Solberg kör i stjärnspäckade Rally Estonia, Joel E. missade i Race2, Skoog kraschade i ledning, Kristoffersson lär i WTCR, PWR tog första segern och på onsdag startar MSR!

Vet inte hundra procent säkert men inte kan det vara många rallyn utan WRC/ERC-status som kan eller kunnat visa upp ett lika statustyngt startfält som kommande Rally Estonia. Fem av dagens WRC-förare är anmälda, Ott Tänak, Elfyn Evans, Andreas Mikkelsen, Craig Breen och Esapekka Lappi. Dessa kompletteras med Marko Märtin som kör en WRC-Fiesta från M-Sport. Lägger man så till att Teemu Suninen gör debut med nya R5-Fiestan vilket även Tommi Mäkinen Motorsports Takamoto Katsuta gör så blir det ännu tyngre. Totalt 13 R5-bilar är anmälda och en av dessa körs av WRC2-femman Nikolay Gryazin.  Även finska snabbisarna Erik Pietarinen och Emil Lindholm är anmälda precis som Oliver Solberg. 17-årige Oliver leder både Estniska och Lettiska Mästerskapet och gör i helgen sin andra start i Rally Estonia.

Ser verkligen framemot detta, menar Oliver nyss hemkommen från Goodwood.

Jag körde här i fjol med min R2-Peugeot och jag gillar verkligen det här rallyt.

Motståndet blir som sagt tufft vilket Oliver i pappa Petters Volkswagen Polo R5 är medveten om.

– Spännande med så hårt motstånd som till exempel Teemu Sunninen, blir en stor erfarenhet för mig!

Även bland R2-bilarna syns två anmälningar från förare som annars kör J-WRC och nu passar på att skaffa sig extra ”Finlandsträning” inför kommande match mot Tom Kristensson och Dennis Rådström. Speciellt femman i tabellen, Roland Poom kan bli svår för svenskarna med de här extra milen i kroppen. Sist efter massor av putor i J-WRC ligger Ken Torn som även han tar tillfället i akt att träna inför Rally Finland.

Tre svenskbilar är anmälda, Stig Andervang/Robert Eriksson, Mitsubishi, Robert Blomberg/Ida Bood, Skoda och så den av de tre med mest erfarenhet från rally på Baltikum, men även den yngste i trion, Adam Westlund/Joakim Sjöberg, R2-Peugeot.

Rallyt startar på lördag med SS1 klockan 09.23 och med etappmål runt halvåtta på kvällen. På söndag körs sista sträckan SS15 med första bil klockan 15.30. Rally-HQ finns i staden Tartu.  

*

Nämnde att Oliver Solberg precis kommit hem från Goddwood och Festival of Speed där han bland annat körde mot pappa Petter i såväl rallycrossbilen som med sin ARA-Subaru. I ”the Shootout” hängde Oliver med sin Citroën Supercar på Petters Polo dito men fick till slut ge sig och rankades som trea.  Allra snabbast var Romain Dumas i Volkswagens elektriska racerbil ID.R.

*

Redan i lördags skrev jag att Joel Eriksson tog säsongens andra pallplats i DTM när han på Norisring slutade trea i Race1. Före sig hade han två Audibilar, René Rast och Nico Muller. I Race2 gick det tyngre för Joel som slutade på en 13:e plats. Orsaken till den blygsamma placeringen uppgav som ”misslyckad strategi”. Leder inför nästa stopp i holländska Assen gör René Rast före Nico Muller med bästa BMW på placering tre, Philipp Eng. Joel håller tionde platsen.

*

Om Joel ändå var nöjd så rådde säkert inte samma känsla hos Henrik Skoog i  Porsche Carrera Cup Deutschland som även dom körde på Norisring. Skoog mötte nämligen en racerförares värsta öde när han på väg mot karriärens första seger och i ledning, tvingades bryta efter att ha blivit påkörd av sina egna teamkamrater. Han inledde med en femteplats i lördagens Race 1, men det var i söndagens avslutande final som den stora chansen till ett verkligt toppresultat fanns ifrån utgångsläget allra längst fram i det 30 man starka startfältet. Torshälla-sonen gjorde också en kanonstart, och ledde loppet fram till det 21:a av 31 varv – då katastrofen dock blev ett faktum både för Skoog själv och för hans stall Huber Racing.

Tre av teamets bilar – Skoog, Larry ten Voorde och Igor Walilko – låg allra längst fram i fältet, tätt samlade på väg mot ett drömresultat, när Walilko plötsligt bromsade på sig in i den första hårnålen. Polacken skenade bortom kontroll rakt in i ten Voorde, som i sin tur drog med sig Skoog (som redan styrt in i den skarpa svängen) i fallet i en formligen förödande trippelkollision, game over för trion. Samtliga tre tvingades att bryta.

Jag vet inte vad jag ska säga – just nu är det bara helt tomt. Att leda hela racet från pole, varje varv, inga misstag, och att förlora det så här, oerhört svårt att ta in, menade Henrik. 

Det hade kunnat bli min första seger men blev den värsta dagen i min karriär när det borde ha blivit den bästa!

*

Mer Tomelilla men här med lite misslyckande sedan William Nilsson inte lyckades ta sig till final i RX2 uppe i Höljes. I semifinalen var William inblandad i en startsmäll där vänster bak fick ta största stöten.

Både medgång och motgång, men tyvärr mer av det sistnämnda, konstaterar William.

Kort sagt: farten fanns helt enkelt inte och jag vet inte vad det beror på. Sen hade vi lite missflyt med vädret där vissa förare fick köra på torrt underlag och andra under regn, men fler än jag drabbades ju av det men That’s rallycross. 

*

7-14-11 blev resultat raden för Johan Kristoffersson när WTCR kördes på portugisiska stadsbanan Vila Real.

− En okej helg. Vi hade bara de små marginalerna på fel sida när kvalet avgjordes, så vi hamnade utanför den omvända startordningen, kommenterar Joel.

I race tre blev det lite mer dramatik än i de två första berättar Johan som dock höll sig undan det värsta.

  − Jag hade kopplingsproblem, vilket gjorde att jag tappade några platser, men lyckades trots detta avancera upp till elfte plats. Gjorde i alla fall en rolig omkörning tre svängar från mål, konstaterar Johan nöjt.

Därmed plockade han nya poäng till sig själv och Sébastien Loeb Racing och skaffade ytterligare erfarenhet för fortsättningen, som den nykomling han är i serien.

− Racen på söndagen använde vi till att testa lite olika saker inför kommande tävlingar.

*

Bättre stämning hos PWR racing som tog allra första segern i WTCR genom spanjoren Mikel Azcona (märkligt att man i Spanien inte vet hur Ascona stavas?). 23-åringen vann Race 2 med sin Seat Cupra och hyllades av teamets Emil Axelsson.

– Ett perfekt sätt att starta semestern på!

*

Annars var det ingen svenskhelg på Vila Real där Daniel Haglöf blev poänglös efter bland annat ett drivaxelbrott. Inte heller Cyan Lynk&Co fick till det ur svensk synvinkel men trots detta håller ändå Thed Björk tredje platsen inför nästa tävling i Kina. Kristoffersson ligger på 15:e plats medan Haglöf är långt ner. 

*

Linus Lundquist inkasserade två topp-fem placeringar när han körde i Euroformula Open i Ungern. Med detta ligger Linus sexa i tabellen.

– Målet var att komma härifrån med en pallplats och det lyckades vi förvisso inte med, men vi hade farten som krävdes, i alla fall i racen, menar Linus.

Med tanke på utgångsläget kunde vi inte ha gjort så mycket mer än vi gjorde. 

*

På onsdag startar Midnattssolsrallyt från Truck Stop i Örebro och där första sträckan , Sörbybäcken rusar igång strax efter klockan 18.30. Torsdagen har sedan sex sträckor på sitt program och där rallykaravanen passerar både Kopparberg och Hällefors. Fredagen bjuder så på sju sträckor runt Askersund och Kumla för att under lördagen avsluta med sex sträckor där en sträcka SS17 är struken. Målgång åter i Örebro med första Regularity-bilarna i mål vid 14.30 -tiden.

Har rått lite oklarheter på social medier om hur startfältet seedas. Enligt arrangören är det de två klasserna i Regularity som är först ut innan ”Historic Rally” kommer. Startordningen torsdag-fredag är ”omvänd” vilket innebär att långsammast går ut först och de som kämpar om totalsegern startar sist i det fyra timmar långa startfältet. Tyvärr framgår det inte av ”Publikinformationen” hur rallyt startar under lördagen utan här står bara ”För etapp 2 och 3 startar Historic Rally i resultatordning med snabbast ekipage sist”. Men som sagt hur det ser ut på lördagen är mer oklart…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *