”Utskjut” blir melodin i WRC, Breen kör WRC-Fiesta, 79 VOC:are i Lessebo där det är svårtippat och äntligen debut för Pontus och Mattias i norska ”Helvetet”!

Ser ut som att VW-bossen Jost Capitos förslag till förändring av WRC vinner mer och mer mark och nu har han även Malcolm Wilson, Ford och Michele Nandan, Hyundai med i båten. Förslaget innebär egentligen mest förändring av sista rallydagen som alltid ska vara en söndag. Här ska rallyt avgöras med den ”shoot out” som många, speciellt förarna varit skeptiska mot.
Det man nu diskuterar mest är hur ”utskjut-sträckan” ska fungera rent tävlingstekniskt, men även om olika bonuspoäng för varje dag samt att en förare som lett rallyt länge men som får ge upp på slutet, även han/hon ska få någon form av poäng. Ett annat tänk är att ge tidsbonus baserat på hur snabb man varit på alla sträckorna fram till den sista. Ett system som dock är alltför komplicerat för min lilla hjärna att förklara…
Slutsatsen som borde lugna de flesta rallyfansen är att mycket lite kommer att göras vid upplägget gentemot dagens WRC. Det är främst sista dagen som är föremål för ”ombyggnad” och det mesta ämnat för att göra allt mer tv-mässigt.
Malcolm Wilson har svängt över och är nu positiv till förändringen.
– Nu går det i rätt riktning och jag erkänner att jag tidigare varit skeptisk till tankarna men nu ändrat åsikt. Dessbättre är jag inte ensam om detta utan fler och fler tycker likadant…
Även Hyundaibasen Nandan är med i båten.
– Tycker det verkar bra och gör vår sport mer attraktivt, det kan utveckla showen och samtidigt göra det enklare och mer spännande för tv!

*
Duktige irländske Peugeotföraren Craig Breen gör en nyBloggBreenRally Sweden” och hyr en WRC-Fiesta för både Finland och Tyskland. Trots att han har kontrakt med Peugeot möter det inga hinder att köra Ford i WRC. Hos Peugeot Sport menas att detta hjälper Craig att öka tempot när han sedan tar plats i R5-208:an i de avslutande ERC-racen. Själv kan jag bara tycka att det är lite märkligt att man inte söker samarbete med Citroén istället för med M-Sport, man tillhör ju trots allt samma koncern. Fast det är inget ovanligt att jag inte riktigt alltid förstår(!). I Värmland slutade Breen nia och målsättningen för tjugoåringen är så klart minst lika hög i de två WRC-tävlingarna.

*

Vid sidan av SM i Kolsva är det såklart Dackefejden i Växjö eller rättare sagt Lessebo där årets upplaga har sitt centra, som är hetast på rallyfronten i helgen. Vid sidan av SSRC och DM ingår tävlingen även i VOC Mekonomen Rally:s Sverige-Serien. Totalt 79 Volvoåkare finns på plats i Småland på lördag. Nu är det inte bara Sverige-Serien i Växjö utan även SommarSerien och Nordic West Euro Cup, klassens Europaserie.
Dackefejden är unik på många sätt, dels för att den ingår i alla våra serier men också för att det är en tävling som ofta byter skepnad, säger Roger Fransson ansvarig för VOC:arna i Sverige.
I högsta elitklassens leder Pär Nordahl för närvarande både SverigeSerien och Nordic West Euro Cup. I B-klassen är det Andreas Broberg som imponerade stort på vinterväg i premiärtävlingen i Sundsvall. Patrik Westerberg är favorit i cupklassen (C-förare) och det ryktas att Patrik kommer med ny bil till Växjö
– Tydligen har Patrik pensionerat sin gamla 740 och kommer istället i den mycket välbyggda 940 som Kent-Ola Björklund kört så framgångsrikt tidigare, avslöjar Fransson.

*
Men nu är det inte bara VOC:are i Dackefejden utan i allra högsta grad ännu en tävling i allt mer spännande Sydsvenska Rallycupen. När nu fler av de snabbaste 2WD-åkarna kör i Kolsva blir det ännu mer svårtippat än vanligt i klassen. Men så här tror jag.
2WD.
1. David Bellborg Golf
2. Johan Green Golf
3. Mats Andersson Opel
4. Magnus Johansson Volvo
5. Pierre Fransson Golf
BloggMatsMitt hjärta klappar lite extra för Mats Andersson i den snygga Opel Astran, men räcker det för seger?
I 4WD saknas Åke Jacobsson och att sia om vinnare i trion Anders Jonasson, Stoffe Nilsson och Jocke Grahn är i princip helt omöjligt…
4WD
1. Anders Jonasson Mitsubishi
2. Jocke Grahn Ford
3. Stoffe Nilsson Subaru
4. Ingvar Andersson Subaru
5. Rickard Andersson Audi
Jonasson visade i SSR att han är minst lika vass som skåneduon och på hemmaplan blir han svårknäckt. Men Jocke Grahn åter med nygifte co-drivern Rickard Nilsson tillbaka efter en tids ”krasslighet” och med de från SSR mystiska bromsproblemen lösta, kan likaväl stå överst på pallen. Eller så gör Stoffe en ny SSR och förvandlar de andra två till statister.
Fast f-n vet om det inte kanske blir så att en föråkare är allra snabbast? Svenske Mästaren Patrik Johansson gör comeback med sin Mitsubishi som föråkare och vem vet, det är kanske där de allra snabbaste tiderna sätts…

*
När det bjuds på rallycross-VM i norska Hell så knyts största intresset från mig till Pontus Tidemands debut för Mattias Ekström-teamet EKS. EKSRXMed den Red Bull-dekalerade Audi S1:an ska Pontus och även Mattias nu ta en fajt med de allra värsta ”dårarna” och det kan bli tufft för trots allt, rallycross orutinerade Pontus.
Viljan att gå för seger finns alltid, men realistiskt sett kommer det bli väldigt tufft, konstaterar Pontus.
Men jag är absolut taggad för att tävla igen efter ett par månaders uppehåll så det är bara att njuta av helgen och se vad som händer.
Utvecklingen av Audin har tagit längre tid än vad Mattias och teamet tänkt och det är därför premiären låtit sig vänta. Teamchef Mattias mejlar själv och bekräftar sin och Pontus målsättning.
– Det har aldrig funnits kompromisser i mitt liv. När det är bestämt finns det bara 100 procent. Hur långt det kommer att räcka vid vår första tävling i norska Hell, det vet vi efter helgen, menar Mattias och tillägger
– En sak är i alla fall klar vi har gjort vår hemläxa!
Han avslutar mejlet med en typisk ”Ekströmare”, ”PS. Om du har bråttom, publicera bara en bild på bilen och skriv: “Mattias Ekström och hans team EKS åker till Hell. Hemläxan är gjord och nu väntar det första provet.”
Allt gott
Mattias Ekström”.

*
Just nu toppar två norrmän ställningen i VM efter de två första tävlingarna. Leder gör Andreas Bakkerud, tätt följd av Petter Solberg. Deltävlingen i Hell får även celebert deltagande i form av den Gymkahna-showaren Ken Block.

*
BloggRamonaRamona Karlsson kör även hon i Hell och den här gången åter med Henning Solberg i teamet.
Jag ser verkligen fram emot helgen, och jag känner mig supertaggad. I Portugal var vi snabbast av plattan i varje start, och nu är målsättningen att vara det igen, hoppas Ramona.
– Hela teamet är på tårna, och vi är inställda på att det kommer att bli en mycket tuff tävling, och med 38 startande finns inte det minsta utrymme för misstag under heaten, ska bli riktigt häftigt!
Tidsschemat för Supercars ser ut som följer:
Lördag: 11.00 Träning 13.30 Heat 1 och 2
Söndag:
10.45 Heat 1-4
 16.30 Semifinal och final
Viasat Motor sänder LIVE från söndagens semifinaler och final, och visar även ett sammandrag från lördagen. Sändningen börjar k. 15.30 på söndag och håller på till kl. 18.00. Liveresultat och rapporter finns löpande på rallycrossrx.com

5 svar på “”Utskjut” blir melodin i WRC, Breen kör WRC-Fiesta, 79 VOC:are i Lessebo där det är svårtippat och äntligen debut för Pontus och Mattias i norska ”Helvetet”!

 1. Tror Stoffe sopar banan/gruset mot resten inkl förbilen!
  Sen delar jag din åsikt om Dellborg med M Johansson som tvåa.

  Väl mött i skogen imorgon om du ska upp i tassemarkerna.

  Mvh Kennet

  1. Hej.
   Din gissning är precis lika bra som min, vi väntar till lördagskväll för att se vem som har rätt…
   Kommer inte till Lessebo i morgon. Som du kanske vet så ska Silver-VOC:en upp till bevis på söndag i Eslöv. Kollade min mobil och jag tror att det är Bongart på Yangtorp som vill att jag ska komma ner för meditation och lite kinesisk ”uppbyggnad” inför min stora uppgift. Om inte detta så laddar jag upp på cykel och det är inte Vätternrundan utan en mer lokal variant.
   MVH
   Tommy

   1. Jaså ölen slut så du ska cykla till Konsum hehe.

    Kinesisk uppladdning kan ju vara 4 små rätter och 4 stora starka också:)

    Lycka till på söndag blir inget Eslöv för min del.

    Mvh Kennet.

     1. Nä har bara hört talas om honom.
      Ska du spela en en ny version av Hälsoresan kanske hehe;)

      Mvh Kennet

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *