WRC 2024 inleds plus årets första tips, satsar hårt på publiken med ”Fan Zone”, Ukraina sänder på tv men inte SVT, många heta rallybilar till salu, Idrottsgalan försvarar sig och vill inte ha gummistövlar på ”Silver-Kadetten”…

Om en knapp timme startar WRC-säsongen 2024 och då med ”shake down” för Rallye Monte Carlo där starten går i morgon kväll klockan 20.35 med ”SS1 Thoard/Saint-Geniez”, 21 kilometer lång.

Foto: Jens Johansson

För att ingen ska kunna anklaga mig för att grunda WRC-tipset på ”SD-tiderna” kör jag därför årets första tips med ”förbundna ögon”.

Foto: Skoda Motorsport

WRC (Rally1).

1. Thierry Neuville Hyundai

2. Sebastien Ogier Toyota

3. Ott Tänak Hyundai

4. Andreas Mikkelsen   Hyundai

5. Elfyn Evans Toyota

Har en känsla av att detta blir belgarens år och att han därför inleder med seger. En vild chansning förstås, men en seger och två tredjeplatser sedan 2020 visar ändå att ”Monte” passar #11. Kollade lite på oddsen från en brittisk  bookmaker och helt klart håller dom inte med mig. Istället är det klar övervikt för Ogier följd av Tänak och Evans. Men ingen minns en fegis, därför håller jag fast vid Neuville och Martijn Wydaeghe, kanske mot sunt förnuft vilket vi får se på söndag.

*

WRC2.

1. Yohan Rossel Citroën

2. Stephane Lefebvre Toyota

3. Nikolay Gryazin Citroën

4. Chris Ingram Skoda

5. Bryan Bouffier Toyota

Här borde jag så klart tippa Oliver Solberg överst men nu håller jag mig strikt till de som kör om WRC2-poäng. Känslan är att Citroën i år verkligen anstränger sig för att komma ikapp Skoda och kanske även Toyota, vilket vi får se i helgen. Lite besviken över att fransmännen valde bort det vita som komplement till det röda som man visade först. Nu har detta bytts mot kanske trendriktigare svart, men för mig var det andra snyggare.

Foto: Jens Johansson

Har från lite olika källor fått hysh-hysh-info om nya Yarisen och stämmer lite av denna, är jag inte helt säker på att premiären blir den storsuccé som förväntats.  Att det kan bli pallen tror jag dock, men inte så att Skoda/Citroën blir några rundningsmärken precis…

*

Som vanligt vallfärdar rallyfansen till WRC-premiären som i år är lite mer åskådarvänligt än till exempel i fjol. Istället för ”bergsvägar” som i princip är omöjliga att nå förutom vid start och mål men som i gengäld är hårdbevakat polis. Kring Gap är det mer öppet landskap och därmed lite enklare att via ”stickvägar” nå bra publikplatser.

Automobile Club de Monaco visar också upp ett mer vänligt bemötande av publiken och i Gap har man infört en stor ”Fan Zone”. Här visas sträckorna på storbildskärm, intervjuer med tävlande och inte minst, många olika WRC-simulatorer under tiden som musiken strömmar ut från de olika scenerna. Mina ögon/öron på plats i Gap är WRC-fantasten Jens Johansson som just nu förbereder sig för att kolla in ”shake down”. Som vanligt delar han även med sig av lite bilder från  förmiddagens Gap.

*

Som jag skrev igår så ligger SVT lågt med sändnignar från Rallye Monte Carlo. När man så kollar listan över länder som valt en annan väg blir man så klart lite ledsen. Sverige är en vit fläcka medan till och med krigsdrabbade Ukraina finns med på länder som köpt rättigheter för WRC.

*

Även om ingen kan klaga på startfälten i SM så här långt, så verkar det ändå finnas en viss oro i leden. Tänker på att det på Blocket finns många ”heta bilar” till salu. Till exempel två VW Polo R5 och lika många Ford Fiesta Rally4. För att inte tala om en hel flock GruppH-bilar som i mina ögon upplevs som bilar med vinnarpotential. Ser även att danske toppföraren IB Kraghs nya Hyundai i20 N Rally2 är till salu efter bara en halv säsong i Kraghs händer. Går man sedan till RallyCarsForSale.net förstår man lite hur många ”FIA-bilar” som just nu är till salu, 175 olika från Rally2 till Rally5.

Mitt i detta dök upp en riktig läckerbit, en Audi 80 quattro som tidigare ägts av Thomas Rådström och som dessutom körts av f.d WRC-åkaren Armin Schwartz under 1986. Bilen ser ut att vara i ”mint condition” och pryder vilket klassikergarage som helst. Finns till salu i Nyköping.

*

Västkustbon Göran Björklund var en som reagerade på att Idrottsgalan ”missade” Carl-Magnus Skoog i uppräkningen av sportprofiler som gått bort under 2023. Göran tog tag saken och ställde ansvarig på galan, Stephan Rimér mot väggen och undrade hur detta hade gått till?

Foto. Christer Carlsson

Rimér svarade vilket han ändå ska ha heder av.

Vi försöker samla information löpande över året. Sedan görs ett urval tillsammans med inspel från RF och även andra personer med insikt i svensk idrottshistoria.

Nu faller en viss misstänksamhet mot att SBF är kanske dom som fallerat och missat att berätta om Skoog?

Blir en lite kortare blogg än vanligt då jag måste ta mig ner till garaget där Silver-Kadetten njuter av sin vintersömn.

Foto: Tommy Svensson

Vattnet från den  översvämmande och vilt forsande Hörbyån står just nu bara centimetern från att nå upp till garageporten (garaget till höger i bild bakom träden). Gjorde en besiktning från andra sidan ån och därifrån kändes det som en tidsfråga innan Kadetten behöver gummistövlar. De som väljer att handla på ICA har redan dragit på sig dessa…

Foto: Tommy Svensson

Ett svar på “WRC 2024 inleds plus årets första tips, satsar hårt på publiken med ”Fan Zone”, Ukraina sänder på tv men inte SVT, många heta rallybilar till salu, Idrottsgalan försvarar sig och vill inte ha gummistövlar på ”Silver-Kadetten”…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *