WRC till Estland (?), Tidemand/Fløene kör Skodatest inför Malmöbesök, Oliver S. filmprisad, RS-DM till Eslöv och ”Opel-Lottor” till MSR!

Det är många nu som vill ha en WRC-tävling i sitt eget land och senast att avisera intresse är var granne österut, Estland. Deras Rally Estonia är populärt bland WRC-åkarna ofta som tuff shake down inför Rally Finland, som bjuder på liknande vägar. Har nu noterat att estländarna verkar ha lagt in nästa växel och årets upplaga den 12-14 juli blir ”kandidattävling” för plats i WRC-kalendern. Detta i likhet med vad som även sker  i Japan i november då Central Rally Aichi körs. 

Redan nu har man tre WRC-förare anmälda till starten i Tartu i södra Estland. Klara sedan en tid var Esapekka Lappi, Citroën och Andreas Mikkelsen, Hyundai. Nu kom även M-Sport Ford med anmälan för Elfyn Evans som även om han ligger fyra i tabellen, behöver  ”komma in i matchen”. För både honom och teamet blir det tävlingspremiär på estnisk mark. En premiär som man ser framemot med sina bitvis ultrasnabba sträckor som man ändå känt på tidigare vid tester inför Finland.

  Så snabba sträckor att det blir ett perfekt sätt att få upp ”the speed” inför Rally Finland, konstaterar Evans.

I samma ämne så ska det om jag är rätt underrättad, presenteras förslag till WRC-kalender för 2020. Fredagen den 14 juni är den dag som detta ska göras om inget har ändrats i FIA-agendan. Spännande på många fronter, vilka nya tävlingar ska in och vilka gamla ska ut…

*

Efter Rally Sweden har det varit lite tyst om Pontus Tidemand som där gjorde sin andra start i M-Sport Fords WRC-Fiesta. Ett rallycrossinhopp i Per Eklunds VW Beetle Supercar i Euro RX är efter detta det mest spektakulära. 

Klart att jag tackade ja direkt. till Silverstone och Euro RX ,har Pontus förklarat tidigare.

Även om det är WRC som är mitt huvudfokus så är det kul att få lite körning i väntan på nästa rallystart, aldrig fel att hålla igång tävlingsandan och motionera högerfoten!

I veckan som gick var det däremot dags för lite ”rallyreunion” med sin kartläsare Ola Fløene när paret körde tester i Spanien och på vägar i Katalonien där senare WRC Rally Espana ska köras.

Fun, warm and sunny, great car, what’s not to like, menade Ola efter dagarna med nya R5-Skodan.

Dagar som pressats in mellan Olas nya karriär med ökenrally och nya jobbet som försäkringsrådgivare hos  Insurance Company JAMES HALLES Sport i London.

Nästa stopp för Pontus och Ola blir faktiskt i Malmö där paret bland annat ska utmana Johan Kristoffersson/Stig-Rune Skajermoen i ”SM i Rallysprint Sommar”. 

 De här SM-veckorna brukar ha ett riktigt bra upplägg, underhållande både för oss som tävlar och för publiken, så det ser jag fram emot, menar Pontus.

Sverige har många snabba och duktiga förare så det kan nog bjudas på härlig konkurrens också!

I sitt nyhetsbrev avslöjar Pontus också planer på att få till en start i”The Magic Weekend” och Höljes första helgen i juli. Ännu roligare, för oss som vill se honom och Ola i en WRC-bil så säger han även.

Vi planerar åtminstone ett par WRC-starter under hösten för att lägga grunden för säsongen 2020. Var, hur och när återkommer vi med, men var så säkra – den som väntar på något gott…

*

Att 17-årige Oliver Solberg med all rätt kan kallas underbarn när det handlar om bilkörning är det nog ingen som säger emot på. Men nu verkar även värmlänningen röna samma uppmärksamhet som skådespelare. I filmen om hans liv, ”Born2Drive” har Oliers talang på vita duken uppmärksammats. I synnerhet i Asien, Sydkorea och Kina är Petter och Pernillas ”lille gutt” nu het. Filmen har dessutom belönats med  ”Audience Award” 2019 Guro Kids International Film Festival i Seoul. Nu har ju Oliver att brås på, jag menar har man en pappa som har smeknamnet ”Mr Hollywood” så vad annat är att vänta…

*

Lite mer hemvävt så här på Nationaldagen, på söndag körs deltävling fyra i Södras RS-DM/Asfaltcup, Bil-Månsson Rallysprint Eslöv. Totalt 63 anmälda betyder drygt 20 bilar mer än senast i Svedala men samtidigt lika många färre än när SMK Hörby svarade för premiären i april. Noterbart är att lite mer favorit än övriga, Rolf Grybb, Hässleholm i sin DS 3 R5 sätter sin egen ordförande CG Wilke i högerstolen. Syftet är för mig lite oklart såvida inte ”CG” vill komma in i ”racemode” inför stundande Midnattssolsrallyt där han är kartläsare åt Christer Carlsson i sin fina replika av Carl-Magnus Skooghs Volvo Amazon Sport från 1964.  Tuff utmanare ser jag i familjen Oddshammar, Håkan och Pamela från Lund. Den stabila segern förra helgen i danska Ringe borde ge extra ”confidence” i R5-Fiestan.

Stefan Weréen gör ny start med GN Motorsports R5-Fiesta och hoppas på både bättre lycka än i Hässleholms GP där en betongsugga stod i vägen, plus att han och ”extremt aktiva” kartläsaren Per ”Börje” Andersson vill ha torrt underlag. 

När det regnade som det gjorde i Hässleholm är man inte så tuff efter runt 30 års frånvaro från rally, berättade Stefan nybliven 60-åring för mig i Älmhult.

Dessutom i en bil som Fiestan, den leker man inte med vilket jag också fick erfara…

Efter helgen väntar grus på Stefan och Fiestan när hemmaklubben nästa lördag kör Tema Hallen Rallysprint med start i Vinslöv. 

Tävlingscomeback är det även för  SMK Hörbys gamle Volvo-friskus (vet att han kört även både Golf och Subaru men för mig är han ändå Volvo) Peter Blomquist. Med en Mitsubishi anpassad till sitt handikapp med bara ett ben gör han nu sin första start i skarpt läge. Klubbkompisen och ”Årets Kartläsare i SMK Hörby 2018” Julia Thulin ska lotsa gasglada Peter runt på Industriområdet i Eslöv.

Bland de trimmade 2WD-bilarna sätter jag mina minimala pensionspengar på Joachim Kristiansson, Hörby och hemmafavoriten Anders Karlsson. Tyvärr lillebror Weréen Mikael i förnamn, hur gärna jag än vill så blir det svårt för dig att slå dig upp på pallen bland alla rutinerade asfaltåkare. 

Inte för att slå mer bränsle på GruppF-elden men i Eslöv finns bara två ”Grupp F Övriga-bilar” anmälda (en BMW och en Golf) medan det i sammanslagna VOC/Grupp F med Volvo finns 14 ekipage…

Första start på söndag den 9 juni klockan 10.30.

*

Fick en hel del återkopplingar på gårdagens Saab 99 EMS från ”down under”. En som återkopplade var BMW-åkande smålänningen Hans Bååth som skriver.De kör en del fräna historiska bilar Downunder. Jag träffade Bernt under ett rally i delstaten Victoria 2017 när han skruvade på Lawrence 99:a. Lawrence har för övrigt en hel del SAAB-godis. Bland annat Stigs reservmotor från något år han tävlade där nere. För din del brukar det vara mest intressant med Oplar, den här Mantan från samma tävling gav mersmak.”.

Tack Hans nu gjorde du min dag!

*

Ingen har väl missat att jag väldigt gärna vill se ännu fler tjejer i motorsporten. Antingen ni är förare, kartläsare eller funktionär så behövs ni verkligen. När därför ”Opels First Lady” Lotta Lundqvist ihop Lotta Wennberg laddar upp inför MSR med Opel Manta 400:an känner jag mig verkligen nöjd. Lotta skriver:Så roligt och spännande att 2 pensionerade/ passionerade tjejer i sina bästa år får uppleva detta…är ju 27 år sedan vi låg på topp. Jäklar vad vi ska spruta grus under MSR!!”

Stort lycka till ”Lottor” önskar Motorbloggen!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *