Sesks vann igen, 2XVictor tvåa i Rally Liepaja, Flodin kopplar guldgrepp efter första segern, hemmafavorit bäst i ”Grupp H”, Kalle och Emma vann ”Standard” efter dramatik, tung krasch för publikfavorit, och Hägg fin fyra på Jylland.

Hemmafavoriten och fjolårsvinnaren av Rally Liepaja deltävling fyra i ERC, Martins Sesks höll nerverna under stenhård kontroll och kunde ta andra raka ERC-segern för i år.

I par med Renars Francis tog han sin MRF-försedda Skoda till suverän seger, något han la grunden till redan på första sträckan i lördags.

Foto: MRF

Efter detta blev det ytterligare sju sträcksegrar (kanske åtta då han och Hayden Paddon hade samma tid på sista) vilket gav 41,4 sekunder tillgodo på ERC-ledande Paddon. 

Foto: Okänd

Wow, helt perfekt och helgen har varit helt speciell, förklarade Sesks som är från Liepaja och därefter tackade hela världen.

Tack MRF för däcken och SRT för att ha gett mig en så perfekt bil plus alla andra som gör detta möjligt för oss!

Trea slutade Mads Østberg med Patrik Barth och som menade att han var glad för placeringen, även om rallyt inte alls varit perfekt för deras del.

Vi har kämpat på sträckorna och är på pallen så vi måste fortsätta vara positiva. Det har varit en kämparhelg som vi nu kan börja jobba utifrån! 

För Dennis Rådström/Johan Johansson med GN Motorsports Fiesta blev det inte alls den uppladdning man ville ha inför nästa deltävling, ”BAUHAUS Royal Rally of Scandinavia”. Inför hemmapubliken hoppades Dennis komma med extra råg i ryggen vilket inte deras 16:e plats i helgen innebär. Flera gånger under rallyt kommenterade Dennis lite uppgivet.

Jag kan inte le och vet faktiskt inte vad jag ska göra eller vad som är problemet. Måste göra min hemläxa igen!

Differensen fram till Sesks blev hela fyra minuter vilket är jättemycket efter 18 mils körning. Att samma sak upprepas i Värmland känns helt omöjligt, där är jag säker på att vi får se en helt annan Dennis på sina hemmavägar.

*

Foto. Henrik Åkeson

Just nu håller klassen ERC Juniors på att gå i mål och där SMK Hörby/Ryds MK-duon Victor Hansen och Victor Johansson svarat för en riktig skräll med en andra plats. Teoretiskt hade paret i den röda Peugeot 208 Rally4 mycket väl kunnat bli vinnare om man inte hade fått till en så dålig inledning. På första sträckan tappades nästan 30 sekunder till toppen och i mål efter tio sträckor var man 24 sekunder efter vinnaren Ola Nore Jr/Torstein Eriksen, Renault Clio. Ännu har inte Simon Andersson/Jörgen Jönsson och Mille Johansson/Johan Grönvall kommit mål så deras placeringar är ännu inte klara. I morgon  kommer en mer fullödig rapport från ERC Juniors men så mycket är klart, ”2XVictor” förtjänar alla grattis som finns redan nu!!   

*

Det blev en riktigt rafflande avslutning på deltävling tre i Rally SM, ”Skilling 500” med Patrik Flodin/Göran Bergsten och Fredrik Åhlin/Joakim Sjöberg i huvudrollerna. Precis som i SSR fick Flodin en dålig inledning, då med punktering medan det i fredags blev motorstopp i starten på SS1 vilket innebar tidstapp på runt åtta sekunder. Men efter detta gick det som tåget för ”Ilsbo-Expressen” som tog full pott innan lördagen var över.

Foto: Kristian Lindberg

Det har varit ett otroligt roligt rally med en sekundfight än en gång med Fredrik Åhlin, stort tack för det, summerade Flodin sin första totalseger för året.
Det var lite för många sekunder med tanke på att vi kört mer eller mindre sekundlika under de inledande två SM-deltävlingarna. Jag kände nästan att jag ville ge upp igår, att det var lite för mycket tid att ta igen på dem. Men jag valde att inte se framåt utan körde bara sträcka för sträcka och försökte göra vårt bästa!

Foto: GK Door Team

Först efter tionde sträckan blev det en svart GK Door Polo i ledning och inför SS15 power stage, ledde man med 5,3 sekunder.

Jag tog verkligen i för kung och fosterland på sista sträckan, berättade Flodin som också börjar känna sig mer hemma i Polon. 

Har börjat känna den riktig bra och vågade släppa på…

Full pott på även på sista sträckan innebar 30 SM-poäng vilket gav en boost i tabellen upp till ensam ledning, åtta poäng mer än helgens tvåa Åhlin.
– De här extrapoängen kan komma och vara väldigt viktiga på slutet av säsongen, konstaterar Patrik.

Foto: Kristian Lindberg

Att man gillar fajten med Team NYBE-gänget och i synnerhet Åhlin skriver båda under på.
Ett stort tack till Fredrik och Jocke för fighten än en gång, något vi saknade när vi körde Volvo. Vi har verkligen längtat och sett fram emot att få ha sånna här fighter i skogen. Det har varit otroligt kul!

Även om det inte blev NYBE-seger i helgen finns det ingen anledningtill  hängande huvud under de blå tälten. De tre placeringarna efter Flodin togs nämligen av blå Skodor, tvåa då Åhlin, trea Jonas Åkesson/Maja Bengtsson och som fyra Albin Nordh/Christoffer Bäck. I SM-tabellen är det dock Nordh före Åkesson med Flodin överst och därefter Åhlin.

*

Såg länge tufft ut för de stora småländska hoppen i ”Nationella 2WD”, Vimmerbys Victor Karlsson/Jonas Magnér, men till slut föll allt på plats och för första gången i år kunde paret inhämta en riktig fullträff med sin Toyota Corolla. 

Foto: Kristian Lindberg

Äntligen höll det hela vägen och vi kunde ta hem vår första vinst i en SM-deltävling. Denna dagen har vi väntat på, det har varit en hög av tredje- och andraplatser under SM-tävlingarna under året”, summerade en superglad Victor.

-Nu ska vi fira, ge bilen lite kärlek och ladda om inför nästa deltävling i Hässleholm där vi ska visa att detta inte var en engångsföreteelse!

Nu blev det inte bara smålänningar överst, utan även på andra plats genom Gullabos friskus Isac Arvidsson/Victor Svensson. 19,5 sekunder skilde mellan Corollan och Isacs Volvo 940 som i sin tur var fem sekunder före trean och SM-ledare, Emil Karlsson/Jessica Larsson 940 även dom. Fortsatt tätt bakom, Patrik Dybeck/David Arhusiander var 5,6 efter medan favorittippade Mattias Adielsson/Bosse Holmstrand fick till sig en femte plats, 0,8 från fjärde. 

Foto: Kristian Lindberg

Bästa skåning blev Pontus och Peter Berglund, SMK Hörby (bilden) som sakta men säkert tuggade sig upp till en sjätte plats, bara 15 sekunder från pallen. Som stark nia av de över 30 startande i klassen slutade Jacob Johannesson/Danny Holgersson, Gullabo. I SM-tabellen toppar Emil Karlsson med tio poäng mer än Mattias Adielsson medan trean Johan Lundquist har mer svårintagliga 23 poäng upp till Emil.

*

I bland är rally en grym sport och om du inte tror mig så fråga Fagerstas Martin Lundquist. Med sin Volvo S40 ledde han och Christian Segerström över mållinjen på sista sträckan i klass ”Standard”. Här fick Rallyradion en segerintervju men efter detta vägrade Volvon att starta. Istället för segerfirande blev det en plats i brutet-listan.

Foto: Kristian Lindberg

Med detta klev SMK Hörbys KarlJohan Ingesson/Emma Fransson upp överst på pallen och med rejäl marginal till tvåan från Älmhult RasmusBengtsson/Torbjörn Ivarsson. Nästan tre minuter skilde mellan Kalles BMW och Rasmus Volvo.   

Det har varit en väldigt blandad helg där vi inledde med att gå till nattvila som ledare efter en hård körning på SS3 där vi tog en skräckseger med åtta sekunder, berättar Kalle.

Idag har det varit väldigt blandat, några misstag, en punktering och min bil som på majoriteten av sträckorna inte gick som den skulle. Vi kan ändå inte vara något annat än nöjda med att ta hem maximala poäng från tävlingen.

Nu var det dock inte så här han och Emma ville att rallyt skulle sluta och de  skickar en tanke till den otursförföljde Volvo-åkaren, men även till toppkonkurrenten Elliot Sjögren som fick ge upp med tre sträckor kvar.  

Lider oerhört med Elliot och Martin som båda tvingades bryta när de låg i toppen!

Inför EC Snapphanerallyt 18-19 augusti leder värmlänningen Jan ”Janjan” Johansson med en poäng mer än Ingesson medan Elliot Sjögren är trea, 15 poäng bak ”Janjan”.

*

Foto: Kristian Lindberg

Återigen visade Eskilstunas Robert Andersson/Jesper Samuelsson vem som är kung i ”Nationella 4WD”. Ledning från start till mål och återigen full pott ger betryggande SM-ledning på 89 poäng. Tvåa både i Skilling 500 och i tabellen är Kim Nyden/Jonas Sandin, SMK Linde med Mirage R5. 

Foto: Kristian Lindberg

Jonna Eson Brådhe/Nicklas Edvardsson visade ingen som helst respekt för killarna i klassen, slutade trea och är nu fyra i SM-klassen. Före sig där har hon Joachim Carlström som avstod start i helgen och lånade ut sin bil till sonen Filip som körde in placeringen efter Jonna.

*

Förarna i ”Internationella 2WD” visade ännu en gångframfötterna och om man kört i ”GruppH” hade det blivit seger även där för Haninges Patrik Hallberg/John Stigh.

Foto: Kristian Lindberg

Med GK Doors Ford Fiesta Rally4 var man sekunden vassare än Victor Karlsson i totalen där det blev en 12.e plats. I klassen blev det seger men bara 7,1 sekund före mer tippade Isac Reiersen/Lucas Karlsson, tid som tappades på allra sista sträckan. Trist för Kullings Melvin Bengtsson/Carl Eriksson som kör en ”gammal” R2 Fiesta men ändå har mer än häng på på både Hallberg och Reiersens nyare bilar. Men med tre ”maxtider” efter problem innebar det sista plats för Melvin. Reiersen leder SM-klassen 18 poäng före Liam Berg och 36 poäng mer än Hallberg.

*

Skilling 500 hyllades för sina utslagsgivande sträckor som alla hade mer eller mindre problem med damm. Dock var det en hel del som menade att några sträckor blev lite för sönderkörda, vilket man menar också syntes listan över de som inte kom i mål. Totalt 25 ekipage stannade kvar i skogen och allra grymmast var det för Karlskronas Tim Liljegren/Stefan Ahl. Med en Volvo 240 som var på gränsen till sönderfall var man med i segerstriden i Nationella 2WD. Men på sista sträckan höll inte ”flat out-taktiken” utan ”Gula faran” frontade ett träd och ”game over”.

Dessvärre var det en tung krasch och Tim befarar att både motor och växellåda behöver mer än lite kärlek framöver. Att karossen gör så är inget att hymla om när Tim berättar själv på Facebook om kraschen. ”Vi är ömma lite här och lite där. Vi är chockade, besvikna, sorgsna. Samtidigt är vi otroligt glada över att se så många som bryr sig. Jag sitter och fäller tårar just i detta nu när jag tänker på allt stöd vi får längs med vägarna. Allt från funktionärer, TK-personal till barn, pensionärer och allt däremellan. Vart vi än kör så möts vi av ett leende och en tumme upp. Folk jublar och vevar på oss på sträckorna. Ni är fantastiska! Det mesta på bilen är troligtvis skrot. Inklusive motor och växellåda. Karossen och bågen är utdömd. Men skit i det. Vi lever. Och vi bjöd på en riktig jävla show. Over and out”.

Tungt krasch även för GK Doors Lars Stugemo/Kalle Lexe på sträcka nio. Som tur var fungerade säkerheten i Polon men ändå blev det sjukhusbesök för Lexe vars nyckelben bröts. Till en början trodde besättningen att man var OK men efter en stund började Lexe känna sig yr berättar Stugemo.

Vi visade SOS och sträckan stoppades sedan kom räddningstjänsten in och hjälpte oss väldigt professionellt. Alla tävlande, räddning, arrangörer, fans uppförde sig 110% korrekt.

Tack alla – uppskattar all omtanke, stöd och vänliga meddelanden!

Bröt gjorde också Hässleholmarna Johannes Haraldsson/Magnus Lörd men inte alls lika dramatiskt, då det i deras fall var en sönderhoppad kylare som satte stopp. 

*

Helt i skuggan av Skillingaryd och Liepaja så kördes deltävling två i ”Yokohama Mesterskabet Vest” i Vinderup, nästan så långt västerut man kan komma på Jylland. Här visade Trelleborgs Magnus Hägg/Daniel Borgqvist att man kommer mer och mer in i körningen med sin ex. Oddshammar R5-Fiesta.

Foto: Tommy Svensson

Resan till Jylland resulterade i en fjärde plats totalt och andra plats i Klass 1. Allra snabbast på de fyra ”prøverne” var Carsten Jensen/Carsten Bjerregaard med R5 Peugeot. Upp dit hade skåningarna 20 sekunder vilket måste anses som en fullt godkänd marginal med tanke på deras lilla tid i i Fiestan där debuten skedde i mitten av april. Tvåa totalt slutade Tommy Jensen/Frank Carlsen med en BMW M3 och detta bara 1,8 sekunder efter segraren. PÅ tredje plats slutade Kenneth Kolbe Jensen/Margit Hansen med Rally4 Peugeot. Tvåa i Klass 2 slutade Lunds Arne Oddshammar/Hanna Nordén med BMW.

*

Här rundas Motorbloggen av och först i morgon blir det Klara Andersson och övriga i World RX borta i Hells tur att få lite bloggljus på sig…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *