Emil körde ”intelligent och snabbt”, ännu inget klart med WRC 2016, Fløene siktar på VM-guld 2016!

BloggEmilMed risk för att bli lite tjatig så börjar jag även idag med hyllningar till Emil Bergkvist och Joakim Sjöberg. På erc.com konstaterar man även idag att svenskarnas insats var långt över de allra högsta förväntningarna. Berömmer även ”Opel-paret ” för att ”ha kört både intelligent och snabbt” och att man anpassade noterna efter första rundan och sedan ”putting his foot down a little more on the repeat runs”. Som exempel tar man fram Nendaz-sträckan där Emils Peugeot var 13,2 sekunder snabbare under andra ”loopen”. Med detta var han även tredje snabbaste totalt och flög bestämt över det berömda hoppet (bilden).
Allt gick enligt planen, berättar Emil i intervjun med typisk blygsamhet lägger reportern till.
En blygsamhet som jag tror imponerar på många i den här världen och insatsen i Valais borde vara en dörröppnare av högsta rang. Vem blir nu först att erbjuda Emil och Jocke en R5-styrning för 2016 eller har Opel själv något på gång?

*
Med mindre än tre månader kvar innan det är tänkt att WRC 2016 ska ha premiär är fortfarande inte kalendern klar. Fortfarande är det oklart om det blir 13 tävlingar som teamen önskar eller 14 som promotorn/FIA vill. Kruxet är Kina som FIA vill ha med redan till nästa år något även teamen köper, men då måste någon anna tävling lämna och då är frågan vilken? Tänkta premiären Rally Monte Carlo och Rally France som i år gick på Korsika är två som ännu inte skrivit på kontrakt för nästa år. Ryktena säger också att det är krav från WRC på fransmännen att köra sina tävlingar med samma upplägg som övriga i serien som är stötestenen.
En annan sak är att det också finns önskemål att Spanien flyttar till april vilket inte mottagits så väl av arrangören. Fullt förståeligt, tycker dom att det är tufft med ny WRC-tävling bara runt halvåret efter att att årets upplaga gått i mål.
Senast i slutet av november förväntas det vara slutsnackat och en kalender ska finnas klar.

*

Ola Fløene (FIN) Volkswagen Polo R WRC (2014) WRC Rally France 2014

Efter segern i Spanien har intresset på hemmaplan varit stort för Andreas Mikkelsen och Ola Fløene. Läser i lokaltidningen Ringsaker-Blad.no över norska Dala där Fløene bor att man är mäkta stolt över att han hellre laddar batterierna inför WRC-finalen på hemmaplan istället för mer flådiga Monte Carlo där han bodde tidigare. Lite kul är det när han i imponerande ordalag beskriver Sebastien Ogier.
Han är så förbannat duktig. Irriterande duktig faktiskt, menar Ola.
Han kommer från en ”fjellhylle” i Frankrike, mor är hemma och pappan tuffar runt och levererar olja. Sebastien har aldrig fått något gratis!
Ungkarlen Ola säger också att hålla på med kvinnor när man tävlar på den här nivån fungerar inte så bra, för mycket resande är en av orsakerna. Detta är hans femtonde säsong som professionell kartläsare och han räknar med att kunna hålla sig på elitnivå i fyra- fem år till.
Men det är en riskfylld sport vi håller på med, allt kan hända och det har varit nära några gånger, berättar han.
Skador på rygg, nacke och revben räknas upp och nu har även drabbats av en skada på bäckenet som en kiropraktiker dock har koll på.
Innan karriären är över har Ola ett givet mål.
Har kontrakt med Volkswagen nästa år ut och då ska vi vinna VM!
Vad som händer när karriären är över vet inte Ola, men tror att han vill bryta med rallysporten helt. Att gå tillbaka som bilförsäljare är inte aktuellt, mer stressande än rally och utan fördelarna säger han intervjun.
När jag slutar vill jag ha ett vanligt jobb som jag inte tar med mig hem på kvällen!

*
BloggSolbergSugen på ny servicebil till säsongen 2016? Då har du chansen då Petter Solberg World RX nu annonserar ut sin trailer av 2013 års modell. Kanske lite för stor för en VOC:are…

*
BloggCitorénMedan det fungerat lite si och så för Citroén i årets WRC har det gått desto bättre i WTCC där man i säkrat VM-titeln i FIA World Touring Car Championship med Citroën Total team. I helgen tog även en Citroén-förare hem VM-titeln för förare då José María López redan i Race 1 säkrade guldet i kinesiska Chang International Circuit. På pallen fick Lopez med sig även Sebastien Loeb och Ma Qing Hua,som slutade tvåa och trea i Race 2.
Inför sista tävlingen i Qatar står nu striden om andra platsen bakom Lopez mellan tvåan Yvan Muller och Sebastien Loeb, båda Citroén och med två poängs skillnad.

*
I morgon går anmälningstiden ut för årets sista tävling i Sydsverige, Södra Sunnerbos ”Sunnerborundan”. En tävling som för ovanlighetens skull körs helt i mörker med första start från Strömsnäsbruk klockan 18.00 nu på lördagkväll. Fyra sträckor på sammanlagt 18 kilometer bjuds de tävlande på och de är för tillfället 35 bilar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *