Tom K. kör Rally-SM i Hässleholm, ”Kvicken” redan i ny rumänsk högerstol, STCC försenat och komprimerar säsongen till september…

Efter att kört ERC-tävlingarna i Portugal, Kanarieöarna och Polen med ungerska Tagai RT meddelade SMK Hörbys Tom Kristensson att han och kartläsare Andreas Johansson tog ”time out”. Samarbetet och resultaten var inte de som Polske Mästaren 2022 hade förväntat sig och istället för att kämpa vidare i motvind, blev det paus. Efter beskedet dök Tom och Andreas upp i Grus SM och ”Hovdalasprinten” i en av GN Motorsports två Ford Fiesta Rally2, men där en punktering förstörde dagen. Sedan dess har Tom valt att ha ”semester” från rallyåkandet men hann med att coacha en ung polack i ERC ”Rally Liepaja”.

Foto: Tommy Svensson

Samma typ av uppdrag hade han även i helgens ERC-rally i Värmland och där Dennis Rådström utnyttjade sin gamle J-WRC-konkurrent för att få till körningen. Tyvärr gick det inte alls Dennis väg i GNM-Fiestan, utan fick bryta efter att ha kört över ett rött betongblock. Frågorna har varit många om vad som händer framöver för Tom och Andreas och idag kom ett trevlig besked.

Vi kör Hässleholms SM-tävling Snapphanerallyt den 18-19 augusti, avslöjar Tom.

Starten sker med Team Skåabs Ford Fiesta R5 ochdet känns väldigt kul att få till en start i en fyrhjulsdriven bil i SM igen, säger Tom belåtet efter att Skåabs Stefan Kristensson kommit med förslaget.

Foto. Tommy Svensson

Inte senaste versionen av Fiestan men vi vill hålla igång körningen och göra lite utvärderingar, så vi tar tacksamt emot möjlighet att köra SM nästan på hemmaplan! 

Med över en månad kvar till att CG Wilke stänger sin anmälan är där än så länge bara en anmäld i Toms klass ”Internationella 4WD”, Team Nybes Jonas Åkesson/Maja Bengtsson. Men även Team Skåabs ordinarie SM-åkare, PG Andersson lär köra i Hässleholm för att försöka förbättra sin nuvarande femte plats. Upp till ledande Patrik Flodin skiljer 31 poäng så någon annan målsättning än seger för PG finns inte.

Foto: Tommy Svensson

Kanske blir till och med så att publikfavoriten Tim Liljegren t.v står i Skåab-tältet med något annat än en gul Volvo 240

*

En av vårt hörns mest anlitade kartläsare är danskan Jeanette Kvick Andersson och redan har hon hunnit med sex internationella rally med både tysken Norman Kreuter och senast i Värmland med Alfred Kramer Jr. En avåkning och en punktering innebar nästan två minuter tidsförlust och placeringen i ERC Juniors blev där en tionde plats. 

Foto: Tommy Svensson

Men knappt hade 42-åringen satt sina fötter på dansk mark igen förrän det var dags för ny kartläsarstol.

Mycket spontant så ringde telefonen 00.30 natten till tisdag och där rumänen Sebastian Barbu frågade om jag kunde åka ”Raliul Sibiului”,berättarKvick som så klart svarade ja.

Foto: privat

Rallyt ingår i rumänska mästerskapet och där Barbu med Skoda R5 vann senaste deltävlingen.

140 kilometer SS på grus i det här rallyt som tidigare ingått i både IRC och ERC och vi har #2 av totalt ”62 biler”,säger Kvick.

*

När World RX gick över till eldrift i fjol var det inte helt utan komplikationer men ändå inte på långa vägar det som nu STCC upplever.I förra veckan tvingades man återigen revidera kalendern för i år och nu ska hela säsongen köras i september med premiär på Ring Knutstorp 31 augusti-1 september, därefter är det Ljungbyhed den 16 september och så finaler på Mantorp 22-23 september.Alla tre helgerna är ”dubbel headers” så säsongen består av totalt sex tävlingar. Detta drastisk steg är ett resultat av av förseningar i produktionen av de nya elektriska tävlingsbilarna hos leverantörerna EPWR och STARD.

– Med elektrifieringen av STCC tar vi det största steget framåt någonsin för mästerskapet och skandinavisk motorsport, ett stort steg som tyvärr inte är resistent mot förseningar i leveranserna av de avancerade komponenter som håller på att tillverkas av EPWR och deras underleverantörer, säger Micke Bern, vd för STCC.

– Vi har på grund av förseningarna inget annat val än att komprimera säsongen till september månad. Det är ett tufft beslut att tvingas ta, men vi gör detta i samråd med EPWR, teamen, arrangörerna, Svensk Bilsport och partners för att kunna säkerställa att de nödvändiga förberedelser och tester görs som behövs för detta historiska skifte.

Förseningarna innebär att de nya STCC-bilarna kommer levereras till Sverige först i augusti. Tävlingarna i Skellefteå, Gelleråsen och Helsingborg flyttas till 2024 då funktionstester av de nya 550-hästars elektriska STCC-bilarna behöver genomföras i perioden när delar av säsongen skulle köras.

– Det är självklart en besvikelse att inte kunna genomföra årets tävling i Helsingborg. Men vi fortsätter vårt samarbete med STCC för att kunna säkra starka tävlingar 2024 och 2025 då vi ser fram emot att välkomna dem i vår stad, säger Henrik Gidlund, Enhetschef för Helsingborg Convention & Event Bureau.

Foto: Brink Motorsport

Teamen PWR Racing, Brink Motorsport och Exion Racing arbetar just nu med att ställa om till en intensiv period med tester och förberedelser under augusti och september.

– Som alla säkert förstår hade vi helst kört enligt ursprunglig plan, men det är ingen idé att älta en situation som inte går att ändra. Detta är ett oerhört tufft beslut, men vi står bakom STCC och kommer göra allt vad vi kan för att säkra fantastisk tävlingsmånad i september, säger Tobias Brink, förare och delägare av Brink Motorsport.

Det svenska företaget EPWR utvecklar och tillverkar de nya elektriska STCC-bilarna, medan österrikiska företaget STARD ansvarar för leveransen av batterierna.

– Förseningarna är självklart långt från ideala och vi beklagar verkligen de brister som uppstått i leveranskedjan hos oss och våra underleverantörer. Vi jobbar outtröttligt för att kunna slutföra produktionen och efterföljande leverans snarast möjligt, säger Micke Jansson, vd för EPWR.

STARD skyller på ” strategiskt viktiga leverantörer, som är ansvariga för ett kritiskt element till batterisystemet, brutit deras åtaganden mot oss”. 

*

Ingen Motorbloggen i morgon och finns även viss risk/chans välj det som passar att ni även slipper läsa mig på lördag (sambon klassar det som chans att slippa). 

Vi ses så ha en trevlig helg. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *