Snöigt Jänner Rallye, mycket Skoda i IRC och Bojje Fredin samlar på Honda!

Om vintern saknas i stora delar av Sverige, är det tvärtom kring Alperna. När det österrikiska Jänner Rallye kördes i helgen var det bitvis snöstorm och överhuvudtaget svåra förhållanden. Den som allra bäst behärskade sträckorna kring Linz var IRC-åkarna Jan Kopecky och Juha Hänninen som slutade etta och tvåa. Båda tillhör Skodas första uppställning i IRC. Nämnas kan också att Stig Blomqvist slutade på femtonde plats.
Både Kopecky och Hänninen är ute efter segern i IRC och samma sak är fjolårsvinnaren Andreas Mikkelsen. Lite kul är att alla tre kör Skoda Fabia S2000, de två första direkt för fabriksteamet. Mikkelsen däremot kör för Skoda UK Motorsport, alltså den engelska importören. Något ingen lär missa då hela ovansidan på Skodan har Union Jack som dekor. Överhuvudtaget är Mikkelsens Skoda väldigt tufft lackad.
Annars inte mycket nytt på den svenska rallyfronten, väntar ju självklart på morgondagens WRC-avslöjande. Mer och mer talar för Patrik Sandell som chaufför, inte minst sedan man kollat hans hemsida. Här hälsar Patrik att vi ses under 2012 och med tanke på hur tyst det trots allt varit, måste han ett rejält trumfkort i rockärmen…
Häromdagen kom ett av flera ”husorgan”, tidningen Nostalgia. På omslaget fanns en läcker Opel Rekord från 1959, en årsbroder med den som min far inhandlade hos den lokala Opel, Vauxhall, Buick, Chevrolet och Bedford-handlaren Rosenquists i Hörby. Fars var grön med vitt tak medan den på bilden var tvärtom, vit med mörkgrönt tak. Självklart tog Opeln allt intresse och resten, bland annat en kille på motorcykel noterades knappt. Inte förrän idag, då jag tittade lite närmare på mc-killen. Tycker mig känna igen ansiktet och visst honom känner jag ju. Det visar sig att en av Skånes absolut bästa rallyåkare genom tiderna, Bo-Göran ”Bojje” Fredin från Hässleholm har en världsunik samling Honda motorcyklar.
För er som inte minns, var Bojje fabriksförare hos Fiat i början av åttiotalet. Han, Einar Karlqvist från Markaryd och Gert Blomquist turades om att toppa Rally-SM:s Standard B-klass med sina Fiat 131. En klasseger i SM blev det för Bojje 1983 innan han laddade om med grövre hagel, satsade på en Volvo 240 Turbo och Tyskland. Senaste rallybilen, observera skriver inte den sista för med gamla rallyåkare vet man aldrig, var en svart Lancia Integrale.
Mitt första minne av honom var på hemmatävlingen Snapphanerallyt, en sträcka i trakterna kring Tyringe och Bojje laddade utav bara… med en blå Volvo Amazon. Åkte så klart av, men kom upp igen på vägen med stukad kofångare. Där presenterade han sig och sedan följde jag honom spänt under hela karriären. Till exempel vann han TV-Svängen 1977 med en gul/svart Opel Kadett GT/E ( lägg noga märke till, icke en ”Rally Kadett”).
Efterlyste igår ett program från TV-Svängen 1971 det enda som saknas i klubbens samling. Vad händer, jo idag ringer Ulf Malmgren från Svedala och berättar att han har ett sådant program i sin över fyrahundra exemplar stora programsamling. Inte nog med att han har dyrgripen, han vill dessutom inte ha något betalt för den, utan tycker bara det är kul om den hamnar på rätt plats. Det är alltså inte bara värmlänningar som skulle kunna göra jorden till en bättre plats, Svedalabor är jämbördiga. Tack ska ni ha båda två!

2 svar på “Snöigt Jänner Rallye, mycket Skoda i IRC och Bojje Fredin samlar på Honda!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *