Bara Monte och Rally Sweden i WRC än så länge, grottmänniskor i debatten och Rune är grunden!

På fredag är det dags för möte i Paris för World Council ” dom som bestämmer” i WRC och där är som vanligt mycket att ta tag i. Så här långt består nästa års VM-kalender av två tävlingar, Monte Carlo-Rallyt den 16-19 januari och Rally Sweden 7-10 februari. Men lugn det är ingen bojkott på gång, även om det just nu faktiskt bara är de här två som spikat sina tävlingsdagar för 2013. Därför ska man mellan gåslevertuggorna försöka få ihop en kalender av resterande arrangörer. Det går säkert, även om det kanske dröjer ända till kaffet med avecen…
Man ska även presentera nya WRC-promotorn och alla med insyn hävdar att det blir Red Bull Media House som tar över efter ryssen. Man har till och med snackat om tio års kontrakt för att få en långvarig och hållbar lösning på Rally-VM.
I morgon torsdag ska täckelset falla på Parissalongen för Hyundais nya WRC-bil. Det rykte som pågått de senaste två åren ska nu få liv och lite spännande är det ändå tycker jag.
Igår kom ju domen mot Tom Damberg och Per-Arne Sjöstedt för deras ”stora” motorer i Oknörundan. Tog inte långt tid förrän det började skrivas på lite olika gästböcker om saken. Samtidigt pågår ytterligare en inflammerad debatt  om förslaget till nya Grupp H reglementet. Detta ska jag gå in på vid annat tillfälle, nu ska det istället handla om tonläget och språkbruket när man ”debatterar”.
Uppriktigt sagt förstår jag inte vissas ”grottmännisko-beteende” i de här gästboksinläggen. Ingen finess finns, inte ens vanligt hyfs utan ”pang på röbetan” åt alla med annan åsikt än den egna. Basebollträet mitt i skallen, det är medicinen för alla som tycker annorlunda än jag själv, tycks vara melodin. En mycket trist utveckling och definitivt inget som sporten och debatten vinner på. Kan vi inte enas om att försöka vara lite vänliga i fortsättningen. Detta betyder inte att man behöver mjäka med i allas åsikter, tvärt om.


Idag träffade jag en bilsportkille av ”den gamla stammen”, Hässleholmaren Rune Nilsson. Han är banchef vid lördagens SM-tävling i bilorientering som Hässleholms MK står som värd för. Rune har utan ersättning lagt ner massor av tid för att de knappt trettio anmälda ska få leta kontroller i Hässleholmsskogarna.
– Har väl kört en sjuttio mil bara för att kolla banan, berättar Rune.
– Ändå inget mot banläggaren Yngve Evaldsson, han har lagt ner runt tvåhundra timmar bara på körorder och att leta vägar på gamla kartor!
Rune, sonen Andreas och Yngve ihop med många andra tillhör betonggrunden i vår sport, men de får sällan eller aldrig någon sorts tack eller uppmärksamhet för sitt jobb. En kokt korv och en kopp kaffe när tävlingen är avslutad i bästa fall. De figurer aldrig i några rubriker, nämns inte när alla ” Colin McRae-åkare” med expertattityd skriver i gästböckerna då finns dom helt enkelt inte ( jo om dom har gjort något fel så klart då hängs alla klantiga funktionärer…).
Men och glöm inte detta, utan dom här eldsjälarna stannar bilsporten. Sedan kan där köpas WRC-bilar, sofistikerade järnsängar och f-n o hans mormor, för det är ändå Rune & Co som till syvende o sist ser till att det blir tävling!

2 svar på “Bara Monte och Rally Sweden i WRC än så länge, grottmänniskor i debatten och Rune är grunden!

  1. Såg ett avsnitt av Fith Gear på tv där den kvinnliga programledaren åkte en bilorienteringstävling med Andreas Mickelsen som chaffis.
    Skrattade så tårarna rann, hon blev kraftigt åksjuk men gav inte upp.
    Har aldrig testat bil-o bara vanligt rally men jag inser att det är mer krävande än man tror med Bil-O.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *