Vintersprint i Lima-skugga, många hjältar ser till att Lima kanske blir tidernas vinterrally, Standard-klassen förtjänar ett bättre öde, Dansk Super Rally inleder i Tyskland, Ford går in i Formel 1 och bloggfri lördag…

Tycker inte att jag är orättis om jag skriver att SM-Veckans ”SM i Vintersprint” på söndag helt hamnat skuggan av ”Rally Lima”. Självklart mer än lite lite synd när man har följt Jonas Sandgren och hans kompisar i Falköpings MK:s kamp mot vädret, då vintern ville inte som arrangören och nu om inget ändras innan söndag, är det grusdäck som gäller på  Falköpings Motorstadion.

Foto. Totto Höök

I klassen 4WD lär guldstriden stå mellan bland annat  Pontus Tidemand/Julia Thulin som kommer till start med PG Andersson SM-vinnare 2022, Ford Fiesta Rally2 med GN Motorsport i Åhuskärr som hemvist. Tuffast motstånd lär man få från GK Doors Patrik Flodin/Göran Bergsten som kommer uppvärmda till max efter att dagen före kört Rally Lima med Polon. Även numera sporadiskt rallytävlande Patrik Sandell med kartläsarlegenden Staffan Parmander vid sin sida i R5-Skodan brukar kunna visa jämtländsk segervilja.

Foto: Flat Out Sweden

Det skall bli riktigt roligt att köra rally igen på hemmaplan, rallysporten kommer alltid ligga närmast mitt hjärta även fast jag körde rallycross under många år av den senare delen av min internationella karriär, säger Patrik.

I 2WD-klassen med 31 av de totalt 43 anmälda är det lite svårare att hitta en topp-trio men har man Opel-hjärta som jag så är det Daniel Röjsel/Mikael Johansson som får mitt topp-tips med sin Opel Corsa.

Foto: privat

Som tuffa utmanare väljer jag nya Toyota-föraren Mattias Adielsson/Bosse Holmstrand och lite mer i japanen hemtame Kristian Johansson/Peter Wester.  Två tuffa outsiders blir Hässleholms Johan Green/Patrik Johansson och trean i fjolårets Sommar-Sprint, Gustav Johansson med SMK Hörby-kartisen Erika Ledin. Ny bil för paret blir det med en Nissan Sunny. Egentligen borde jag kanske haft med snabbe Isac Nordström/Karl-Johan Borhammar men jag är rädd för att underlaget blir i tyngsta laget för en Ford Fiesta Rally4…

SVT sänder på söndag enligt följande.

10:25 – 16:30 SVT Play

11:45 – 13:30 SVT1

14:30 – 16:30 SVT1

*

Getingbo brukar användas för att beskriva när många segersugna kör samtidigt och bättre man nog inte beskriva morgondagens SM-premiär ”Rally Lima”. Har fått lite information om sträckorna i Dalarna och alla säger samma sak, bättre förutsättningar för vinterrally har sällan skådats.

Foto: Annemo Friberg

Bakom detta ligger massor av jobb och mediaansvarige Annemo Friberg lyfter speciellt fram Jimmy Johansson.

En av de riktiga hjältarna i Rally Lima är Jimmy Johansson som plogat banan varenda helg sedan snön började falla. Åtminstone 300 timmar tror han. Bara SS2 och 3 tar cirka 6-7 timmar att ploga fram och åter. Så sent som igår finputsade han banan mellan 8.00 till 01.00 då han var hemma igen. En verklig hjälte som vi bör hylla!

Foto: Jens Johansson

Perfekt underlag med is och hårdpackad snö, lagom höga och fasta snövallar plus då sträckor som är fjärran från det som bjuds i Umeå nästa helg. Där är det snabbt utav h-e medan Sune Rickardsson och hans kompisar i Lima MS som får Duracell-kaniner att röra sig i slow motion och som valt vägar som är både krokiga och med massor av backar både uppför och nerför. En som kört sträckorna konstaterade.

Väldigt tråkigt att Rally Sweden aldrig tog chansen att köra kring Lima, då hade man varit ”top notch” i WRC!

En som brukar trivas i Rickardsson-land är jagade tripple SM-vinnaren PG Andersson med Anders Fredriksson som notläsare. I år har han bytt från GN Motorsports Fiesta Rally2 till lika skånska Team Skåab som kommer med splitter ny likadan bil. En bil som kom till Sverige i helgen direkt från M-Sport och nu ska få sitt elddop inför resten av SM-säsongen. Test har dock hunnits med, berättar PG.

Foto: Team Skåab

Testet gick för jävligt bra, rent ut sagt. Jag hade en bra känsla direkt i den nya bilen och jälvklart är målet att köra för fjärde raka SM-guldet!

Som vanligt efter säsongen planerar PG för nedtrappning men så blev det inte heller den här gången.

Jag är otroligt tacksam för den här chansen Stefan Kristensson och Team Skåab ger oss med sitt otroliga engagemang. Det är länge sen jag var så här taggad inför en säsong och nu ser jag verkligen fram emot helgens rallyåka,

Foto: Team Nybe

Bland de i klassen som vill sätta stopp för den väntande guldfesten i Årjäng finns såväl Patrik Flodin/Göran Bergsten som Team Nybes återvändare Fredrik Åhlin/Joakim Sjöberg. 2019 blev det guld för Flodin i 4WD med Skoda och nu är det Polo hos GK Door Team som gäller.

Foto. Jens Johansson

Ett team som uppenbarligen har både stark budget och höga ambitioner, det räcker med att se deras hörn på serviceplatsen som närmast för tankarna till WRC.

Foto. GK Door Team

 – Det här ska bli jättekul, jag och P-G har länge pratat om att få tävla mot varandra och jag vet att det kommer bli ett tufft motstånd av flera förare. Ole Christian Veiby, Fredrik Åhlin, Dennis Rådström och Jonas Åkesson kommer bland annat också garanterat vilja ha ett finger med i spelet, förklarar den f.d Volvo 940-föraren och tillägger

Men säsongen består av fem tävlingar och det gäller att plocka så många poäng som möjligt i varje tävling!

Foto. Rådström Motorsport

Precis som Åhlin som haft en lägre rallypaus har även Dennis Rådström/Johan Johansson haft ett uppehåll efter SSR-kraschen 2021. Återigen med VW Polo R5 men Dennis väljer att inte spänna bågen alltför högt. 

– Det gäller att vara ödmjuka!

Vi får se hur snabbt känslan kommer tillbaka men jag tvivlar inte på att vi kommer göra ett bra jobb i helgen även om vi  kanske ligger lite efter jämfört med de andra. Men det tar vi igen fram till sommaren, menar Torsby-föraren.

Vet inte när SM senast kunnat visa upp ett lika namnkunnigt startfält och i princip är det av elitförarna bara Oliver Solberg, Tom Kristensson och Pontus Tidemand som saknas i 4WD-gänget. Då vore det nästan lite förargligt om segern blir norsk vilket absolut inte är omöjligt då Ole Christian Veiby med Torstein Eriksen som ny co-driver alltid är svårslagna.

Foto: TERJE TYTLANDSVIK

Paret kommer med KMS-Polo R5 och första tanken hos Veiby som aldrig kört någon SM-tävling tidigare är.

Det skulle vara kul att sätta dit svenskarna!

Genrepet i Rally Elverum gick bra även om snörök förstörde chans till seger och norrmannen som tar Lima som ”shake down” inför Rally Sweden säger.

Det är viktigt att få en bra sista genomgång inför VM-rallyt men vi ska förstås försöka vinna också…

*

Bara Nationella 2WD-klassen är ensamt lika stor som vissa tidigare SM-tävlingar totalt, 57 bilar är anmälda. Jag ljuger inte om jag säger att av dessa finns där tio riktigt heta kandidater till seger.

Foto: Pierre Skytt

Min favorit är som jag skrivit tidigare hemmaparet Andreas och Therese Levin medan ”seedningen” visar att Emil Karlsson/Jessica Larsson och Niklas Hägg/Toni Sundquist har högre ranking. Direkt efter Levin kommer klassen mest internationellt meriterade, Mattias Adielsson/Bosse Holmstrand med helt ny Toyota Corolla och ingen blir överraskad om det är några av de här fyra som står överst på pallen på lördag kväll.

*

Som vanligt får jag kritik för att inte tillräckligt sjunga ”Standard-klassens lovsång” och detta baseras på att jag inte stoppar huvudet sanden utan skriver att klassen innehåller få startande vilket också är sanning. Nu blev man elva bilar vilket gör att SBF:s eget skötebarn ”Internationella 2WD” är tre anmälda färre vilket lyfts fram som livsvilja hos Standard-förarna. Har skrivit det massor av gånger, jag omhuldar alla standardklasser och utan dessa hade sporten i  stort sett varit utraderad. Men uppenbarligen omhuldar inte de med Standard-bilar SM-åkande och det är detta som är stötestenen. När SM infördes för tre år sedan var lyckan total och många förare berättade om kommande SM-satsningar, men när det så kom till anmälning blev det som ofta förr ”mycket snack lite verkstad”. Har ingen lust att analysera om antalet startande i tidigare års SM-tävlingar, men är tämligen säker på att de elva i Lima är snudd på all time high. Har påtalat att SRM borde tagit ett rejält omtag om klassen för att öka intresset, starta först och halv startavgift hade varit en bra början.

Foto. Ingemar Månsson

På plats i Lima finns man två klubbkamrater Karljohan Ingesson/Emma Fransson (BMW) och Ingemar Månsson/PI Hellberg (Volvo 940). Frågan är om de rår på ursnabbe Fagersta-duon Martin Lundquist/Christian Segerström och värmlänningen Jan ”Janjan” Johansson/Christian Olsson? Båda i udda Grupp F-bilar, Martin kör Volvo S40 medan Janjan sitter i en nybyggd Nissan Sunny.

*

Från vinterlandskapet kring Lima till dansk barmark är steget långt men i dag publicerade DASU kalendern för ”Dansk Super Rally”.

Foto: Rallypics.dk

Mästerskapet börjar i Tyskland med  ”ADAC Rally Sulingen” 4-6 maj. Resterande fyra deltävlingar avgörs dock på dansk mark med final på Jylland och ”Rally Stoholm” den 29-30 september. Precis som här finns även ”Sprint-serie” benämnd ”Dansk Super Short Rally” med fyra tävlingar. Två av dessa använder samma sträckor och samma dag som DSR.

*

En riktig knall kom idag när Ford gick ut och berättade att man 2026 kommer att delta i Formel 1. Källor branschen gör gällande att man kommer att precis som i WRC, köra ihop med Red Bull. Detta är inget som oroar M-Sports Malcolm Wilson, tvärtom tror han det kommer att stärka rallysatsningen…

*

Ingen Motorbloggen lördag även om det är en hektisk dag med Lima och allt. Mig närstående hävdar att egen social aktivitet med råge överträffar en SM-premiär!

*

Trevlig helg.  

*

Motorbloggen får sin information via officiella pressreleaser, sociala medier och läsarkontakt. Även från avsändare med av dom godkända kanaler på Twitter/Facebook. Varje läsare får själv avgöra om källorna kan anses tillförlitliga. Till Motorbloggen avsänt material betraktas som OK att publicera utan restriktioner såvida inget annat anges. Mail till Motorbloggen skickas på:  tommy.svensson@kristianstadsbladet.se alternativt motorbloggen@telia.com 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *