Victor och Mille på exakt samma tid i Rom-shake down, Mabellini väljer startposition först i Rom, Lukyanuk stöttar Ukraina, ”vår i Rom” enligt ”locals”, småländskt kakmonster, Armstrong redan klar mästare, Kimiläinen gör STCC-comeback och som vanligt fick 65-plussare rädda tillställningen…

Idag inleds ”ERC Roma di Capitale” med en ”Superspecial” intill Colosseum med start klockan 20.05. Men redan i förmiddags var det dags för fri träning, kval för startpositionerna och så ”Shake down” på fyra kilometer långa ”Fumone”.

Här inträffade det nästa helt osannolika att både Victor Hansen/Victor Johansson och Mille Johansson/Johan Grönvall klockades för exakt samma tid, 2.31,7. Mille klämde till med denna redan i sitt första och enda åk medan Victor kände sig för och ökade sedan i ett sista åk. 

Foto: FLAT OUT Media Agency

Tiden var dock inte i paritet med snabbaste i ERC Juniors, tyske Opel Corsa-föraren Timo Schultz som rullade direkt senast i Värmland. Nu revanschsugen vilket innebar runt sju sekunder snabbare än svenskarna. Näst bäst tid sattes av Robert Dapra medan klassledaren Ola Nore jr var trea och detta 3,5 sekunder bak Schultz. En annan tysk, Norman Kreuter med Jeanette Kvick Andersson i högerstolen kör utanför junior-klassen och var en sekund långsammare än Opel-åkaren i topp.

*

Foto: erc.com

Först att välja startposition blev hemmahoppet Andrea Mabellini/Virginia Lenzi som med Skodan var dryga halv sekunden snabbare än  landsmännen Simone Campedelli/Tania Canton och Andrea Crugnola/Pietro Ometto, Skoda respektive Citroën. Fyra blev Martins Sesks/Renars Francis medan ERC-ledare Hayden Paddon/Johan Kennard ”bara” fick till en tionde tid av de 28 i klassen.

*

I helgen gör f.d ryske Europa Mästaren Alexey Lukyanuk (13:e i kvalet)comeback efter Putins anfallskrig mot Ukraina. Ingen tvekan på vilken sida ”Alex” har sina sympatier och med släkt i Ukraina och en kartläsare Yevgen Chervonenko från samma land har han strajpat sin Skoda i de ukrainska färgerna gult och blått.

Foto: Privat

Yevgen kämpar med John Kennard om att vara äldsta kartläsare och där nyzeeländaren är ett år äldre, 64 år mot ukrainarens 63. Anmärkningsvärt är att det är åtta år sedan han senast satt vid Lukyanuks sida och däremellan är det blankt i hans kartläsar-CV.

*

Ett av de stora problemen i den italienska deltävlingen är nästan alltid hettan och årets upplaga utgör inget undantag. Dock har värmen stillat sig något och nu är det vad italienarna kallar normalt, till och med lite svalare menar kvalvinnaren Mabellini.

Det är inte lika varmt som tidigare år och för oss är det lite som vår, så hettan borde inte vara något problem.

Kan det vara en passning till svenska ”väderhysteriker” eller?

*

ERC1-förarna kommer att välja sin startposition för lördagens inledande sträcka i kväll kl. 19:15 lokal tid framför Roms Colosseum där Mabellini väljer först.

Foto: erc.com

Rallyt startar på allvar klockan 10.00 på lördag med SS2 för att sedan följa upp med monstersträckan över tre mil långa ”Rocca di Cave-Subiaco”. Totalt tre sträckor alla dubblas, innan det är nattvila runt18.00. Söndagen inleds klockan 07.51 för att avsluta med power stage där första bil ger sig iväg strax efter klockan 17.

*

Foto: erc.com

Oavsett hur det går i rallyt så har ändå Victor Hansen Motorsport en seger med sig hem. I går arrangerades en liten skojtävling med olika grenar för ERC-Juniorerna. För Hansen med ett förflutet som handbollspelare i IK lågan var inte bollkastning någon större match medan Johansson om mina källor stämmer, tog en överlägsen seger i grenen ”Kakätning”. Ingen blir förvånad då smålänningen lär vara ett riktigt ”kakmonster”…

Foto: erc.com

*

En annan  som också redan vunnit är britten Jon Armstrong som i Värmland gästspelade med Julia Thulin i GN Motorsport Fiesta. I helgen är han tillbaka i den Ford Fiesta Rally3 som han vunnit fyra raka segrar med. När så enda teoretisk hotet mot EM-titeln, polacken Matulka avstår start i Rom så är saken klar oavsett hur det går för Jon. Så stort grattis till Jon och kartläsare Cameron Fair! 

*

Hårt pressade på grund av uteblivna leveranser av elbilar, STCC gick igår ut med smygkik på de nya bilarna som om allt faller på plats, ska köras i den komprimerade säsongen under september. Idag släpptes nyheten att finskan Emma Kimiläinen gör STCC-comeback med en elektrisk BMW i4 för Exion Racing. 

Foto. STCC

– Det känns sjukt kul att vara tillbaka i STCC som har en unik plats i mitt hjärta, speciellt när vi blir först i världen som nationellt elektriskt mästerskap, säger Emma.

– Precis som när jag kört i STCC tidigare är mitt mål att vara med och slåss om den absoluta toppen. Det självklart mycket som måste klaffa för det och förberedelserna kommer vara minimala. Men kraftfulla, bakhjulsdrivna bilar är lite av min specialitet och känner mig oerhört motiverad!

Senast hon körde full säsong i STCC var 2015 när hon slutade på sjunde plats totalt med två pallplatser. Från 2019 till 2022 körde hon framgångsrikt formelbil-mästerskapet W Series, bland annat med bronsmedaljen i förarmästerskapet 2021.

– Vi är stolta över att kunna välkomna Emma tillbaka till STCC och till Exion Racing där vi med henne får en bevisat snabb och erfaren talang, säger Daniel Aronsson, teamchef Exion Racing.

Exion Racings föraruppställning till STCC 2023 är därmed fullständig när Emma Kimiläinen blir teamkompis till Calle Bergman och Isac Aronsson.

*

Nu väntar ”jobbhelg” och därmed inte tid över för bloggskrivande, åtminstone inte på lördagen. Med lite tur så hörs vi på söndag…

Avslutar med en återkoppling till gårdagens text om funktionärsbristen i helgens friidrottstävling i Hässleholm, ”HAIS-Spelen”. Ett ämne som har stora beröringspunkter med rally även om det faktum att man i år märkt av ökat intresse från deltagare, kanske inte är helt jämförbart med läget för rally. Fortfarande saknas ett antal funktionärer och nu hoppas HAIS-ordförande Elo Johannesson på samma räddningsplanka som många rallyarrangörer.

Det är många HAIS-pensionärer som hör av sig och inte vill se att tävlingen går under. Förhoppningsvis kan vi få ihop en ”65 plus-grupp” som är villiga att ställa upp!

Med andra ord så är läget helt normalt när ” det grånande köttberget” till slut blir de som troligen räddar tillställningen. Samma grupp av människor om ofta av mer kreativa personer, anses utgöra  bromsklossar som hindrar utveckling och nya ideér!

*

Trevlig helg!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *