Alster ny shake down, PG klar för Rally-SM, dansk Corsa efterlysning och Tom K. gör historisk start!

BloggSweden kopia 2Efter att i många år haft shake down till Rally Sweden i Råda utanför Hagfors innebär nu serviceflytten ner till Karlstad och Värmlandskajen, att även shake down flyttas. Ny sträcka för detta på torsdagsmorgonen den 11 februari blir i Alster utanför Karlstad.
Vi måste hitta en shake down-sträcka som är så nära serviceplatsen som möjligt. Den närmaste ligger kring Alster. Det är den bästa väg vi hittat och där vi fått markägarens tillstånd, säger Svenska rallyts vd Glenn Olsson till P4 Värmland.
Sträckan, som startar nära Glänne gård och går mot Ökna, har använts tidigare i rallysammanhang och med vädret som nu, bör även snötillgången vara okej även om det är en bra bit längre söderut än Råda.

*
Idag avslöjar Värmlands Folkblad att PG Andersson är klar för Rally-SM i den hyrda WRC Skoda Fabia som jag skrev för några dagar sedan. Planerat är Rally-SM samt några tävlingar Norge, cirka tio totalt enligt PG.

20110209 Medan utländsk media trängdes kring Fordstjärnan Jari-Matti Latvalla i bakgrunden kunde hemmahoppet PG Andersson avslappet ladda för Rally Sweden. Bild: Tommy Svensson
Siktet är inställt på guld men PG är osäker på var han står formmässigt. Trots allt två år sedan han senast satt i en rallybil och det är inte körningen i sig som bekymrar, det är detta med noterna.
Det blir lite ringrostigt skulle jag tro, säger Årjängsföraren till VF.
Premiären blir redan i norska Sigdalsrallyt den 16 januari och sedan är det SM-premiär i Gävle. Rally Sweden står PG över. Anledningen är så klart kostnaden och där han menar att den starten skulle kosta lika mycket som hela SM-säsongen. Dessutom menar PG, precis som jag alltid hävdat att en enda VM-start är helt meningslös i jämförelse med vad det kostar. Finns där någon som kan nämna en förare som kommit vidare i WRC tack vare ett enda bra resultat i sin hemmatävling? Jag vet ingen…
Det har ju varit lite oroligt på co-driver fronten i WRC vilket underlättar för PG som hoppas att få Pontus Tidemands f.d bisittare Emil Axelsson vid sin sida i SM-premiären. Till Sigdalsrallyt blir det Norge-rutinerade Anders Fredriksson som tar plats i Skodan.

*
Microsoft PowerPoint - Opel Corsa Rally Cup 21.nov præsentationI dag skickade Opel Danmark ut en efterlysning efter ytterligare två förare som är sugna på nya Opel Corsa Rally Cup. Opel kräver misnt fem bilar för att sjösätta cupen och i dag är där tre förare som betalat ”handpenningen” på en nya Corsa OPC. Välkända danska rallynamnen Jan Jacobsen, Simon Vallentin och Michael Mcbride planerar nu för ett liv som Opelförare.
Skulle der være andre, der forsøger at rejse penge til et Corsa Cup projekt, så send mig meget gerne en mail tilbage så hurtigt som muligt med status for dette arbejde. Eller gi’ mig et ring på tlf.: 40 33 80 58, meddelar Erik Morsing som ansvarar för rallysatsningen hos Opel Danmark.

*
I fjor försökte Thierry Neuvilles lillebror Yannick att vinna ADAC Opel Adam Cup men det gick tungt för den unge belgaren. Det blev bara en tredje plats sedan Julius Tannert varit alltför överlägsen. Nu väljer Yannick att skifta fokus och tänker sig att köra Tyska Rallymästerskapet med en riktig vinnarbil, en Skoda Fabia S2000. En bil som tidigare körts till massor av segrar med först Skoda Motorsports Sepp Wiegand och senast med Freddy ”Lucky Freddy” Loix bakom ratten. Nu har Loix sålt bilen till Litauen när han fick hem sin nya R5-Skoda och storebror Thierry köpte den sedan tillbaka till Belgien. Nu jobbar ”The Neuville brothers” för att få ihop budget för full säsong i Tyskland och som en del i denna hyrs även Skodan ut till tävlingar som inte krockar med ”DM”. Även Yannick har lite problem med kartis men hoppas på antingen tyskan Christina Kohl som åkte i Opeln eller landsmannen Dominik Dinkel.
Publicerar också kalendern för serien med tanke på att det blir mer och mer intresse för tyskarnas rallymästerskap. Inte minst ur skånsk synvinkel då SMK Hörbys Tom Kristensson/Timmy Berntsson planerar att åka Adam-Cup i år.
04.03. – 05.03. Saarland-Pfalz Rallye, St. Wendel Citroën, Opel
15.04. – 16.04. Hessen Rallye Vogelsberg, Schlitz HJS, Opel
06.05. – 07.05. Rallye Sulinger Land, Sulingen Citroën, Opel
20.05. – 21.05. Sachsen Rallye, Zwickau Citroën, HJS
24.06. – 25.06. Rallye Stemweder Berg, Lübbecke Citroën, HJS
15.07. – 16.07. Thüringen Rallye, Pößneck HJS, Opel
05.08. – 07.08. Rallye Wartburg, Eisenach Citroën
09.09. – 10.09. Rallye Niedersachsen, Osterode/Harz HJS
30.09. – 01.10. Rallye Baden-Württemberg, Heidenheim Citroën, HJS, Opel
21.10. – 22.10. 3-Städte-Rallye, Kirchham HJS, Opel
Som synes så är det bara i fyra av tävlingarna som inte Adam-åkarna kör. Övriga märkescuper är Citroën och så helt nya HJS där man kör med den bakhjulsdrivna R3-Toyota GT 86.

*

Tom Kristensson och Timmy Berntsson, SMK Hörby leder både Rally-DM och Sydsvenska Rallycupen
På tal om Tom Kristensson så blir det en historisk dag lördagen den 16 januari då ”VOC-Kungen 2015” för allra första gången ska prova framhjulsdrift i rally. Då finns Tom och Timmy på plats i Torsby för att ihop med ytterligare drygt hundra andra åka MK Rattens Finnskogsvalsen, premiären i VOC Mekonomen Rally 2016. Blir säkert en upplevelse för skånske Tom att betvinga Grupp H-Golfen på det som för tillfället ser ut att bli riktgt bra vinterväg. Med sig upp till Värmland från Skåne får han även VOC-åkarna Kim Nilsson, Osby och Andreas Persson, Simrishamn. I Ungdomsklassen blir det vinterdebut för SMK Hörbys Victor Hansen medan de franska bröderna Hugla kör i Grupp E med licens från Hässleholms MK.

*
BloggLappiInte bara i Värmland det är snö för tillfället, även vid testerna för Rally Monte Carlo bjuds det på riktig vinter enligt Esapekka Lappis bild från det österrikiska Skoda-teamets ”camp”. Förhoppningsvis blir det inget ösregn det här året som det varit de två senaste gångerna jag besökt ”alla rallys moder”…

*
För dig som bor här nere och inte är sugen på att åka ända till Torsby för att sladda lite finns ett alternativ på Ljungbyhed Park nu på lördag den 9 januari. Här bjuder MOM Events på ”Vinterkörning” ute på det nerlagda flygfältet och så här går det till, ” Du kör med egen bil. 1000 kr per bil och 250 kr för extra förare. Du får möjlighet att köra en specialsträcka, som du kan se på MOM Events Facebooksida, samt undanmanöver på snö.
Betalning sker kontant eller med kort, på plats. Anmälan och inskrivning sker kl 09.00. Därefter kör vi kl 10.00-14.00.
Se mer info på http://simplesignup.se/event/70702”..

*
BloggJanneLäste idag ett inlägg på Facebook från den småländske färgklicken/livsnjutaren/köksbyggaren Janne Kristiansson och det är väl bara att hålla med i Jannes slutsats, bra jobbat av riktaren.
Att halva denna bilen levererat 2 totalsegrar efter detta, är ganska bra facit på bilriktaren…

*
Missade så klart att berätta hur man kommer in till Cancerfonden för att ge ett bidrag till Henrik Appelskogs insamling så här är den: https://www.cancerfonden.se/insamlingar/rally-sverige-mot-cancer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *