Pettter Solberg kör Rally Sweden, sista svenska Märkes-Cupen i rally läggs neroch SM-vinnaren har ingen bil!

Breaking news: F.d WRC-åkaren Petter Solberg kommer att köra sin Ford Escort i Rally Sweden Historic meddelades det i dag från Klarin & Co. Startlistan var visserligen redan spikad men Klarin utnyttjade sin möjlighet till ett ”wild card” .

– Att ha Petter i startfältet är givetvis ett häftigt kvitto på att intresset är stort, konstaterar Klarin.  Sjävklart var även Petter nöjd att få möjligheten.

-Jag vill ogärna missa Rally Sweden och blir det nu inte WRC så är dett ändå väldigt inspirerande.

Då blev SM-vinnaren Patrik Johansson från Växjö även siste vinnaren av Mitsubishisi Cupen vilket står klart sedan Mitsubishi nu förklarat att cupen läggs ner. Cupen startade i England år 2000 och kördes där i tio år innan den då rönte samma öde. I Sverige drog man igång 2008 och med hjälp av återförsäljarna höll man liv i den ytterligare två år längre. Anledningen till beslutet är bland annat att Lancer-modellen slutar säljas här och att det även blivit allt svårare att hitta sponsorer till cupen.
Nu är det alltså slut och därmed försvann den allra sista pyttelilla antydan till ”fabriksintresse” i svensk rallysport, mycket trist. Har skrivit det förut men visst är det märkligt att de svenska generalagenterna är så totalt kallsinniga till att visa upp sina produkter för en stor grupp bilköpare? Många märken stöttar nationella cuper i respektive land, men inte i Sverige. Istället känns det här som att rally och motorfolk tillhör en kundkategori som man helst slipper att ha med att göra…
Ett talande exempel är att SM-segraren i ”lilla Grupp N” Jonas Olsson från Åhuskärr tvingas ta ”time out” och inte kommer till start i årets Rally-SM. Budget för säsongen är klar, men slantarna för bilköpet saknas, en bagatell kan tyckas. Om något av de märken som har bilar som är intressanta för klassen hade minsta lilla känsla så hade man så klart ringt Jonas och förklarat att det hela är fixat. Men icke, ett SM-guld är tråkigt nog inte den dörröppnare som den var förr. Minns annonsen som VW använde 1965 och som betydde ingången till Björn Waldegårds fantastiska VM-karriär, ”Han köpte en begagnad VW och vann Rally Bore”. Är det någon som tror att vi någonsin kommer att få se något liknande i annonsväg?
Ett riktigt U-land vad gäller rally är som bekant USA men där drar man igång en ny mästerskapsserie ”Rally America” med totalt sju deltävlingar. Här ställer tre fabriksteam upp, Ford, Subaru och Honda och alla tre med samma förklaring, kanske något för våra ”bilnasare” att hänga på.
– Vi säljer sportiga bilar och det vill vi gärna visa upp!
En som ska köra serien är min favorit Ken Block och vad jag förstår får han ett tämligen hektiskt år. För Mr Block blir det, rallycross med X-Games, tre WRC-tävlingar är inplanerade samt Rally Americas sju deltävlingar. Till detta en massa Gymkhana-jippo så nog lär han få att göra…
På sensommaren var bröderna Thomas och Kristian Grue med om en väldigt svår rallyolycka i Danmark. Båda två skadades allvarligt men är nu på bättringsvägen berättar Kristian via rallyinfo.dk. Båda fick svåra rygg och nackskador, Thomas fick bland annat ett ben amputerat och Kristian alla tår utom stortån på vänster fot bortamputerade. Just nu genomgår bröderna en lång och svår rehabilitering.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *