Vem väljer Citroén till WRC 2014, varken Roman eller Göransson bröt i Afrika, Monte start från Stockholm och nostalgi med Knutstorp Revival.

Måndagen den 16 december släpper Citroén Racing och Yves Matton ”driver line-up” för WRC 2014 detta vid en presskonferens på huvudkontoret i Versailles utanför Paris. Matton har redan avslöjat att han pratat med fem förare om 2014, vilka fem är dock hemligt. Hirvonen och Sordo är självskrivna i kvintetten, likaså är nog Meeke och Kubica två andra säkra kort. Men den femte föraren är mer svårtippad, rykten säger t.ex att Mads Östberg är ett namn för Citroén men jag tvivlar lite på detta. Känns ändå som att han och Malcolm Wilson gärna provar ytterligare ett år ihop men osvuret är bäst som man brukar säga. Andra namn är t.ex Francois Duval som jag ändå bedömer som tämligen orealistiskt även om Matton i oktober deklarerade.
Minst en ung talang som inte vunnit rally eller varit borta från WRC för en lång tid kommer att ingå i Citroén-teamet 2014.

*
För att ytterligare komplicera gissningsleken sägs det att Dany Sordo själv skrivit på twitter att han är klar för Hyundai med debut redan i Monte Carlo-Rallyt. Låter inte helt omöjligt då Sordo säkert skulle kunna komplettera där Neuville får anses behärska alla underlag medan Sordo kan anses vara ”asfaltspecialist” och Hänninen samma sak på grus. Med den trion kan säkert Hyundai hävda sig hyggligt i alla tävlingar såvida inte bilen visar sig vara ”okörbar”. Tisdagen den 10 december släpper Hyundai på täckelset och då får vi svar på våra frågor.
Har lite dålig koll, men har för mig att Hyundai-basen Michel Nandan låg bakom både den sista versionen av WRC-Subarun och Peugeot 307:an som Marcus Grönholm aldrig försummade att döma ut. Med båda dessa misslyckandena i sitt cw ska man kanske inte ska hoppas allt för mycket på en likadan premiärsuccé som för Polon i händerna på Ogier med VM-guld direkt. Usch nu var jag allt lite för elak mot Hyundai, förlåt…

*
Inte ofta jag blir beskylld för att vara för snabb (?) men i går var jag faktiskt det och detta när jag skrev lite om East African Historic Safarirally. Beskyllde där helt felaktigt både Joakim Roman och Ricard Göransson för att ha brutit på slutet men problemet var att de inte gått i mål när jag läste resultatlistan. Nu hoppade Joakim Roman upp till 20:e plats, Ricard Göransson till 23:e medan Jan Hagman föll till 24:e, Roger Samuelson blev 26:a och sist av svenskarna blev David von Schinkel på 28:e plats. Fullt godkända placeringar med tanke på att slutmålet nåddes av 54 ekipage…

*
Nästa klassikeräventyr av rang är Rallye Monte Carlo Historique som körs för 17:e gången 2014 och detta helgen efter WRC-premiären. Vill du köra detta krävs en bil som deltog i något av rallyna under åren 1955-80, det duger alltså inte med någon ”hittepå-variant” utan bilen måste ha funnits med i startlistan. Arrangören hoppas kunna släppa i väg minst 342 bilar från de olika startstäderna som är Barcelona, Glasgow, Monte-Carlo, Oslo, Reims och Stockholm.
SaabSonett1969Antar att där är kommer att finnas svenskekipage bland de anmälda även om det knappast är troligt att Simo Lampinen åker i den udda blå Saab Sonett som han och Arne Hertz (bilden) körde i 1969 års upplaga. En start som höll på att sluta med en sensation då Simo efter tre sträckor låg trea bakom Porscheåkarna Björn Waldegård och Gerad Larrouse.
I rallyt kör alltid ett gäng danskar där alla startar från Reims och så även i år där redan anmälda är:
Lars Bækkelund-Nielsen/Arne Pagh, Fiat 128 Coupe 1972
Hans Kolby Hansen/Jan Østergaard, Lancia Fulvia HF 1600 1971
Toni Hansen/Per Brodersen, Audi 80 GLE 1979 (bilden)
Paul Hellmers/Carl Hellmers, Alfa-Romeo Giulia Super 1970
Jens Jørgensen/Kristian Jørgensen, Alfa-Romeo Alfetta GTV 1977
Bent Mikkelsen/Henrik Møller-Nielsen, VW Golf GTI 1979

*
BloggLotusNu är tiden då vi översvämmas av diverse julklappstips och ett som jag tyckte lät väldigt intressant var modellen av Ronnie Petersons John Player Special Lotus 79:a till det facila priset av 45000:- inklusive moms. Lotusen är i skala 1/8 och tillverkad endast i 199 exemplar och säljaren Ticko Racing & Marketing skriver så här om ”fyndet”. ”En perfekt julklapp för dig som vill ha något unikt som inte alla andra kan stoltsera med. Tänk dig denna i entrén på kontoret eller varför inte som prydnad i vardagsrummet. Modellen är en kopia på den bil Ronnie Peterson kom tvåa med på Zandvoort banan 1978 efter Mario Andretti. Dock ingår inga John Player Special dekaler då den inte får säljas med dessa. Dock går det säkert som allting annat att fixa. Modellen är producerad genom Classic Team Lotus i England.”. Är du sugen så kontakta Ticko, har redan gett sambon telefonnumret…

*
Om någon mot förmodan missat det så fyller Kristianstad 400 år 2014 och höjdpunkten på firandet blir helgen den 23-25 maj. Nu är chansen stor att det blir manfall i ”Christians stad” då det samtidigt körs en svensk upplaga av engelska succén ”Goodwood Revival”Ring Knutstorp. Sveriges snabbaste mustasch Picko Troberg tycker att nu är det tid att prova om denna nostalgins största högtid går att plantera i dalahästens förlovade rike. Som medarrangör har Picko fått med sig Teknikens Värld och i en intervju där säger han.
Precis som på Goodwood kommer vi verkligen att uppmuntra publiken på Knutstorp Revival att klä sig tidsenligt. Detta gäller så klart även förarna och deras team.
Originalet i södra England är en orgie i klassiska racerbilar, kläder BloggGoodwood( köp på dig en äkta Goodwood hatt och du är garanterat helrätt klädd i maj), mat och inte minst hisnande flyguppvisningar. Nu spånar Picko och Eje Elgh lite försiktigt på runt 250 bilar under helgen och detta då med hjälp av Racerhistoriska Klubben och dess danska motsvarighet.
Hela helgen kommer att andas mer 50-,60- oc h70-tal med utklädd publik mer välkomnade depåer. Det blir mer av en motorfest precis som förlagan, lovar Pelle Svensson, ordförande i RHK.
Vad ska Pierre Månsson och hans ”hang arounds” i Kristianstad hitta på för att bräcka detta kan man ju undra? Vågar man gissa på något så kanske, tipspromenad vid Naturrum, Lions bjuder på grillad korv utanför nya Gallerian, Emil Sigfridsson med gäster i Tivoliparken och så dragplåstret, hela IFK Kristianstad tävlar i säcklöpning utanför nybyggda Rådhuset. Passa dig Picko, man laddar med grovt hagel…

*
Missade så klart tv-programmet i torsdags där Gunde Svan utmanade Kenny Bräck på TV4. Sportchefen tyckte att brottningsmatchen mellan BK Ore och BK Starke i Vinslöv var mycket lämpligare för mig att tillbringa lite ”kvalitetstid” på än att titta på tv. Ser nu att programmet går i repris idag lördag klockan 17.00, en klen tröst då jag ska ”bort” ikväll. Sista chansen att se Svan/Bräck blir nu den 16 december då sista reprisen visas. Snälla, låt sportchefen fortsätta med sitt poolbygge så jag får en chans att se programmet…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *