Vilken rallydag!

Vilken rallydag! Började med avfärd från Karlstad strax före 07.00 och målet var klassikern Sågen, Markus Grönholms favoritsträcka. Samma sträcka som även gett namn åt hans restaurang hemma i Finland, visst är detta häftigt? Var ute i god tid, trodde jag, men när vi kom fram till sträckan cirka en timme före första bil, förstod jag att jag istället var sen. Först bilkö i 2,7 kilometer innan jag kom fram och kunde parkera, därefter promenad i en dryg halv kilometer upp till sista svängen före mål. Detta i minus 18 grader. Var jag ensam, knappast hade sällskap av ett par tusen andra och då fanns där redan flera tusen ” riktigt tidiga” åskådare i samma kurva. Naturligtvis blev det kaos och Björn Waldegård som kör en så kallad säkerhetsbil blev förtvivlad när han såg all publik. Med hjälp av funktionärer började han dirigera om den gående publiken, vilket kanske inte var så smart. Nu fördröjdes starten på sträckan med nästan en hel timme innan Waldegård var nöjd. Min uppfattning är att om han överlåtet jobbet helt och hållet till funktionärerna, hade problemet varit löst på mindre än en kvart…
En stor eloge till alla som jobbade vid målet på Sågen, vänliga och korrekta trots att de hade pressen på sig att sträckan ströks om inte publiken kom bort. Man löste uppgiften och sträckan kördes. Men det är inte lätt att flytta flera tusen människor i tvåsiffriga minusgrader kombinerat med djup snö och då är det verkligen flera tusen, ingen ”Beachhandbollsräkning”…
Här fick man se hur Formel 1 världsmästaren Kimi Räikkönen, som är bland det suraste och mest osociala jag träffat, körde av. Han är van vid avåkningzoner och som tur var fanns det även en sådan på Sågen. Istället för sand var det istället djup, stenhård snö. Åskådarna är dock inte lika sura som Kimi, utan de rusade fram och fick loss bilen på en knapp minut. Vinkade han till tack? Gissa?
Träffade här Fredrik, hans lillebror och några andra kompisar från Kristianstad. Han berättade att de gått över fyra kilometer från bilen till kurvan där vi träffades. Visst öppnar detta möjligheter vid nya arenan? Bygg parkeringsplatserna i Hammar alternativt Viby och låt publiken promenera till Arenan. Här var ingen som klagade så varför skulle handbollspubliken klaga. De slipper dessutom snöpulsningen och oftast minusgraderna. Självklart skämtar jag, rallypublik är inte riktig lika bortskämd som annan publik!
Fortsatte sedan till höjdaren Colins Crest, Var jag ensam? Parkeringen på Mallbackens IP var proppfull och inga sura miner hos alla som promenerade eller åkte släpkärra efter de fyrhjulsdrivna motorcyklarna upp till det berömda hoppet. Vi snackar motorsport och där hör inte gnäll och sura miner hemma, här tycker vi att detta är det roligaste man kan göra.
Stämningen på Colins Crest är otrolig, här campar folk och har party först i väntan och sedan efter att rallybilarna passerat. Träffade en västgöte som konstaterade att detta var årets höjdpunkt, Colins Crest, allt annat är i stället för!
Hemkommen till hotellet kunde jag konstatera att Hirvonen leder och förhoppningsvis vinner sin första seger i Värmland Visserligen förlorar jag mot mina kompisar, jag fick välja sist i vadslagningen och bara Loeb återstod, men det bryr jag mig inte om. Jag unnar hellre Hirvonen segern och att jag får bjuda på stamkrogen här i Karlstad på söndag. Lite får man ju offra när man är gäst på ” the fastest sport on earth”.

Ett svar på “Vilken rallydag!

  1. Hej Tommy.
    Det är trevligt att läsa dina kommentarer.
    Man ”kommer nära” verkligheten där uppe i ”Norrland”, när man inte själv kan närvara (pga årsmöte i klubben)

    C G

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *