Toyotas WRC-bas blir i Finland, Al-Atiyah hoppar på Skoda-tåget, tips inför AM Snapphanerally och ”skit-noter” i Tyskland!

Idag avslöjas det i brittisk media att Toyotas kommande WRC-satsning kommer att utgår från Finland. Hos Tommi Makinen Racing i Puuppola kommer den nay WRC-Yarisen att gå från projekt till WRC-vinnare är det tänkt. Med Mäkinen som ”överstepräst” är det nu också helt klart att Toyotas egen motorsportavdelning TMG i Köln, Tyskland blivit överkörda av den finske världsmästaren. En helt nybyggd fabrik vid militärbasen Halli kommer att bli navet i VM-satsningen. Forfarande håller Mäkinen en låg profil och vill inte kommentera så mycket mer än att ”the team is coming together”. Då menar han att man anställt en ny ingenjör Michael Zotos som jobbade i hop med honom under Subaru-tiden. Det spekuleras även i att Mikko Hirvonen med kartläsare Jarmo Lethinen inom kort utses till ”1:sta testförare”. Något som även Mikko kommenterat.
Jag skulle helt klart vara intresserad att jobba med Tommi i WRC-projektet.
Något ytterligare som gör det hel trovärdigt är att Mikko bor bara tre kilometer från Mäkinens verkstad.
Är där något på gång som behövs testas är det enkelt för mig att sticka över, menar Hirvonen.
Känns riktigt bra att ha fått ett WRC-team till Norden, ännu bättre hade det varit om det placerats i Sverige så klart…

*
BloggSkodaHar helt missat att Nasser Al Attiyah gått och omkring och varit sugen på att byta bil, RRC-Fiestan var han tydligen trött på. Istället hoppar han på Skodatåget som med nya R5-Fabian rusar fram som ett piggt X2000 utan problem med nerrivna kontaktledningar. Nu hoppas Al-Atiyah att Lappi och Tidemands framgångar ska smitta av sig och att han i ADAC Rally Germany ska öka trycket och på allvar kasta sig in i WRC 2-fajten. Då har han faktiskt redan även gjort tummen ner för att köra en R5-Fiesta i Polens WRC-tävling, Skodan verkar hetare.
Har funderat ett tag på att testa en R5-bil och ser nu verkligen fram emot att få köra Fabian, menar Quatar-föraren.
Dock knappt om tid, första Skoda-test för Nasser blir måndagen den 17 augusti, tre dagar före starten i Tyskland.

*
Över till ”the real thing” morgondagens AM Snapphanerally och där vädret trots alla dysterkvistar ser ut att bli rikligt fint. ”Kvistarna” spådde tidigare i veckan rikligt med regn under lördagen men nu är det bara sol och runt 24 grader som utlovas, kanon för oss funktionärer om inget annat. Har vänt och vridet på startlistan inför tipset och kan bara konstatera att det varit svinsvårt att få ihop ett tips. Nu kör vi…
4WD.
1. Jerker Axelsson WRC-Subaru
2. Stoffe Nilsson Subaru
3. Joachim Grahn WRC-Focus
4. Patrik Johansson R5-Mitsubishi
5. Åke Jacobsson WRC-Focus
Som alla förstår måste det bli mörka solglasögon och lösmustach för mig i morgon. Är helt säker på att de uppräknade förutom Jerker har en helt annan åsikt om hur det blir efter att Hovdalas 17 kilometer avverkats strax efter klockan 14.30 lördageftermiddag…

*
Hans Johansson, Alexander Harsten, Olofströms MKOm det var tufft i 4WD så är det helt omöjligt att tippa 2WD, men säger som Gunde, ”Inget är omöjligt” så jag provar ett tips ändå.
1. Rickie Borgström Volvo
2. Johan Green Golf
3. David Bellborg Golf
4. Pierre Fransson Golf
5. Hans Johansson Volvo (bilden med kartisen Alexander Harsten)
Garderar med, Jocke Kristiansson, Magnus Johansson, Christopher Zeijlon, Ola Schönström, Pontus Berglund, Thord Johansson, Jörgen Olsson o.s.v. Egentligen kunde jag ha räknat upp alla 24 namnen i A2WD för så oviss är striden om topp-fem som jag ser det. Noterbart är också det märkliga med en enda Opel i klassen. Krisotffer Thörjesson med Opel Astran är ende som försvarar Rüsselsheims ära.

*
BloggtomAnnat noterbart är att Tom Kristensson, SMK Hörby i Kristianstadsbladet avslöjar att detta troligen blir sista året med VOC. Jobbar hårt på ett nytt projekt, vad vill han ännu inte avslöja. I mitt huvud måste det bli något framhjulsdrivet och då helst inte i Grupp H. Otrimmat 2WD känns som det naturliga språngbrädan för Tom och Timmy Berntsson.

*
Såg framemot att få träffa Gert och Lena Blomquist med deras häftiga Midnattsolsrallybil, Peugeot 504 Coupé V6, men tyvärr ville inte ”vesexan” hänga med på en Skåne-tripp…

*
Första start klockan 11.00 från Stortorget i Hässleholm och runt 14.30 ska första bil vara tillbaka vid målet på Hässleholmsgården som är rallyts HQ. Fem sträckor, några som dessutom lär kunna utmana finnarna vad gäller snitthastighet och där sedan klassikern Hovdala avslutar.

*
BloggFårvangNågra som väljer bort Wilkes grus är hans egen asfaltslickare Rolf Grybb som i hop med Eslövsduon, Anders Karlsson och Alf Nilsson valt att åka till Danmark och fjärde deltävlingen i Yokohama-Mesterskabet Vest. Hit flockas även stora delar av den inhemska asfalteliten med sina superhäftiga asfaltbilar (bilden) Idag fredag värmer Eslövs-pågarna upp med att köra den häftiga Fårvang Rallyshow. Ismail Bakirci ”chefsmekaniker” hos Eslövsgänget berättar.
Här finns cirka 10 000 i publiken, 5 öltält, 20 ”røa pølse-stånd” och inte minst 20 mobila toaletter. Här har Sverige lite att lära, i synnerhet vad gäller toaletterna!

*
En som också väljer Danmark men först nästa helg är norske WRC 2-fantomen Anders Gröndal. Då tar han sin R5-Citroén till Danska Mesterskabet för att testa den på asfalt.

*
BloggNoter”Sten inner” och annat skit är ju vanligt när det kommer till noter, men att som i nästa WRC-tävling i Tyskland att i notblocket notera att där byggts ny toalett på klassiska sträckan Panzer-Platte måste vara helt nytt…

*
BloggMikkoJari-Matti Latvala är inne i ett gott ”flow” och leder det historiska Rally Lathi med Ur-quattron På fjärde plats efter två körda sträckor ligger Mikko Hirvonen som kör en häftig Rothmans-Escort.

*
BloggSolbergBorta i Kanada pågår uppladdningen för fullt inför Rallycross-VM och idag tog Borgmästaren i Trois-Rivieres Yves Lévesquse plats i Petter Solbergs Citroén för att själv komma in i rätt”mode” inför de tuffa bataljerna som drar igång ikväll.

*
BloggVivaIdag säger vi välkommen till en ny ”Opel-Spottare, Daniel Borgqvist som nu gjort sitt inträdesprov,
Hej Tommy!
Vi tog en tur längs landets sydligaste kust igår och när vi kommit så långt söderut det går så stötte vi på en veteranbilsträff med ett par riktiga pärlor. Jag kom osökt att tänka på motorbloggen och hoppas nu få äran att sälla mig till den exklusiva skaran som sysslar med Opel-spotting.
Mvh
Daniel Borgqvist”.
Klart att du är välkommen även om det nu inte är en Opel på bilden utan kusinen Vauxhall Viva från England. En sådan fast vit har jag fått några fasansfulla åkturer med i min ungdom. Chaufför var Tommy Håkansson glasmästare i Hörby som jobbade hos oss i mitten på sextiotalet. Att en sådan liten bil kunde gå så in i h-e:s är för mig fortfarande en av livets stora gåtor…

*
Redan nu säger jag ifrån, ingen Motorbloggen lördag. Som vanligt ska jag dela på mig och både bevaka AM Snapphanerallyt för Kristianstadsbladet och även hinna med att hjälpa till i målet på SS4. På kvällen är de tänkt att grannsämjan ska stärkas och då är det så att” en måste bort”. Sambon bestämde att det blev Motorbloggen…

*
Trevlig helg!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *