tunt med 4WD-bilar så enda motståndet i klassen svarade Bengt Thorsell för med sin nyinköpta R5-Fiesta.BloggLedin
Skrev igår om Kopparbergs Mattias Ledin och hans imponerande sjätte plats totalt i Marknadsnatta med den i sammanhanget tämligen undermotoriserade Peugeot 208 R2. Då följer Mattias upp detta med att i Nässjö köra in som tvåa totalt och så klart bäste 2WD-åkare. Marginalen till bäste A-förare som blev Daniel Wall, MSK Kvarnvingarna var också imponerande, nästan halvminuten skilde mellan Peggan och Walls potenta Volvo 240. Detta var Mattias 20 seger för året den här gången med Valkyria Edlund som bisittare.
De skånska framgångarna kom den här gången från Hästveda genom Martin Zetterwall tvåa och Mikael Ingemansson, fyra i C-förare VOC/GruppF. Placeringar som ska sättas in i sammanhanget att där var 31 startande i klassen och 29 i mål.BloggHampus
Hampus Larsson/Robin Rosengren var ännu mer åksugna efter Grupp E-segern i Marknadsnatta vilket innebar efteranmälan till Novemberskölden. Men här tog framgångsagan slut när växellådan i Toyotan gav upp för Vinslövsåkaren i  på SS3.

*
BloggJariMin flitiga ”korre” i Mellansverige Jan-Olof ”Lollo” Johansson var så klart på plats i Skänninge med kameran. Väljer ut en fartfylld bild på vinnaren Jari Saarinen som jag verkligen unnade den här segern. Synd att Stoffe Nilsson fick bryta med växellådstrubbel, skulle varit kul att se hur de två stått sig mot varandra?BloggKor
Men det var inte bara bilar utan Lollo upptäckte även att ”Bregottfabriken var på rally” den här lördagen. BloggNalleÄven en del Opel-Spotting kom fram och den här gången i form av Björn ”Nalle” Johansson som fanns i publiken ihop med välkände professorn i ”stötdämperi” Mikael Gustavsson från Kil.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *