WRC Rally Finland: Pontus rullade, Meeke vann, Breen grät och fler finnar i WRC2017…

BloggpOntusTvingas börja dagens Motorbloggen på samma sätt som fredagens ” det är ju själva fan också” och det handlar så klart om Pontus Tidemands krasch kort efter start på allra sista sträckan i WRC Neste Rally Finland. Då hade han och Jonas Andersson bara tre sekunder upp till andra platsen som hölls av Skoda-kollegan Teemu Sunnninen. Sekunder som Pontus uppenbarligen var fast besluten att köra in, men tyvärr hamnade man efter en snabb höger kurva istället i en björkdunge.
Jag gick verkligen för det, kom in för fort och massor av lösgrus gjorde att vi det gick brett och så var det med det, konstaterade Pontus besviket.
Så besviken och jag är så ledsen för teamets skull!BloggPOntus2BloggPOntus3
På bilderna ser man ingången av kurvan och de röda prickarna är där Pontus träffade träden och ”game over”. Led med Emil Bergkvist i fredags efter hans avåkning och om möjligt lider jag nu ännu mer med Pontus och Jonas. Det är precis som han där uppe inte vill att svenska rallyförare så få lov att lyckas i den stora världen….

*
Nu vann Esapekka Lappi både väntat och välförtjänt, som tvåa Teemu Sunninen och WRC2-ledaren Elfyn Evans på tredje plats. Tyvärr tror jag även att Pontus chans att vinna WRC2-guld försvann bland björkarna och att trion Evans, Sunninen och Lappi gör upp om guldet. Mitt tips då är stabile Evans som nöter sig till vinst med M-Sport Fiestan.BloggKruuda
På tal om otur, Kalle Kruuda gjorde ”en Pontus” men klippte en höbal istället för björkar på power stege och där försvann en femte plats och även DMACK:s andra bil i rallyt. Sträckan före försvann Ott Tänak som låg fyra i WRC och satsade allt på att komma upp på pallen.
Vi körde på en sten, en stor sten, förklarade Ott sin sorti.
Emil Bergkvist och Joakim Sjöberg kom i mål och fick sina nyttiga mil i R5-Cittran och pendlade stadigt på sträcktider som sexa till elva i WRC2-klassen. Bäst gick det på sista sträckan där man satte en femte tid i klassen vilket måste kännas skönt att ta med sig till Tyskland.
Tredje svensken i klassen, Lars Stugemo med Kalle Lexe vid notblocket fick ”off road” på sträcka 17 och så var Finlands-äventyret över för deras del.

*
BloggMeekVW-basen Jost Capito fick rätt och jag bara nästan rätt, han tippade Kris Meeke som vinnare medan jag hade nordirländaren som tvåa. Därmed blev Meeke förste britt att vinna Rally Finland och att det var en rättvis seger är odiskutabelt. Åtta sträcksegrar går inte att snacka bort och tvåan Jari-Matti Latvala var faktiskt aldrig ens riktigt nära och lyckades bara köra hem tre sträcksegrar, lika många som Sebastien Ogier. Istället var det otursfågeln Ott Tänak som skuggade Meeke och än en gång bevisade att DMACK nu verkar vara i kapp Michelin på däckfronten och satte sex bästa tider.
Självklart var detta hur kul som helst med Meeke och Paul Nagles seger och det visar också att Citroën verkligen är med i matchen. WRC Polon verkar plötsligt riktigt mänsklig och även Hyundai som nu slutade fyra och femma genom Thierry Neuville och Hayden Paddon var bitvis med i toppstriden. Power stage blev också dubbelt Hyundai i topp med Neuville som snabbast före Paddon medan Latvala tog sista bonuspoängen.

*
BloggBreenMeeke i all ära men Rally Finland var Craig Breens rally och den tredje plats irländaren nu knep helt otippad, var så välförtjänt. Inledde med en rullning på test dagarna före vilket gav mekanikerna extra jobb. Blev sedan hindrad av Eric Camillis krasch men där tävlingsledningen i efterhand räknade fram en ny tid vilket förde upp honom till sista pallplatsen. En placering som han sedan vårdade ömt utan dumma onödiga misstag.
I mål på sista sträckan föll han i gråt efter att sitt livs bästa resultat uppnåtts. Mellan tårarna tackade han alla och det som gjorde att jag fick en klump i halsen, var hyllningen både till nuvarande kartläsaren Scott Martin och till sin tidigare så tragiskt förolyckade Gareth ”Jaffa” Roberts.
Jag vet att han sitter däruppe, följer mig och gläds åt detta, hulkade Breen fram mellan tårarna.

*
BloggMadsTrodde att Mads Østberg och Ola Fløene skulle kunna vara med och slåss om en pallplats men det blev till slut en sjätte plats och bästa Fiesta från M-Sport. Men lägg märke till att jag inte skrev ”bara en sjätte plats” för fram till Breen hade den norska duon bara lite över tjugo sekunder. Med detta och en sträckseger måste ändå självförtroendet stärkts inför andra halvan av säsongen. Mads avslöjade också att han aldrig ” «laddet» så hardt gjennom en hel helg – noen gang”. Under sista dagen var inte heller Fiestan i toppskick så tanken på att ta någon bonuspoäng lades på hyllan direkt.
Men vi har gjort vårt beste hele helgen, har ikke hatt noen «tilbud» og ikke noen store feil, selv om tempoet har vært helt på topp, säger Mads
Da kan vi ikke annet enn å være fornøyd med den plassen vi får…

*
BloggVeibyI WRC3 vann Ole Christian Veiby med sin Citroën men fick oväntat tufft motstånd av Simone Tempestini, bara 5,6 sekunder skilde i norsk favör.

*
BloggFinalndOm Rally Finland kan skrivas hur mycket som helst. För att ni ska få en liten aning om hur svårt det är att sovra bland all info som kommer till mig under helgen så har jag fått 1236 inlägg på Twitter, 15 Facebook-meddelande, dubbelt så många mejl och SMS:en har jag inte ens räknat. Till detta ska då även alla andra kanaler som har rallyt på sin lott kollas. Vågar nästan påstå att just nu är det nästan ”too much” , men ändå stort tack till alla er som hållit mig uppdaterad under årets största ”rally-hoopening”.

*
Det kommer att vara minst fyra finska förare i WRC 2017!
Orden kommer från den store finske rallymanagern Timo Jouhki som tidigare matchat fram namn som Juha Kankkunen, Tommi Mäkinen, Harri Rovanperä, Toni Gardemester, Mikko Hirvonen och Jari-Matti Latvala. Vilka fyra Timo tänker på vill han dock inte avslöja men rykten säger att Latvala är självskriven men att såväl Esapekka Lappi och Teemu Sunninen skulle vara två av de fyra namnen. Den fjärde, fortfarande rykten är då Juho Hänninen som aktuell att köra en av Mäkinens nya Toyotor.
En som redan har karriären utstakad och som finns i Jouhkis stall är underbarnet Kalle Rovanperä men som 16-åring får han stå på på WRC-tillväxt ytterligare något år.

*
BloggKullingI gårdagens Kullingstrofén var där ett riktigt avåkarställe på andra sträckan. En ”vänster 3” med massor av skit i tangentens riktning blev åtskilligas fall den här soliga lördagen. Henrik Åkeson var en av de som hittade kurvan och som tagit bilden här bredvid som känns mer hämtat från en bilskrot än rallytävling. Nu har där blossat upp en debatt på Facebook huruvida svängen skulle varit varnad eller ej och där notskrivaren Gunnar Barth ber om ursäkt för att han inte varnat i noterna. Nu var jag inte på plats, men att lasta notskrivaren för att man laddar på allt för bra tycker åtminstone jag känns helt korkat…

*

Dagens bilder: Abu Dhabi racing – M-Sport- David Evans-DMACK-wrc.com-Janne Lorentzon-Henrik Åkeson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *