Rally+SVT-Sporten= Omöjligt

Jag är i chock! I går kväll slog jag på tv:n och kom rakt in i en sändning från SVT-sporten med P G Andersson i huvudrollen. Tyvärr kom jag in lite sent och hann bara få en snabb glimt av PG innan inslaget var slut. Men ändå, SVT-sporten och en rallyförare är en mycket ovanlig för att inte säga omöjlig kombination.
Om två veckor startar Rally Sweden, första deltävling i VM och då, tycker jag, att man mer eller mindre borde ösa på med inslag inför den här gigantiska folkfesten. Trots allt är där flera svenskar som kan vara med i toppen i S-WRC som borde vara intressant att berätta lite om, men så blir det ju naturligtvis inte.
Sedan man släppt sändningsrätten för Rally–VM till Viasat Motor och TV6 verkar intresset även för rena nyhetsinslag och reportage vara helt obefintligt hos SVT. Hur man kan blunda för det stora motorintresse som finns här i landet, är för mig en gåta. Jag menar, här pumpar man skidor på längden och tvären, uppför och nerför med och utan gevär på ryggen helg efter helg i specialprogrammet Vinterstudion. Men när det kommer till motorsport finns det inte resurser. Nu tror jag inte det är en resursfråga utan helt enkelt så, att ingen på redaktionen är ett dugg intresserad. Rätta mig om jag tror fel?
När så dessutom Vinter-OS krockar med Rally Sweden så är det tämligen enkelt att räkna ut hur mycket SVT kommer att sända från folkfesten i Värmland. Nu är det ju både skidskytte, skridskor för att inte tala om högintressant rodel som kommer att tära på sändningstiden. Självklart måste då sådana pseudohändelser som att Loeb, Hirvonen och Formel 1 världsmästaren Räikkönen visar upp sig här hemma väljas bort. Någon dj-la ordning får det ju ändå va…
Nu blir det ju ändå sändningar genom nischkanalerna Viasat Motor och lilla TV6. Avslutningssträckan på söndagen, Värmullsåsen med skidbacken i Hagfors sänds direkt. I det tuffa hoppet kommer man dessutom att kunna spela via Nordic Bet. Förutom den direktsända avslutningen blir det även dagliga sändningar, men tyvärr bara i Viasat Motor som inte har så många tittare. Jag själv har inte kanalen, men det spelar ju mindre roll eftersom jag står på plats i snöröken.
Lite nytt inför Rally Sweden. Kimi Räikkönen provade idag sin nya WRC-Citroén C4 i finska Arctic-Rally. Premiären gick inte så bra utan Kimi åkte av tidigt i rallyt och kraschade mot ett träd. Skadorna blev inte värre än att han förväntas starta om på lördagsetappen.
I morgon genrepar Patrik Sandell och Emil Axelsson genom att starta i Svully Rally Dhabi men det blir inte i S2000 Skodan utan i en grupp N Mitsubishi. I rallyt kör även Andreas Mikkelsen och Marcus Grönholm i identiska bilar som Sandell. Petter Solberg däremot lär dyka upp i en WRC-Citroén.
En som står över det här är PG Andersson som väntar till Rally Sweden. Det planerade samarbetet med Petter Solberg ser tyvärr inte heller ut att bli verklighet, pengar saknas hos värmlänningen. Men varken han eller Solberg har gett upp och med ett riktigt bra resultat i Rally Sweden så är där kanske någon som öppnar pengabörsen. Solberg är beredd att köpa in en S-WRC bil, bara PG hjälper till med pengar.

5 svar på “Rally+SVT-Sporten= Omöjligt

 1. Hej Tommy. Jag håller fullständigt med på det du skriver angående tv-sändningarna. Varför krångla till det i en massa konstiga kanaler, tv1+2+4 är ju dom mest vanliga. Jag var på Svully Rally Dahbi i Norge. Vi kanske ses på någon sträcka

 2. Du har helt rätt! SVT är en sk publikservice kanal, vad jag förstår innebär detta att man skall vara bred i sitt utbud.När Zlatan nyser då är man på hugget och rapporterar omedelbart. För mig är det obegripligt att sportredaktionen får sitta kvar.Rally Sweden är ett av de sörsta idrottsevenemangen vi har i vårt land, att SVT nonchalerar detta på det sätt man gör är en stor skandal.Jag hoppas någon kan granska om SVT-sporten följer avtalet(publik-service)med staten.

 3. Tack Tommy för att du vågar sätta det på pränt, det som vi ute i rallyskogarna funderat över i många år. Gillar att du rör om i grytan och tar fram blåslampan mot SVT, som fortfarande inte har en motorsportbevakning värd namnet.

  1. Hej.
   Nu är ju inte ens SVT värst när det gäller att negligera de motorintresserade, kan någon minnas när TV4 hade ett motorsportinslag senast?
   Tyvärr, tror jag inte att det hjälper med blåslampan när intresset är så skrallt hos redaktionen och andra ansvariga som det är.
   Tommy

 4. Hej Tommy.
  Äntligen någon som säger vad alla motorsportvänner i Sverige tycker.
  Dagspressen är inte stot bättre när det gäller att skriva om SM serien i rally tycker jag. STCC är väl roligare att skriva om för där serveras ju både mat och dryck.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *