Schildt förklarar SBF:s ekonomiska läge, inget LeMans för Loeb kanske mer WRC, vintern klyddar med RS-premiären!

Idag släppte då Svenska Bilsportsförbundets ordförande KåGe Schildt ”bomben” som det snackats så mycket om de senaste dagarna och där en del mer eller mindre krävt de ansvarigas huvud på ett fat. På SBF:s hemsida skriver Schildt:
” Svenska Bilsportförbundet har en mycket stabil och god ekonomi. Förbundets överlikviditet placeras i olika värdepapper för en bra och säker tillväxt i t.ex. statsskuldväxlar och liknande placeringar. Under 2010 placerades 3 miljoner kronor i aktieobligationer som omsattes två år senare med en god ränteåterbäring. Två av styrelsens medlemmar har därefter lånat ut kapital från förbundet till förmånlig ränta under en kortare period med ett belopp på totalt 1.300.000 kronor. I efterhand har framkommit att de säkerheter som utlovats inte förelåg. Lånet har förfallit och en återbetalningsplan innefattande den utlovade räntan har upprättats. Parallellt med detta har Svenska Bilsportförbundet erhållit säkerheter som fullt ut täcker hela beloppet. Svenska Bilsportförbundet hålles därmed helt skadeslöst. Denna utlåning har skett helt utan övriga styrelsemedlemmars kännedom och på helt eget initiativ av två styrelsemedlemmar.”
– Jag tycker detta är mycket allvarligt och samtidigt olyckligt och vi har säkerställt att det inte kan upprepas igen, säger KåGe Schildt
– Vi har sett över och uppdaterat vår placeringspolicy i samråd med våra revisorer och jurister samt dessutom stämt av att den överensstämmer med Riksidrottsförbundets riktlinjer.
– Jag vill samtidigt påpeka att våra jurister inte funnit något som på något sätt pekar på att ledamöterna gjort något för egen vinnings skull eller med brottsligt uppsåt utan bara haft förbundets bästa för ögonen.
– Det hela är djupt beklagligt…
Schildt tillägger även att samtliga distriktsordförandena fick information om förhållanden den 8 mars.
Nu ska jag inte på någotvis försvara den här affären, till detta är jag till skillnad från många ”forumdebattörer” alldeles för dåligt insatt/okunnig. Kan ändå inte låta bli att tänka så här.
Om jag skriver om, nu SBF lånat ut stålarna till en ung lovande förare oavsett sportgren (vi tar rally eftersom det är här jag hör hemma) för att ge talangen möjlighet att få en in en fot på den internationella marknaden. Om denne då med hjälp av SBF-stödet lyckas och sedan får en plats hos t.ex M-Sport är jag helt säker på att kritikerna då hyllat förbundet för sin framsynthet. Istället för att låta pengarna samla damm på banken så satsar man för svensk motorsports framtid hade det hörts från hyllningskören.
Om SBF istället nobbat talangens vädjan om ett lån hade säkerligen samma ”kör” enstämmigt klagat över förbundets bristande engagemang och vilja att hjälpa talanger till en internationell karriär. Som sagt det gamla talesättet gäller fortfarande, ” hur man än vrider sig så har man rö-en där bak”…
Något ovanligt har hänt Sebastien Loeb som för en gångs skull fått notera en motgång. En stor sponsor har hoppat av Le Mans-projektet som nu går i stöpet och LMP2 Oreca 03 – Nissan-teamet tvingas hoppa av hela Le mans Euro Series. I franska medier spekuleras det nu om att detta öppnar upp för fler WRC-tävlingar för Loeb. Något som säkerligen Cittra-bossen Matton hade tyckt vara trevligt. Är dock inte säker på att Jost Capito hos VW Motorsport håller med?
Skrev igår om de fem förarna som var anmälda till ”Junior-WRC” och hittade namnen på den officiella hemsidan. Där saknades Pontus Tidemand men dess bättre saknas han inte i anmälningslistan till Rally Portugal vilket är betydligt viktigare. Inte nog med att Pontus finns på plats, han har sällskap av ytterligare nio förare (enligt hemsidan var där bara fem anmälda, så jag vet faktiskt inte vad dom sysslar med?). Pontus är dessutom lite av favorit efter sin fina fjolårssäsong och här hemma håller vi alla tummar som finns!
Vintern håller Skåne i ett järngrepp och dessutom ett grepp som verkar väldigt svårt att komma ur. Av förklarliga skäl är jag mest oroad över RS-premiären ”Express-Specialen” i Hörby nästa söndag den 24 mars med nästan sextio anmälda. Tio-dygnsprognosen ser inte alltför ljus ut med framförallt kraftig snöfall tisdag-onsdag och minusgrader fram till tävlingsdagen. Ännu har inte Daniel Wikström och Magnus Helgesson i tävlingsledningen kastat in snöskyffeln utan väljer att avvakta till måndag. Men som sagt, det vill nog till ett ”väderunder” för att det ska bli premiär…

Nästa tanke skänker man så klart till Trelleborgs MK som kör Anderslövsrallyt den 7 april och helgen efter är det dags för Simrishamns MK att kliva in på scen. Vad jag kan utläsa på snödjupskartan hos SMHI har Österlen samma mängd som norra Värmland/Dalarna runt10-30 cm. Kan vi hoppas på en ”supervår”?

Kollega Bosse påminner mig om att det i helgen är premiär för den enda motorsporten som är värd namnet, nämligen Formel 1. Även här har jag klara blottor i mitt kunnande men slänger in en slant på Kimi Räikkönen som världsmästare 2013. En rallykille från Finland i en Lotus känns klockrent för mig. Bosse däremot kontrade med ett hånskratt och snackade om Alonso som solklar favorit. För att få lite perspektiv på uttalandet så håller Bosse på Trelleborgs FF i fotboll…

7 svar på “Schildt förklarar SBF:s ekonomiska läge, inget LeMans för Loeb kanske mer WRC, vintern klyddar med RS-premiären!

 1. Pengarna som lånats ut verkar inte ha gått till någon form av satsning på en ungdom precis:

  ”Privatpersonen som pengarna lånades ut till är en mycket välbetald VD på ett renommerat känt företag i någon typ av återförsäkring eller kapitalförvaltning.”

  Än så länge bara ett rykte men jag är inte förvånad om så är fallet

  1. Hej.
   Har precis nåtts av samma uppgifter och då håller jag fullständigt med om att det är åt h-e.
   Det första som nådde mig antydde något i stil med ”VM-satsning” åt en ung talang ( därför drog jag parallelen här ovan), men detta ställer saken i helt nytt ljus!
   Behövs säkerligen en stor städoperation i ”ekonomileden” och detta snabbt…
   MVH
   Tommy

   1. Hade det varit en sådan satsning så hade säkert förbundet slagit på stora mediatrumman för att visa hur duktiga dom är så därför tror jag tyvärr att detta är ett ”kompislån” eller rena spekulationer, hursomhelst så måste ansvaret tas utav de personer som gjort detta men även resten av styrelse och ordförande för hur de har hanterat bl.a detta och rättegången mot KKV & STCC m.m
    Det känns som om de tappat greppet totalt om vilka de ska företräda och hur de ska verka FÖR motorsportens bästa

 2. Vore tråkigt om man skulle behöva ställa in RS o Rally premiärerna. Vi Bilorienterare har premiär (kanske inte lika stort som F1) imorron. Vi är 4 svenska ekipage som åker till Danmark o åker en deltävling i Själlandsmästerskapet,trots att även Danmark har snö.

  1. Hej.
   Håller med, Silver-Voc:en frustar, vill ut och sträcka på sig…
   Lycka till säger jag och utgår från att detta är lite uppladdning inför Hörby-Rundan den 13 april.
   MVH
   Tommy

   1. Om tidsplanering håller så blir det Hörby-Rundan på kvällen den 13:e. Vi skall bara hinna med o köra en 25 mils bana i Danmark innan på dan o då är det

    Historisk Bil-O (regularity) som gäller. Så håller tidschemat så blir det bilbyte från Ascona till RAV 4a o full fart mot Hallaröd

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *