Salo ny teamkompis till PG, Mikkelsen snabbast i IRC, Loeb kör rallycross i svenskbil plus mycket mer!

Idag är det mycket så lika bra att börja direkt med att PG Andersson får ny kompis i Proton-teamet. Finske rallyåkaren Juha Salo kommer att köra ihop med PG i både Rally Finland och Rally GB Wales och då så klart i S-WRC-klassen. Salo som är mycket rutinerad har fått till ett sponsoravtal med Gulf Oil och flaggar även för att det kan bli ytterligare tävlingar ihop med PG. Kul med ett helnordiskt team, tänk sedan om det varit med en svensk Volvo V40 S2000. Drömma får man ju!
Norskt i topp är det i IRC på Sicilien och Targa Florio. Andreas Mikkelsen leder efter fem sträckor men har som jag förutspådde Skodakollegan Jan Kopecky flåsande i nacken, knappt fem sekunder skiljer. Trea är Basso, ytterligare fyra efter med Peugeoten. Snabbast på ”nerskakningen” var ju Craig Breen men det verkar som han tömde adrenalinet där, för nu är han bara sjua och över halvminuten långsammare.
Drar över Atlanten till USA och Global Rallycross-serien. Här blir ett mästarmöte av rang i slutet av månaden när det är dags för tävling i Los Angeles och där Sebastien Loeb träder in på scen. Inte sedan 2008 har Loeb kört rallycross och nu utmanar han Marcus Grönholm som dominerat de två första deltävlingarna. Loeb gör detta i en svenskbyggd Citroén DS3 XL byggd av Hansen Motorsport och där X står för ”X-Games” och L är lika med Loeb. Med 545 hästar under huven har Kenneth verkligen gett fransmannen något häftigt att leka med, 0-100 fixar ”Cittran” på 2,4 sekunder, t.o.m. så att Silver-Voc:en får passa sig…
Loeb bildar team med ”superhjälten” från The States Travis Pastrana och naturligtvis är det Red Bull som står för fiolerna. Nu kör inte Pastrana något europeiskt ”junk” (eng. för skit) utan en helamerikansk Dodge Dart med 600 hästar under den blå motorhuven. Fyra gånger amerikansk rallymästare och 17-faldig vinnare av X-Games så det är inte vilken dj-la lingonplockare som helst som Loeb får till teamkompis.
Pastrana satte även nytt världsrekord i hopp med bil nyårsafton 2009 då han hoppade 82 meter i hamnen i Long Beach. Fast det är klart då dög inte varken USA (Dodge) eller Europa (Citroén), då fick det laddas med grövre hagel, alltså en japansk Subaru!
Mycket rally är det på hemmaplan med tävling både i Gislaved, Skilling 500 i Sydsvenska Rallycupen och ESAB-Rally i Laxå som är andra deltävlingen i Svenska Rallycupen. I Laxå nöjer jag mig med att konstatera att vinnaren av premiären Mälarrallyt, Joachim Grahn och Rickard Nilsson från Åhuskärr i WRC-Focusen kom med i startlistan. Går ut först i 4WD-klassen med nummer 27 och har storfavoriten Eddie Hörbing direkt efter i en nyare WRC-variant, Mästarmöte direkt kan man säga…
Skilling 500 kan bli en tuff tävling, sträckorna kring Gislaved är för många lite av okänd mark. Tänkte först skippa tipset, men vet att många vill ha en bra ursäkt att håna mig så här kommer det.
4WD.
1. Åke Jacobsson WRC-Ford
2. Stoffe Nilsson Subaru
3. Joachim Carlström Mitsubishi
4. Osborn Eklundh Subaru
5. Mikael Wehlin Subaru
Blev ju lite oväntat tunt när SM-ledare Patrik Johansson lite oväntat klev in i en Volvo 940 Grupp H och att hemmahoppet Andreas Magnusson valde att åka Appendix K med en Opel Ascona.
2WD.
1. Daniel Halldén Volvo
2. Mattis Olsson Toyota
3. Morgan Eriksson Volvo
4. Kjell Fransson Volvo
5. Hans Johansson Volvo
Tufft att låta både Todde Johansson och Pierre Fransson vara utanför listan men som sagt, jag har haft fel förr…
På söndag morgon drar ett lämmeltåg över Öresundsbron med asfaltssugna rallyåkare. Det är dags för deltävling två i Yokohamesterskabet Øst och racet körs i Brøndby, precis på andra sidan brofästet. Totalt 28 kilometer asfalt på Avedøre Race Way väntar de tjugoett svenska ekipagen där Asfaltskungen från Eslöv, Mats Andersson och ”landmannen” Ebbe Nilsson blir förste utmanare till danskarna. Kan man t.o.m tro att Mats och Ebbe gör upp om segern och lämnar danskarna att göra upp om placeringarna där bak…
I helgen är det dags för andra upplagan av Racerhistoriska klubbens serie och detta på klassiska Gelleråsen i Karlskoga. Velodromloppet ska bli nyblivne medlemmen i Hässleholms MK Tommy Jagerwalls återkomst till finrummet i ”Tusencupen”. Segermaskinen Jagerwall fick bryta premiären och är nu segersugen till tusen.
En annan förare som är lika segersugen och som dessutom har stor rutin på att kränga lagerkransar över huvudet är Bengtsfors legendariske järnhandlare Erik Berger. Erik bildar i år team med Tom Hall och går som vanligt för vinst, lika segersugen nu som förr. I år fyller Erik 87 år!
Mer racing, Kimi Räikkönen är på lite kollisionskurs med Lotus-basarna. Nu har man plockat fram sex olika rattar till Kimis F1-bil och ingen duger, han vill prova en sjunde. Till detta säger chefen stopp och jag förstår honom, Silver-Voc:ens är inte heller den optimal men det gäller ju bara att gilla läget!
PÅ VOC:arnas Gästbok är nu kriget avblåst sedan man helt enkelt stoppat ”kritikernas” IP-adresser. Vet inte riktigt om detta är den bästa vägen till att skapa ”peace and harmony”…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *