Åhlin kör WRC Wales Rally GB, Neuville backar, Montes VM-status 2016 oklar, Volvo kör WTCC och Berglund till Wales!

BloggÅhlinInte så ofta jag kan skriva om nyheter i WRC med svensk ”touch” men idag bekräftar Fredrik Åhlin att han kommer till start i finalen Wales Rally GB i WRC2 med Leo Vegas-Fiestan.
110 procent fokuserad och motiverad att åka där och förhoppningsvis avsluta vår säsong med en höjdare, säger Fredrik och fortsätter.
Har haft ett bra år och tempot är där definitivt, så vi hoppas verkligen vara konkurrenskraftiga, vilket jag tror vi har en bra chans att vara!

*
BloggMonte2 kopiaÄnnu råder ingen ”peace in the valley” mellan WRC och teamen angående kalendern för 2016. Teamen har förklarat sitt missnöje över att kalendern är tänkt att öka till 14 tävlingar där Kina is så fall blir ny. Lite överraskande är att varken Monte Carlo Rallyt eller Tour de Corse ännu anses helt klara för VM-status, de är med på listan men har ännu inte skrivit något avtal. Nu har man visserligen på sig till den 30 november men ändå lite märkligt? Ingen hemlighet att båda tävlingarna möts med skepsis hos teamen på grund av deras helt olika upplägg mot övriga i VM-serien. Inte heller WRC-promotorn står på ”fransmännens” sida utan menar att om12 arrangörer kan arrangera på samma sätt varför ska då två få lov att göra lite som de själv vill?

*

2015 World Rally Championship / Round 06 /  Rally d'Italia Sardinia // Worldwide Copyright: Hyundai Motorsport

En liten knall levererades igår eftermiddag(efter att Motorbloggen var skriven) från Hyundai Motorsport. Thierry Neuville, förste förare och teamets ”stjärna” tar ett steg tillbaka i WRC-finalen i Wales och kör för ”B-teamet”
Hyundai Mobis World Rally Team. Där tar han plats i #20 som annars skulle körts av Hayden Paddon som i stället får en statushöjning när han sätter sig i i20 #8. Numret före har Dani Sordo som därmed klassas som ”förste förare”. Kevin Abbring blir därmed belgarens nye ”teammate”.
Beslutet togs gemensamt av Neuville och teamet och är ett försök för honom att komma tillbaka till sin gamla form. För tillfället ligger Neuville femma i WRC och med 85 hopkörda poäng. Visserligen bäste Hyundai, Paddon är åtta med 66 poäng och Sordo tia, 62 poäng. Dock hade Neuville och Michelle Nandan förhoppningar att man skulle kunna fajtas om pallen i år, men de framgångarna har helt uteblivit. Andra platsen i Värmland och tredje på Sardinien är topparna 2015.
Teamet förklarar att man har fortsatt fullt förtroende för Neuville och att hans påskrivna kontrakt för 2016 fortfarande gäller.
Det här beslutet har tagits efter ett konstruktivt möte med teamet där vi diskuterade de avslutande tävlingarna, berättar Neuville.
Det här beslutet gör mig mer fri från pressen att ta poäng i Märkes-VM och istället kan jag helt fokusera på min egen insats.
Han förklarar vidare hur viktigt det är för honom att återfå sin gamla form för att gå in i 2016 med förnyat självförtroende. Teamet är mycket noga med att uttala sitt stöd för ”förste föraren”.
Vi är alla hundra procent bakom Thierry i försöket att få honom tillbaka på banan inför 2016, kommenterar Alain Penasse i teamledningen.
Till nästa deltävling i WRC, Rally Spain är Hyundais ”line up” oförändrad.

*
Till helgen är det final i ”Welsh Forest Championship” med den 60:e upplagan av Cambrian Rally beläget i Llandudno i Wales. En tävling med svenskt deltagande i form av SMK Gävles Martin Berglund/Joakim Gevert som gör en ny start i nya Mitsubishis Mirage R5. BloggPryceNu blir inte Berglund ensam med nya ”Mitsan” utan unge hemmaföraren Osian Pryce (bilden) sitter i en systerbil. 23-åringen har ett förflutet ibland annat WRC Rally Wales 2014 med en R5-Fiesta.
Martin och Osian får onekligen en tuff utmaning på de nio sträckorna då klassen ”B14” innehåller totalt 14 WRC, R5 och Super 2000-bilar. Högst seedad är David Bogie som kör Fiesta R5 och med #1 på bilen. Startnumret efter får Sverigebekantingen Steve Perez som brukar köra Midnattssolsrallyt med Lancia Stratos. Nu är det WRC-Focus som Perez ska köra.
Bilbyggare Weng och hans M-parts testar i veckan på plats inför det som förhoppningsvis ska bli den svenskbyggda R5:ans dörröppnare på den brittiska marknaden. Här har man gjort klart med återförsäljare, välkända Spencer Sports.

*
Den största motorsportsatsning ur svensk synvinkel som någonsin gjort presenterades i dag av Polestar/Cyan Racing. 2016. En storsatsning på WTCC med fem bilar varav minst en körs av en svensk förare går inte av för hackor kan man ju lugnt konstatera. Med besök i för Volvo viktiga marknader som Kina, Tyskland, Japan och Ryssland är satsningen förståelig.
Till och med FIA-presidenten Jena Todt kommenterade svensksatsningen.
Jag är glad över att kunna hälsa Volvo välkommen som ny fabrikant i FIA World Touring Car Championship.
Som ett framgångsrikt touring car märke och ett namn som är synonymt med både teknik och säkerhet, passar det att Volvo att gå med i VM för Touring Cars, menade Todt belåtet.

*
I helgens deltävling i Yokohama Mästerskapet tog Per G. Hansen och Hässleholmsboende kartläsaren Karsten M. Svensson en andra plats i klassen med parets ”Rothmans-Porsche”. Andra platsen i Nykøbing Falster räckte för att köra hem åttonde segern i klassen för Klassiska Bilar.
Annars har säsongen varit både ros och ris där vårens minirally i Sönderjylland satte sin prägel på året. En våldsam krasch som inte bara gav Porschen svåra skador utan även föraren Per G Hansen. Under sommaren renoverades sedan både bil och förare och sedan avlöpte säsongen utan större problem.
Nu väntar vinterförberedelser och en ny och förhoppningsvis mindre turbulent säsong 2016, avslutar Karsten.

*
BloggjörgenDagens Opel-Spotting kommer från alerte Kristian Lindberg som påpassligt fångade vinnaren av Falsterbosprinten, Jörgen Andersson i sitt rätta jag. Opel-kepsen prydde onekligen Jörgen som även föredömligt döljer vinnarbilen den ”ljusgröna” Mitsubishin

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *