Red Bull tar över WRC, IRC blir EM, Grahn vinner i Hässleholm och DKW+Audi V8= Sant!

Terapibehandlingen är över och nu ser vi framåt igen, Trelleborg Motor Show är där överhuvudtaget någon som minns den tävlingen? Ute ur garderoben är där mycket nytt både från WRC, IRC för att inte tala om helgens alla tävlingar för mig att smälta.
Läser att det verkar klart med ny promotor till WRC för 2013, Red Bull Media House ser ut att ta över det ”sjunkande” skeppet sedan ryssens North One Sport raderats ut. FIA informerade teamen i samband med Rally Finland och vad jag förstår var det idel positiva signaler från de som bestämmer. Citroénbasen Yves Matton t.ex. var lyrisk och detta var väl inte så förvånade med tanke på att den ”röe tjuren” är teamets huvudsponsor…
Lika glada var inte Eurosport som ser ut att ha förlorat kampen att driva WRC. Envisa rykten gör nu gällande att man även tänker hoppa av IRC-serien och att detta är sista säsongen med serien. Istället vill man blåsa nytt liv i Rally-EM ( helt fel att skriva ”nytt liv”, för liv har där i stort sett aldrig varit i EM…) och kan man gissa att det kommer att heta ERC? Fjorton tävlingar runt om i Europa planerar man för och kanske, kanske kan detta även ge hopp till svenska arrangörer. South Swedish Rally var ju i massor av år EM-tävling och för något år sedan sonderades terrängen för att köra SSR som deltävling i IRC. Detta stupade direkt på de massiva och smått löjliga anmälningskostnaderna för arrangören. Kanske kan EM i nytappning blir en mer rimlig ekonomisk utmaning…
Ryske Fordåkaren Novikov var ju inte speciellt snäll varken mot Fiestan eller co-driver Dennis Giraduet i Rally Finland. Trots massiva smärtor fullföljde Dennis citt jobb och till slut blev det en total 36:placering för paret. Men direkt efter målgång bar det iväg till sjukhus för operation av hans skadade rygg. Det visade sig att han hade knäckt några kotor längst ner nästan där ryggen byter namn. Efter ”service” är han nu på väg att återhämta sig men tvingas stå över Rally Tyskland i slutet av den här månaden. Han byter stol med Nicola Klinga som normalt sett åker ”gravel car” för Novikovs team och i ”grusbilen” sätter sig Dennis.
Ramona Karlssons nya Mitsubishi ”tia” är nu inne i fasen vad gäller slutfinish. Hon har dessutom gjort lite lyckade asfaltstester men sedan vet jag inte om helgens tvåhjulstävling ”Cykelvasan” kan ge några direkt åktips? Här får hon sällskap av både Patrik Sandell och Ricard Göransson.
Lördagen blir en intensiv rallydag och då tänker jag inte främst på att ”Silver-Voc:en” ska luftas i Snapphanerallyt. I Värmland körs Killingen som deltävling i Sverige-Serien, med lite oväntat tunt startfält. Hela tävlingen har bara lockat strax över nittio deltagare och där Eddie Hörbing är storfavorit. VOC:arna verkar ha semester för 45 bilar är betydligt färre än vad tidigare tävlingar kunnat uppvisa. Hoppas att alla får glädje av sina nya ”punkteringssäkra” fälgar…
Även i ARC-Rallyt, klassikernas egen ”stortävling” i miniformat efter Midnattsolsrallyt kan Alunge MK tråkigt nog se till ett mindre startfält, sjuttio bilar känns lite för få om jag får säga det. Allt intresse är självklart riktat mot Tom Damberg MSR-vinnaren, kan han upprepa sin bragd även i morgon?
Här nere är det så klart Hässleholms Snapphanerallyt som är hetast. Även här med något färre bilar än vad jag hoppats, runt 130 är inte dåligt men långtifrån t.ex Simrishamn och Kristianstad som snurrade runt tvåhundra. Här är det väl dags att tippa och nu blir det tuffare än vanligt, inget fegtips.
A 4WD.
1. Jocke Grahn WRC-Focus
2. Stoffe Nilsson Subaru
3. Åke Jacobsson WRC-Focus
4. Anders Jonasson Mitsubishi
5. Ingvar Andersson Subaru..
Anledningen till att flerfaldiga Sanpphanevinnaren och det stora hemmahoppet Stoffe Nilsson bara ”blir” tvåa, heter Hovdala. När jag får höra att Hovdalasträckan körs två gånger tror jag att Jockes övertag med WRC-bilen blir alltför tufft för Stoffe att tugga i sig. Den bitvis vrålsnabba sträckan ger WRC-bilarna betydligt mer övertag än vad de har på de lite krokigare partierna. Dessutom har Jocke haft lite uppvärmning i Svenska Rallycupen medan Stoffe pulat i trädgården och bytt dörrar på Subarun efter Dackefejden.
A 2WD.
1. Kjell Fransson Volvo
2. Daniel Halldén Volvo
3. Mattis Olsson Toyota
4. Magnus Johansson Volvo
5. Thord Johansson Volvo
Extremt svårtippat, t.ex fick varken Hans ”Kräbbleboda” Johansson, David Bellborg eller Morgan Eriksson plats på listan. Detta får jag antagligen äta upp efteråt…
Som sagt ”Silver-Voc:en” ska luftas och arrangören har lottat mig direkt efter Håkan Ståhl ( kanske han skulle varit med på topp-fem listan, tempot finns där). Det är väl bara att konstatera att jag bör bromsa långt tidigare än där Håkan sätter sina bromspunkter. Om inte så lär Snapphanerallyt bli en mycket kort historia för mig och Roland!


Skrev i förra veckan att jag gjort reportage om Leif Nilssons nya värsting en ”kopia” av Stig Blomquists VM-vinnande Ur-Quattro från 1984 som kommer att gå som VIP-bil i rallyt. Missa den inte!

 

 

 

Måste även visa bild på hans nya projekt, en DKW 1000 från 1961 som ska byggas om till bakhjulsdrift och allt detta ska drivas av en Audi V8 som placeras i baksätet. Blir det häftigt? Hur var det nu med Påvens hatt eller var björnen gör sina behov…

 En som struntar i Snapphanerallyt är ”mjölkabonnen” Ebbe Nilsson som istället tar sin Kit Car Puma till Danmark och till Fårvangen. Här körs Tvilum Rallyshow och av startlistan att döma kan det bli en tuff nöt för Ebbe att knäcka. Till exempel är där tre Super 2000 Peugeoter på startlinjen.

8 svar på “Red Bull tar över WRC, IRC blir EM, Grahn vinner i Hässleholm och DKW+Audi V8= Sant!

 1. Program inhandlades påväg hem och studeras nu.
  Har ett klagomål på att det är inga uppförstorade kartor på sträckorna.

  Men det löser sig nog.

  Visa ”storfräsarna” imorgon att du kan!!!!!

  Tror Stoffe tar detta och Mattis i 2 sprätt

     1. Hej.
      Helt rätt, punka efter två kilometer stora vassa stenar mitt i spåret och fick stanna och skifta efter sex kilometer. Banderollen ”Heja Tommy”  gjorde att jag fick en lycklig tår i ögat, tack!
      MyVH
      Tommy

     2. Trist för annars gick det rätt hyfsat tycker jag.

      Det var så lite så.
      Hann tyvärr inte hänga upp den på SS 1.

      Mvh Kennet

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *