Rallydebut för Motorbloggaren 1971 i Karlskronapokalen!

För ungefär trettionio år sedan, januari 1971, gjorde Motorbloggaren som fjunig nittonåring rallydebut i Karlskronapokalen. Snart fyrtio år sedan, tiden går och på lördag är det dag för en ny Karlskronaresa.
Men då 1971, en grön Saab V4 i grupp 1 skick, ungefär som dagens grupp N begicks premiären och jag minns hur nervös jag var. Det här var dessutom en vintertävling, jag vet att det hörs fantastiskt, vinterrally i Blekinge men så var det.
Före start gick jag och min kartis Claes-Göran runt och kollade in konkurrenterna, en handfull Saabar och så en liten äcklig spygul 1000 kubiks hundkoja. Alltså en vanlig, ingen Cooper eller så. Hans chanser bedömde vi småleende som minimala, vi skulle i allafall inte komma sist, så mycket var klart.
Har egentligen bara ett enda minne från själva tävlingen och det var att vi fick stopp på en bro. Lite för hög ingångshastighet, full broms och motorstopp. Tog väl en halv minut innan vi kom igång igen, det var allt den här odramatiska januarinatten.
Resultatet? Jag vann inte, men kom inte sist så mycket minns jag. Den gula hundkojan då? Vann han inte så blev han tvåa, många många sekunder före min ”häftiga” Saab!
Nu är det alltså dags igen för för en av landets häftigaste tävlingar, Blekinge är nog landets bästa rallylandskap. Vilka vägar, vilka vägar det finns i Sveriges Trädgård.
Ska försöka mig på ett litet förhandstips men det är tufft, för här kan allt hända.
4WD.
1.Stoffe Nilsson Hässleholms MK Subaru
2.Åke Jacobsson Emådalens MK Ford
3.Jochim Carlström Gullabo RC Mitsubishi
4.Anders Jonasson Wäxjö MS Mitsubishi
5.Thomas Gustavsson Wäxjö MS Mitsubishi
Lite tunt i klassen och det hela bör bli en fajt mellan Stoffe och Jacobsson. Dagsformen lär avgöra även om Stoffe har psykologiskt övertag på Fordåkaren.
2WD.
1.Jonas Åkesson Karlskrona AK Opel
2.Mattis Olsson Gullabo RC Toyota
3.Joacim Kristiansson SMK Hörby Opel
4.Daniel Halldén Skillingaryds MK Volvo
5.Kjell Fransson Vimmerby MS Volvo
Jonas Åkesson har gått från klarhet till klarhet, vinner sällan men är med i toppstriden hela tiden. På hemmavägar lossnar det och han tar sin första DM-seger. Mattis Olsson är svårbedömd då han tävlar så oregelbundet. Alltid snabb och kan mycket väl vinna före Jonas.
En brasklapp är att Thord ”Todde” Johansson lär ha fått ordning på sin trilskande bensinpump och är efteranmäld. Hoppar självklart då in på listan, men placeringen…
Det blir tidig morgon då Kadetten ska besiktigas redan 07.00, alltså avfärd strax före fem. Men efter besiktningen har vi desto längre tid att ladda upp, första start är inte förrän klockan 11.00.

2 svar på “Rallydebut för Motorbloggaren 1971 i Karlskronapokalen!

  1. Hej!
    Vad hände i Karlskrona? Såg ingen liten Opel i resultatlistorna. Gav den inte utslag på målklockorna? Väntar med spänning på förklaring.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *