Tragedi i Rallylegends, Lukyanuk vann ERC på Cypern, blött i YM Øst-final, Hörby-seger i Torna Rally och hemmatriumf på Gotland!

BloggSan MarionDet som var tänkt som en stor rallyfest, ”14th Rallylegend” i San Marino slutade i tragedi när italienaren Bonaso Enrico, sjua totalt i ”WRC-delen” tappade kontrollen på sin Clio Maxi på 13:e och näst sista sträckan inne i San Marino stad. Enrico åkte av och träffade några halmbalar som fanns för att skydda publiken men istället nu blev en åskådares död när denne och ytterligare några träffades av balarna. Räddningsarbetet vidtog direkt då sträckan stoppades omedelbart.
Organisatören beslöt att avsluta rallyt och resultatet för sträckan före olyckan gäller som slutresultat. Ingen priscermoni kommer heller att hållas i respekt för den omkomne och de skadade. BloggKim
Kim Madsen (bilden) låg då 12:a totalt medan Brian Madsen var tre placeringar längre ner i resultatlistan.

*
I ERC-finalen Cyprus Rallye fick äntligen ryske fortåkaren Alexey Lukyanuk en fullträff och säkrade sitt EM-silver. Klara EM-vinnaren för andra gången dessutom polacken Kajetan Kajetanowiz, avstod att köra finalen vilket så klart underlättade segern. BloggGriebelKnallen svarade Opel Adam-åkaren Marijan Griebel för när han som tack för J-ERC guldet från Opel fått en start i en Skoda Fabia R5. Den unge tysken visade vilken stor talang han är och körde in som tvåa vilket bådar gott för hans rallyframtid.
Inte riktigt samma flyt hade Nikolay Gryazin som körde R5-Skoda och låg tvåa efter fem sträckor. Efter detta träffade han en sten och rullade sig ur Cyprus Rallye. Istället dök esten Ralfs Sirmacis in som trea, även han med Skoda och numera bronsmedaljör i ERC.

*
I ett blött, regnigt och allmänt ruggigt Nykøbing Falster där det var ”regndäck på” från start kördes i dag sista deltävlingen i danska Yokohamamesterskabet Øst. Vann gjorde Mitsubishi-åkaren Steen Andersen, runt sex sekunder före Anders Lysén i den vassa Suzukin. På tredje plats och vinnare av klass 3 hamnade Rasmus Sørensen, Citroën C2 R2.
Totalvinnare av mästerskapet blev svenskbekantingen Johnny Pedersen, BMW M3. I helgen slutade ”mästaren”med att bli fyra totalt men tvåa i Klass 2 bak Andersen.BloggPalmquist
För SMK Hörbys Anders Palmquist med dotter Anna i högerstolen i den ettriga ”106-Peggan” blev detta årets bästa tävling med en tredje plats i klass 3 och sexa totalt.
Vi säkrade med detta tredje platsen i serien eftersom Morten Clausen inte fullföljde dagen, jublade familjen Palmquist efteråt.

*
Hade som bekant ingen möjlighet att i lördags följa LundsAC/Arlövs MC:s nytänk med Torna Rally ”on location” . Av de rapporter som nått mig blev det en lyckad tillställning och möjligheten att framöver fixa till en ”Sprint Cup” även här nere verkar ha stärkts ytterligare. Nu blev det väldig korta och intensiva sträckor utanför Södra Sandby och strax över sex minuters körning är kanske i kortaste laget. Dock var detta ett test som slog väl ut och då spelade sträcklängden mindre roll.
Blev en bra dag för SMK Hörby som vann tre av de totalt fem klasserna som ingick, Lukas Hägg, Simrishamn och Nisse Schön, Tomelilla spräckte Hörby-dominansen genom att vinna Ungdomsrally respektive Appendix K.BloggJim
Snabbaste VOC:are blev Jim Nilsson som satte den här gången ”Opel-proffset” Tom Kristensson (bilden) i högerstolen. Kombon innebar 2,4 sekunder kortare körtid än C-föraren Oscar Ljung, Simrishamn och som trea, Leif Axelsson Södra Sunnerbo.BloggGustavsson
Totalsegrare och vinnare av 2WD-klassen blev den ”skånske dalmasen” Christian Gustavsson i sin otroligt välpreparerade ”Golf-etta”. BloggGustavsson2Här skötte asfaltprinsen Robin Svensson kamrersjobbet och de var styvt fem sekunder före klubbkompisarna ”Joakimarna” Kristiansson/Wessberg med Toyota Corolla. Kristianstads Johan Kastenman som hade ett riktigt ”moment” på sträcka ett är annars numera stabiliteten själv och det bar till tredje platsen.BloggSofia
Måste även berömma SMK Hörbys Sofia Sörensson som nu körde sin ex-Robin Sandberg Mitsubishi för första gången i skarpt läge. Förbil i TV-Svängen och nu tvåa i 4WD bakom klubbkompisen Bengt Bengtsson imponerar på mig. Kan också tänka mig att pappa Anders till höger i ”EVO-nian” var nöjd med dagen.

*
Inför JR Motorsport PokalenGotland, näst sista deltävlingen i Bilsport Rallycup ledde SMK Hörbys Ola Wingren ”VOC-klassen”. Målet med första besöket på Gotland var att enbart få ihop lite extra poäng inför finalen i Nässjö. Att rå på öborna insåg Ola med Anders Östberg till höger vore meningslöst med sin ringa rutin från öns grusvägar.
Målsättningen höll inte för Hörby-VOC:aren för på sträcka fyra tog det roliga slut och via mobilen förklarar Ola.
Vi trillade på en rot!
Trillade undrade jag?
En högerkurva hade ett dumt träd i ingången och när jag höll ut för det, ja då hade dom planterat ett annat räd i yttern. Att få in en 940 på bredden där var helt omöjligt och vi körde över roten till trädet, berättar Ola.
Västerframhjul planterades in bland pedalerna innan bilen rullade över på taket och ”game over”.
Men jag klarade fötterna det var huvudsaken, konstaterade han nöjt.
Nu är SSRC-finalen i fara och även om han på den efterföljande festen köpte på sig ny bil är det bara tre veckor till Hovmantorp. Kan bli lite jobbigt…
Totalvann tävlingen gjorde hemmaföraren Christoffer Jacobsson, Fiesta R2 före Kopparbergs heta Jacob Jansson. Att köra in en Escort MK1 som trea totalt är imponerande och där kan Lars-Åke Hägglund verkligen sträcka på sig. Fyra slutade David ”Plombo” Lindström och femma, dessutom bästa Opel Christoffer Holmberg.
Klasseger blev det för Kiaby-boende Björn och Daniel Borgqvist i ”Classic” med den gröna BMW:n. Klassledaren i Grupp E, Hampus Larsson, Kristianstad Mk fick på Gotland nöja sig med en tredje plats, precis bakom storebror Jesper. Vann gjorde Rosendals MK:s Daniel Gutenmyr med en Saab 99.
Med lite stöttning höger bak mot ett träd på 940:an klarade Victor Hansen, SMK Hörby en lurig fullfartsvänster. Men segern i Ungdomsklassen klarade han inte för den gick till snabbe Adrian Ring, Linköping.

*
I lördags kördes finalen i STCC-rallycrossen ”RallyX Nordic” och detta i Norge och Grenlands Motorsportsenter. Kevin Eriksson vann både där och blev även slutlig vinnare före Lukas Walfridsson och bronspengen fick Alexander Hvaal.
– Idag var jag oerhört nervös. Jag missade en växel på träningen och vi hann inte byta växellådan innan det första heatet, berättar Kevin.
Men teamet gjorde ett enormt starkt jobb och vi lyckades vinna två kvalomgångar. Det kändes extremt skönt att kunna säkra mästerskapet redan innan finalerna.
I RallyX lites gjorde Thomas Bryntesson ” en Kevin” och vann både mästerskapet och finalen .
– Det har varit en väldigt tuff dag. Man har hela tiden tänkt på mästerskapet och varit väldigt försiktig. Men när titeln blev säkrad kunde jag köra avslappnat och det räckte idag, berättar den nyblivne mästaren.
För William Nilsson, Tomelilla blev det en femte plats i finalen men före den andre skåningen Tobias Brink, Eslöv. I mästerskapet blev det dock fördel Brink som blev trea med Simon Olofsson mellan sig och Bryntesson.
Tävlingen i Grenland var den första av tre i det nytecknade avtalet med STCC AB.

*
Till slut vill jag bara meddela att jag har fått något strul med min mail så alla som skickat bilder och annat till mig, sorry har inte gått fram under sen lördag/söndag. Förhoppningen är att det kan åtgärds under måndagen….
Dagens bilder: Kristian Lindberg – Martin Hansson m.fl….

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *