Todde i Marknadsnatta och cyklist+hjärnkirurg=osant!

Som jag skrev för några inlägg sedan så är rallysäsongen inne på sluttampen, i helgen är det final i Sydsvenska Rallycupen uppe i Älmhult och på söndagen i Eslöv körs sista deltävlingen i RS-DM, Kanonen.
Ingen av dessa tävlingar lockade Tollarpsboende SMK Hörbyföraren Thord ”Todde” Johansson, som istället väljer finalen i Öppna Östgötamästerskapet. Ja väljer och väljer, efter sin struliga säsong var Todde helt enkelt inte kvalificerad för Älmhultsfinalen. När det sedan kliar i gasfoten var där inget annat val än Marknadsnatta i Skänninge. Här får han och co-driver Emil Månsson en svettig lördag med 34 klasskonkurrenter till den röda Volvo 940:an. Storfavorit är gotlänningen Johan Holmberg med Toyotan som dessutom ligger tvåa i mästerskapet. Klipper Todde den skalpen, då har han gjort lite av årets prestation så här i elfte timmen!
Skånsk storfavorit till totalsegern är det genom hässleholmaren Per ”Börje” Andersson som sköter notläsandet till ”hemmaföraren” Mikael Lindqvist. Paret i den vassa WRC-Focusen leder mästerskapet, fem poäng före Holmberg. Segern i sista SM-deltävlingen visar att farten finns och hänger bara turen med på åkturen, så blir de svårstoppade. Största hotet mot totalsegern är Norrköpings Jonas Wigren, även han i WRC-Focus.
Efteranmäld är STCC-vinnaren Richard Göransson som fick blodad tand förra helgen i Rikspokalen. Gör på lördag ett nytt försök med Mitsubishin i Skänninge. Här är dock motståndet tuffare, betydligt tuffare och kan Richard upprepa fjärde platsen totalt, då har även han gjort lite av årets prestation.
Så över till cyklister, är där någon som vet hur deras hjärnor är programmerade? Gatan utan för tidningen är enkelriktad med bilar parkerade på båda sidor, alltså är det tämligen smalt och att mötas är i stort sett omöjligt. Trots detta cyklas det hej vilt mot färdriktningen. När det är barn eller ungdomar som är skyldiga, känns det som att de inte förstår bättre.
Men så för några dagar sedan mötte jag en cyklist, man i yngre medelåldern. Yrket har jag ingen aning om men varken kärnfysiker eller hjärnkirurg verkar aktuellt…

Han kom alltså cyklande rakt emot mig, mot enkelriktat såklart. Någon vingelplats för en cyklist fanns inte, ändå trampade han enträget på, rakt emot min bil. Cykelhjälmen satt korrekt monterad på huvudet, laptopväskan hängde på axeln och på pakethållaren tronande barnstolen, som tur var utan barn. När cykeltönten till slut förstod att jag varken tänkte stanna eller tränga mig upp emot de parkerade bilarna, fick han tvärbromsa och hoppa av cykeln.
Här kunde historien ha slutat, men istället för att be om ursäkt för beteendet, skrek cykeltönten något om att jag höll på att köra ihjäl honom och att sådana dj-la gubbar som jag inte borde få ha körkort.
Vad säger man? Var det PMS som spökade eller var han bara hederligt gammaldags korkad, frågorna hopar sig?
När jag så i går mötte en ny cyklist på samma sätt, tog jag det säkra före det osäkra och stannade bilen. Kvinnan på sadeln gav mig en frostig blick när hon cyklade förbi, men hon var mer väluppfostrad så glåporden uteblev.

Skönt att även jag äntligen förstått hur gubbadj-lar ska agera i trafiken. Klart är att i deras hjärnor har cyklisten alla rättigheter och inga skyldigheter i trafiken.  Står det inte så i lagen, så tar man självklart den rätten ändå…

4 svar på “Todde i Marknadsnatta och cyklist+hjärnkirurg=osant!

 1. Hej Tommy, alltid kul att läsa vad Du skriver.

  Tror liksom Du att Thord Johansson får
  svårt att ta SM-tvåan Johan Holmberg och
  några till i Marknadsnatta.

  Men, 5-a, 6-a någonstans tar jag inte för omöjligt, han har tidigare visat att han kan åka fort utanfö Skånes gränser.

  Det där med cyklisterna är inget lokalt
  fenomen, det händer jäkligt ofta även i min hemstad
  Linköping. Förstår bara inte hur (om ) dom tänker.

  1. Hej Berndt.
   Lika kul är det att läsa dina inlägg i diverse forum, var det sjuhundra tävlingar du hade varit på som förare/åskådare? I så fall måste du vara lite av svensk mästare, kanske kan Göran Johansson här från Kristianstad utmana. Tar man med alla hans mc-tävlingar dessutom, så är det säkerligen långt över tusen.
   Jo nog lär Todde och Emil få gasa om de ska hänga på SM-tvåan, men de kan om de vill och har lite flyt. Vi här nere håller tummarna.
   Vad gäller cyklister så finns de säkert överallt och alla som kör som de jag skrev om, är lika irriterande.
   Ha det bra
   Tommy

 2. Hej Tommy!
  Angående cyklister så verkar de flesta ha ett minimalt riskmedvetande. Cyklister verkar tro att man är odödliga och har all rätt att cykla på trottoarer, mot enkelriktat, skita i att stanna vid stopplikt, ”dra rödljus” etc.
  Har ingen större erfarenhet av cyklister i Kristianstad men ser det ut som i Lund och Malmö så är man som bilist lycklig varje gång man tagit sig igenom centrum utan att kollidera med en cyklist.

  1. Hej.
   Som du förstår håller jag med, självbevarelsedriften är inte speciellt utvecklad hos den här typen av människor. Hade ett snack med en av mina ”cyklande” kollegor som tyckte att det var mer eller mindre Ok, cyklister behövde alltså inte följa trafikregler. För dom är det viktigare att smidigt ta sig från A till B utan en massa klydd, det måste bilister förstå och acceptera. Behöver jag tillägga att vi inte var helt överens…
   MVH
   Tommy

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *