Vad händer i M-Sport, Hägg på ”G”, tyskarna fruktar Gröndal, danskt i RallyLegends och Mats och ”Kvicken” inför WRC i Spanien.

BloggTänakI går kom där filmklipp från när Ott Tänak testar M-Sports bil för WRC 2017 vilket av ”experter” tas som intäkt för att Tänak till nästa år lämnar M-Sports satellitteam med DMACK-däck på fälgarna. Istället säger ryktet att Tänak gör comeback hos Malcolm Wilson vilket om detta skulle stämma, innebär två saker. Antingen kör M-Sport med tre bilar där då Mads Østberg kompletterar Tänak och Eric Camilli eller så har norrmannen helt andra planer för nästa år. Vad dessa då skulle kunna bestå i är oklart då alla team nu har besatt sina platser? Förhoppningsvis lär det inte dröja länge innan Mads avslöjar hur 2017 ser ut för honom och Ola Fløene.

*
BlogghäggI East Sweden Rally gjorde som bekant Niklas Hägg en riktigt otäck avåkning som kunde slutat betydligt värre och där Super 2000 Skodan fick mycket stryk. Efteråt förklarade Hägg att han kände sig som en ”f.d rallyåkare”, med andra ord var det sluttävlat för Hälsingen som ändå slutade fyra i SM för Trimmat 4WD.
Nu låter det annorlunda och i helgen kördes Niklas utan kartläsare Christer Carlsson ännu inte helt återställd efter kraschen, en sprint i Hälsingeserien. Efter detta begav sig Niklas till Tjeckien i avsikt att hämta hem ny kaross till den ”sjuka” Fabian och målet är SM-premiären 2017.
Absolut! Dessutom är det ju SM-sprint i Söderhamn, det vill jag inte missa!

*
BloggGröndal kopia 8Säg Anders Gröndal och Lausitz Rallye och tyskarna blir som tokiga, detta efter att han och Miriam Walfridsson visat sig extremt svårslagna i rallyt med tre raka segrar och med en fjärde inom räckhåll. Nu menar tyskarna att det får bli slut på detta med att en norrman och en svensk kommer ner och kör skjortan av den tyska eliten. Hemmahoppet Mattias Kahle i en R5-Skoda är den som man hoppas blir svåraste hotet mot ännu en triumf för Gröndal/Walfridsson. En annan som kan utmana är danska racingproffset Kristian Poulsen, även han i en Skoda. Rallyt körs den 27-29 oktober.

*
I morgon startar ”Rally Legends” i San Marino, ett tufft asfaltrally över tre dagar i bergen kring lilleputtriket inne i Italien. Totalt 14 sträckor på nästan tio mil är vad som väntar efter att Marcus Grönholm passerat som föråkare med en Volkswagen Polo R WRC. Tre klasser körs, Historic, Myt och WRC-kit och i den sistnämnda är Hyundais Hayden Paddon anmäld med en WRC-i20. Trots detta så är det dock Historic och Myt som är mest intressant och där det vimlar av klassiska rallybilar. Mest namnkunnig är Juha Kankkunen som kör en Lancia Delta Integrale medan en gång så snabbe tysken Armin Schwartz gör comeback i en likadan Toyota Celica som han körde i Rally-VM. BloggMadsen
Danske fortåkaren Brian Madsen som bland annat vunnit Hässleholms GP ett par gånger tar med sig sin Peugeot 306 Maxi till San Marino. I högerstolen sitter Anja Posorski och i en lite mindre Peugeot, en 106 Maxi kör Kim Madsen/Kim Frederiksen. BloggPanizziNu får man en svettig motståndare i asfaltspecialisten med VM-rutin dessutom, Giles Panizzi som kör en Peugeot 306 Kit Car. Något för danskarna att sätta tänderna i…

*
BloggHelinInte riktigt lika namnkunnigt är det i ungerska mästerskapstävlingen Mecsek Rallye där det i den historiska delen finns tre svenskbilar på plats. I sin svarta Opel Ascona A (bilden) kör Stefan Helin/Mikael Kjellgren och i sällskap har man Nisse Bergquist, Volvo Amazon och Christoffer Storäng, Ford Escort.
Bara halkig asfalt. Skitkul, hälsar Stefan före morgondagens start.


BloggMatsPå lördag ger sig Eslövs Mats Andersson med kartläsare Jörgen Jönsson sig i väg till Spanien och WRC Rally de Espana. Dock inte ensamma för i deras entourage ingår Lars Servin, Marcus Lennartsson, Kristoffer Malmgren och så Mats pappa, Östen plus barnen Frida och Simon. Oj, höll på att glömma den kanske viktigaste av alla, Jörgens fru Erica som ska fixa käket till gänget. I Motorlördag i Kristianstadsbladet i övermorgon kommer det att finnas ett reportage om Mars och Jörgens tankar inför det stora äventyret.BloggKvick
Lite kul är det att startnumret efter Eslövs-duon med #95 på R2 Peugeoten sitter danskan Jeanette Kvick med sin italienska förare Christine Giampaoli. Precis som Mats och Jörgen, debut i den spanska VM-deltävlingen.
En viktig skillnad är där dock, ”Kvicken” är redan på plats i Barcelona och berättar att igår var det pressträff för RallyRACC och där tjejerna benämns ”hemmaförare” då man kör för ett spanskt team.
Her blev vi præsenteret som up coming kvinde team i rally verden, berättar Jeanette.
Idag bar vi været på Circuit de Foc som er en asfalt testbane for at teste bil og set up sammen med lokal matadorerne Nil og Jan Solans. Nil kører Ford Fiesta R2 DMACK Trophy i WRC mens Jan er kontrakt kører for Repsol i Mitsubishi Evo X.
Danskan fortsätter.
Vi fik testet bil og sluttede dagen med en rigtig god fornemmelse forud for WRC Spanien om 8 dage i vores Peugeot 208 R2. Imorgen står den på tyre change og refuel practice hos Mavisa Sport så vi har nok at se til…

*
Nu är det klart att Tomelillas Joel Eriksson kör VM i Formel 3 klassiska Macau Grand Prix. Den stora världsfinalen äger rum nästa månad och där de bästa förarna från världens alla ledande Formel 3-mästerskap ställs mot varandra.
För första gången har Macau tilldelats officiell VM-status (FIA F3 World Cup) av FIA och intar därmed särställning på den globala racingkalendern.
Den skånske 18-åringen kommer att tävla för sitt ordinarie EM-stall, Team Motopark med finländaren Niko Kari och kinesiske Guan Yu Zhou.
Jag är extremt glad att få ta mig an Macau för första gången, säger Joel.
Det är den största F3-tävlingen i världen, och en rejäl utmaning – det kan jag konstatera utan att ha varit där. Det kommer att vara den svåraste banan jag någonsin har kört. Murarna står otroligt nära och minsta misstag kan bli helt förödande.
Målsättningen för Joel är av naturliga skäl svår att precisera.
Det blir en riktigt tuff uppgift att komma dit som rookie, men jag har haft en bra säsong så här långt i Europa och hoppas förstås att jag kan avsluta den på ett positivt sätt i Macau.
Storebror Jimmy har kört i Macau två gånger, bröt 2011 och slutade elva året efter. Den här gången finns han inte på plats men det gör däremot superheta Felix Rosenquist som vann racet både 2014 och -15. Även nu räknas smålänningen som segerkandidat när starten går den 17-20 november.

*
Mer Tomelilla och till Karlskoga Motorstadion i nästa vecka åker kartingföraren Alfred Nilsson som pristagare i Prins Carl Philips Racing Pokal för att få testköra något som kan vara nästa steg i karriären, Formula STCC Nordic. Alfred är den ena av två skåningar i Karlskoga den andra är Daniel Andersson från Helsingborg. På plats finns även Prins Carl Philip och även STCC-generalen Jonas Lundin.

*

BloggMitusbishiHittade igår ett spännande och lite mystiskt filmklipp på en tysk sajt där man testade i vad som påstods vara en prototyp för en kommande WRC-Mitsubishi. Precis som de Weng-byggda R5:orna baseras bilen på en Space Star och det enda jag lyckades få fram var att det var ”Dytko Sport” som låg bakom bygget. Om detta nu bär framåt vore det kul med Mitsubishi åter i WRC, japanerna har onekligen i historia att se tillbaka på.

*
BloggEnduroTittade i går på TV4 och ”I huvudet på Gunde Svan” där han besökte sjufaldige världsmästaren i Enduro, Anders Eriksson från Tibro. Efter att ha sett detta var jag ganska spak och tänker på allt gnällande det finns runt om. Inte minst i rally gnälls det om det mesta, allt från felaktiga noter, dåliga vägar, fel start ordning, ” you name it”. När man då tar del av Anders karriär och inte minst efter den svåra olyckan i Finland där hela vänstersidan var i behov av ”karossbyte” får man lite perspektiv. Att Gunde hade svårt att hålla tillbaka tårarna var absolut inget konstigt. Inte heller att Anders själv hade samma problem när han berättade om hur mycket Enduro betyder i hans liv. Inte utan att jag tänker på alla våra omhuldade boll/puckstjärnor, hur små de  är i verkligheten och i synnerhet när man  jämför med riktiga stjärnor som Anders!

*

Dagens bilder: M-Sport – Martin Hansson-TV4- Stefan Helin-Tommy Svensson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *