WRC i SVT, Kubica ”saefade” inte i Österrike, inställt i rallyskogen och sluta vara så petiga…

Mitt i all ”vinterstudios” och Juniorhockey hysteri lyckas ändå beskedet tränga igenom att SVT även 2014 kommer att sända från de tretton WRC-tävlingarna. Dessutom på bra tid, åtminstone premiären i Rally Monte Carlo som sänds klockan 18.00 på söndagskvällen den 19 januari. Hur det blir framöver verkar lite oklart, men förhoppningsvis blir det ”heltäckande” från Rally Sweden

*
Robert Kubica tog inte ERC-premiären Jännerrallye enbart som ett rejält träningspass, utan gick till slut och vann hela skiten. Jag trodde kanske han skulle ”saefa” på sista sträckan och nöja sig med att bli tvåa men icke. Istället stoppade han in en extra pollett, utklassade först och främst rallyledaren fram till dess, tjecken Vaclac Pech med över halvminuten. I mål skilde då 19,9 sekunder mellan Fiestan och Minin på andra plats. Kanske var det polackens tuffa däcksval på sträcka arton som visade sig vara segervapnet, vinterdäck varav bara två med dubb.
Det fungerade okej, men vi hade ett ”big moment” i dimman, berättade Kubica efter målgång.
Ett extraljus lossnade, vändes och lös rakt in i ögonen på oss. Blev till slut tvingad att släcka ner extraljusen för att inte bli bländad.
Han konstaterade också att tävlingen gett honom exakt de förutsättningar som han menade han behövde träna på inför WRC-premiären. Bland annat då att lyssna på sig själv när det kommer till däcksval…
Rallyt var också lite av ett test av hur samarbetet med nye co-drivern Maciej Szczepaniak kunde tänkas fungera och från min synpunkt verkar där inget att anmärka på. Seger i första tävlingen måste väl innebära att Maciej kan ta bort skylten ”Ny på jobbet” från overallen…
Trea slutade Raimund Baumschlager och fyra Beppo Harrach som även vann ”Grupp N-klassen” med sin R4 Mitsubishi. Bästa 2wd-åkare blev Michael Böhm.

*
Mildvädret vägrar ge med sig och nu ställs det in rallytävlingar på löpande band. Premiären för Sverige-Serien Finnskogsvalsen i ”Rally Sweden-land” är framflyttad vilket känns lite oroväckande med tanke på att WRC-gänget drar in i Värmland om mindre än fyra veckor.
Bergbysprinten och Skutskärsratten tvingas också kasta in handduken, men där åtminstone den sistnämnda satsar på ny datum den 9 februari.

*
Fick idag ett mejl från en som inte riktigt höll med mig om min tippade utveckling av tävlande med klassiker. Han tyckte absolut inte att det var något konstigt eller oroande att de riktigt gamla bilarna är på väg ut.
– Förarna som har en relation till Saab två-takt och Volvo Amazoner är på utdöende, nu är det en ny generation med samma förhållande till Volvo 240 och Ascona B för exempel.
Mejlaren menar också att det klassiska tävlandet måste utvecklas annars dör det bort helt. Dessutom poängterade han, man inte behövde vara som han skriver ”så dj-la petiga”. Han tycker istället att man ska tillåta förarna att experimentera lite själv för att hitta mer ”power” och dessutom få grejorna att hålla bättre.
Huvudsaken är väl ändå att både förare och publik får uppleva häftig rallyaction eller hur?
Ja vad svarar man på detta? För mig låter det helt enkelt som att han (om det nu är en aktiv förare?) har ett mycket enkelt val för sitt tävlande, det heter Grupp H!

2 svar på “WRC i SVT, Kubica ”saefade” inte i Österrike, inställt i rallyskogen och sluta vara så petiga…

 1. Vi får snart börja tillbe vintergudarna för att få snö och is i Värmland.

  Här hemma kan det vara 20 grader och sol istället!!!

  Hysterin om JVM vare jag med på och kollade på bla kvartsfinalen mot Slovakien på plats i arenan, resten av småkronornas matcher parkerad i soffan!

  Mvh Kennet

  1. Hej.
   Du är ”outnumbered” av MR President Lars Servin som såg nio matcher. Vet inte riktigt om det går att medicinera bort…
   MVH
   Tommy

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *