Silverratten jämnårig med TV-Svängen och program till Smålandsrallyt 1969.

Gårdagens blogg om bland annat SBF:s webbmasterns ”iskyla” över den svenska WRC-nyheten renderade en hel del kommentarer. Inte bara direkt på Motorbloggen utan även via mejlkorgen, men alla dessa kan inte publiceras. Flera innehöll direkta personangrepp och det funkar bara inte. Så mycket stod dock klart att jag hade betydligt fler på min sidan än SBF:s webbmaster…
En som mejlade direkt var KG från Älmhult och han ville bara påpeka lite fakta om Silverratten. KG skrev:
”Hej Tommy.
Jag vill börja med att nämna att jag med med stor  glädje tar del av din rallyblogg regelbundet och jag kan väl och erkänna  att jag håller med om det mesta men inte allt…
Dock så måste jag reagera, med en viss  förvåning, att du inte känner till att Älmhults MK,s rallytävling  Silverratten – som du själv har kört några gånger – har körts hela 48  gånger. Och som lök på laxen har vi 49 vinnare…
Första Silverratten kördes redan 1954 och vi  ämnar köra den 49,onde editionen 5 maj i år. Då ingår Silverratten i  Smålands & Södras DM samt SSRC. Utöver detta så vill vi låta meddela att ÄMK fyller 60  år i år och det måste väl uppmärksammas i din förträffliga blogg på  något sätt eller?
Med hopp om ett fortsatt bloggskrivande & läsande:-)”.
Klart imponerande men som jag svarade KG, TV-Svängen har körts i obruten följd sedan 1964 eller 1965 om man ska vara riktigt petig och detta är vi riktigt stolta över. Oavsett vilket, så bär både Älmhults MK och SMK Hörby och självklart även MK Ratten på en tung rallytradition.
Noterade att fjolårets förste ”Stoffe-utmanare” Åke Jacobsson från Emådalen lägger SM-tävlandet på hyllan efter fjolårets starka insats som slutade med brons. I år blir det hårdsatsning på Sydsvenska Rallycupen med WRC-Focusen och enligt honom själv är det Stoffes skalp som är huvudmålet. Hallå Åke, har du glömt din Fordkompis Joachim Grahn? Jag tor att Jocke blir hyperfarlig det här året och då får både Åke och Stoffe se upp!
En annan smålänning som tävlar flitigt är Gullabos Joachim Carlström som pensionerat sin äldre Mitsubishi till förmån för en nyinköpt dito med beteckningen Evo IX. För Carlström blir det Rally-SM som gäller även om han hoppar över vintersäsongen och inleder med South Swedish Rally i maj. Här får han eventuellt även sällskap av Åke som då gör ett sporadiskt SM-inhopp.
Dakarrallyt rullar på men jag måste erkänna att den här formen av motorsport är jag tämligen likgiltig för. Missförstå mig inte, de som just nu plågar sig fram genom Argentina gör säkerligen fantastiska prestationer. För mig är det däremot nästan lika upphetsande som längdskidor så förstår ni ungefär var på skalan jag placerar den här formen av rally…
Häromdagen förlorade jag en auktion på Tradera till sambons stora förtjusning. Föremålet var Tävlingsprogrammet till Smålandsrallyt 1969 och det gick för struntsumman 71 kronor. Orkade inte sitta uppe till långt efter midnatt för att bevaka slutbuden och då gick det som det gjorde.
Anledningen till mitt intresse för programmet var att detta var mitt första SM-Rally på grus ( Pilevallen i början på sextiotalet kring Hörby räknar jag inte). Minns kristallklart när Stig Blomqvist kom med intryckt dörr på Saaben, när Björn Waldegård servade Porschen på Anderstorp eller när man fick föra igång Karl-Olof Sahlstens grupp 2 Kadett. Försökte förklara de nostalgiska känslorna som programmet väckte för sambon. Känslor som hade förstärkts med programmet i bokhyllan varpå hon känslokallt replikerade.
– Tack och lov att där inte blev mer skit i den hyllan…

2 svar på “Silverratten jämnårig med TV-Svängen och program till Smålandsrallyt 1969.

  1. Hej.
   Imponerande, men ändå inte riktigt i samma division som Silverratten och TV-Svängen som jag ser det. Lille Mats har ju varit alltifrån vanlig RS-A, till rallysprint och numera varvlopp. Inget negativt i detta, men ändå inte riktigt lika tungt i mina ögon som en obruten svit T/Rallytävlingar.
   MVH
   Tommy

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *