Tragedi i Skänninge, Citroén dominerar i WTCC, Mats Jonsson till ”Kongen” och grattis Carlos meste WRC-åkaren!

Precis när jag sätter mig ner framför datorn rapporterar Sportradion om en allvarlig publikolycka i samband med Skänningeknixen, premiären för RS-serien i Östergötland. Kort efter kom också det tragiska beskedet att en ung kvinna  i publiken omkommit i olyckan. Går in och läser på Corren.se men där finns inte så mycket mer än vad som redan sagts i radion. Corren skriver ”Tre personer ska ha blivit skadade, varav en allvarligt som har förts till Universitetssjukhuset i Linköping, enligt räddningstjänsten. Enligt ett vittne som Corren pratat med ska olyckan ha skett i en vänstersväng då rallybilen kom upp på två hjul och körde av vägen. Den allvarligt skadade personen ska ha hamnat under bilen.
– Det stod kanske tiotalet personer i kurvan, några hann inte reagera.
Ordförande i VÖMK som arrangerade, Olof Kånge var fåordig men berättade ”att tävlingen omedelbart avbröts.”.
Nu tänker jag inte fördjupa mig i den här tragiska olyckan förrän jag fått mer kött på benen, men reagerar ändå lite på Aftonbladets rubrik, ”bil upp på två hjul och körde rakt in i publikmassan”. Enligt Corren stod där tio personer i kurvan och detta får ”sanningsjägarna” på Aftonbladet till ”publikmassan”, sorgligt. Tankarna går nu så klart till alla inblandade och då i synnerhet till den omkomnas familj och vänner. Alla i rallysvängen tänker på er!

*
Ingen är väl förvånad över att Citroén dominerar i WTCC:s första tidsträning i marockanska Marrakech. Konstigt nog var inte Sebastien Loeb snabbast utan teamkompisenBloggCittra Yvan Muller med 43 hundradelar tillgodo på José Maria Lopez även han i en Cittra. Trea kom så Loeb, ”hela” 64 hundradelar bak Muller. Racet startar på söndag och visas live i Eurosport.

*
Läste igenom inbjudan till South Swedish Rally där Silver-VOC:en eventuellt ska förgylla tillställningen. Noterar då att man har maximerat till hundra startande i asfaltsprinten på torsdagen. Inget fel i detta, måste vara hanterbar storlek på startfältet. Blev bara lite konfunderad över hur gallringen skulle ske. Förare med förtur var de som tänkte köra hela ”South Swedish Rally weekend” och inte vilket jag tycker vore mer naturligt, de som kör hela Asfaltcup där sprinten ingår. Alltså kan förare rent teoretiskt visserligen, som kör hela cupen gallras bort till förmån för en ”jippoförare” som bara är med för att showa lite. Dessutom finns ytterligare ett tillägg, arrangören förbehåller sig rätten till fri gallring. Känns detta okej…

*
Nu är ”deadline” passerad för Rallytravels Kong Christina Race, och en av de senaste att trycka på ”enterknappen” var min klubbkompis Ola Wingren som ska lufta ”nya” Silver-Grisen” och blev därmed nummer 158 i listan. Ännu senare var Opelåkaren Mats Andersson som blev 168 att anmäla.
Kul var att Stoffe Nilsson och Joachim GrahnBloggJocke (tack för hjälpen med bild Thorleif Olsson) får riktigt motstånd den 26 april. Mats Jonsson gör nämligen ännu en start i ”Kongen” och äntligen får ”himmapågarna” sig en riktig värdemätare.


BloggSainzHappy birthday, säger jag till Carlos Sainz som i dag fyller 52 år. Världsmästaren 1990 och 92 laddar nu för nästa äventyr, Dakarrallyt med Peugeot i januari 2015.
Vad man kanske glömt var att Carlos var förste icke skandinav att vinna Rally Finland. Fortfarande innehar han dessutom rekordet i antal WRC-starter, 192 gånger har Carlos rullat av en startramp i WRC. Bilarna han kört var fem olika märken, Ford, Toyota, Lancia, Subaru och Citroén. Alla har varit vinnarbilar för Madridföraren utom Lancian som han aldrig lyckades ta till någon seger. Annars blev det 26 WRC-segrar under arton tävlingsår, den första i Akropolisrallyt 1990 och den sista (tror inte han gör comeback och vinner någon mer WRC-tävling…) kom i Argentina 2004. Louis Moya i högerstolen var bästa vinnarkombinationen och tjugofyra av segrarna kom med landsmannen. I de två sista var det Marc Marti som lotsade Carlos rätt .
I morse twittrade Carlos,”Thank you for remember this day. Still here with the same passión at 52. I owe a lot to this sport, give me everything”.

*
I dag var det vår på riktigt i Skåne och därmed traditionell uppsnyggning utanför SMK Hörbys klubbhus. Stämmer talesättet ” den Gud älskar låter han solen lysa över” så ligger jag och mina klubbkompisar riktigt bra till där uppe. För solen flödade när klubbhuset och tomten fixades och som vanligt avslutades dagen med korvgrillning BloggSMK(bilden). Den uppmärksamme ser att BloggServinMr President Lars Servin (bilden från Simrishamn där han tyckte det gick bra…) saknas på bilden och detta trots att det är korvgrillning på gång. Vad som kan locka Servin från en grill fylld med korvar måste vara något mycket speciellt och svaret kommer, en SM-final i Innebandy. Som jag brukar skriva, va f-n är det som händer????

 

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *