Rally Wales i kvar i WRC, Åhlin med Östberg och Citroén, Vatanen kör R5-Fiesta i BM 2016, Emil hemma och Stoffe ”nollar”!

BloggWalesDagens bästa rallynyhet, ”RAC-Rallyt” eller som det numera heter WRC Wales Rally GB har säkrat en plats i WRC-kalendern även 2016. Det har en tid varit turbulent kring det brittiska VM-rallyt, bland annat har man hotat med att ersätta detta lite av rallyts moder med en deltävling i Kina.
Verkar nu som att Wales som landsdel går in och fortsätter stötta rally som avgjort till dess fördel. Redan 2003 inledde man med att stötta rallyt ekonomiskt ch nu fortsätter man fram till åtminstone 2018. Ryktet säger att Wales regering puttar in runt 50 miljoner svenska kronor under nästa tre års period.
WRC-promotorn Oliver Ciesla säger till Autosport att man har möjligheten att föreslå ändringar i kalendern till FIA, någon sådan ändring vad gäller Wales blir det alltså inte.
Kan bekräfta att vi har för avsikt att föreslå att Rally GB kvastår i WRC-kalendern för 2016, säger Ciesla.
Något som dock kan ändras är datumet för rallyt, en flytt till oktober från november verkar inte helt uteslutet. Något som då skulle innebära att Rally Australia tar över som finalarrangör.
Arrangören i Wales har inga små planer för sitt rally, målsättningen är att bli världens bästa rally.
Utan den strävan skulle vi inte göra vårt jobb ordentligt, säger en talesman för rallyt.
En som gillar beslutet är f.d Audi-drottningen Michele Mouton som är WRC:s ventil in till FIA. Fransyskan delar min uppfattning om rallyt.
För mig är Rally GB en del av vårt rallyarv och det är viktigt att det finns med i WRC. Inte helt enkelt att få ihop en VM-serie, handlar om balans mellan historia och nya marknader, menar Mouton.
Det är de nya marknaderna som fabriksteamen vill åt…

*
BloggÅhlinBlev även glad när jag såg vem som är med Citroén-teamet i Frankrike när man testar inför ADAC Rally Germany om två veckor, Fredrik Åhlin. Samtidigt som Mads Östberg försöker slipa bort gruskänslan inför de tuffa asfaltsträckorna hos de tyska vinodlarna finns Fredrik vid servicen. Vad detta betyder, om det är bilbyte för värmlänningen i faggorna har dock inte framgått…

*
BloggAriAtt säga Vatanen i rallykretsar innebär för oss som inte längre klassar in i kategorin ”spring chicken” automatiskt minnesbilder av en bredsladdande Rothmans-Escort med Ari bakom ratten. Då gärna på någon deltävling i Brittiska Mästerskapet som blev hans språngbräda mot Rally-VM och VM-titeln 1981. BloggMAXNu gör sig sonen Max redo att ta vid där farsan slutade och har gjort klart med däcktillverkaren Drive DMACK att köra R5-Fiesta när Brittiska Rallymästerskapet gör comeback 2016. Redan idag har en fot inne hos DMACK då han ligger trea i Drive DMACK Fiesta Throphy efter Finland. Redan efter målgången där testade han nya värstingen.

*
BloggEmil kopia 18På fredag startar ADAC Cosmo Rallye Wartburg i Eisennach och då med Emil Bergkvist/Joakim Sjöberg på plats med Opel Motorsports R2-Opel Adam. Tävlingen ingår i Tyska Mästerskapet. Lite av att komma hem för Emils ”Adam” då bilarna byggs i just Eisennach. Bortsett från detta kära återseende är rallyt uppladdning för Emil och Jocke inför WRC ADAC Rally Germany. Det som är lite unikt med tävlingen är att delar av banan på lördagen körs i mörker.
Det ska bli spännande att köra i mörker, menar Emil.
Inget vi har mycket erfarenhet av annat än på vinterväglag hemifrån men vi ser fram emot det, ska bli spännande och lärorikt.
Seger är målsättningen men bara att åter få köra rally gillas av Emil.
Klart det skulle vara roligt att vinna men vi är särskilt nöjda med att få komma ”hem” och tävla i Tyskland och ”Opel-land”, avslutar Emil.
Tävlingen ingår även som deltävling fyra i ADAC Opel Rallye Cup vilket även betyder att Almunges unge Pontus Åhman finns på plats. Även femte placerade dansken Jacob Madsen kör i helgen men med ny kartläsare, rutinerade Carina Møller då ordinarie notläsare Line Lykke Jensen fått förhinder.

*
BloggStoffeIdag lyfter vi på hjälmen och hurrar minst fyra gånger för Stoffe Nilsson som fyller 40 år. Antar att ”nya co-drivern/sambon” Esmeralda Gyllenswärd och Stoffes son Liam redan gratulerat ”gamlingen” annars är det hög tid. Seger på lördag i AM Snapphanerally vore nog den födelsedagspresent som står överst på önskelistan. Stort grattis säger Motorbloggen!

*
Känns mer än lite trist att notera att två av vår tids största rallyåkare även de i dag skulle fyllt år om de varit livet. Fordesset Roger Clark hade blivit 76 år medan Colin McRae skulle fyllt 47.


BloggHedströmNu byter Peter Hedström bilmärke inför nästa deltävling i Rallycross-EM i norska Hell. Peter testade en av Olsbergs MSE:s Ford Fiesta Supercar direkt efter SM-deltävlingen förra helgen på Westombanan i Arvika. Trots att bara sex varv hanns med innan banan stängdes för dagen, hann Peter få en god känsla om bilens kapacitet. Testbilen var för övrigt den bil som gick segrande ur A-finalen på Westom.
Den kändes mycket bra direkt, jag fick en härlig feeling körmässigt och motorn hade ett fint register att jobba med, säger Peter Hedström.
Bilbytet från Skodan innebär en vitamininjektion för Peter.
– Jag känner att det här bilbytet blir en fin vitamininjektion för hela teamet och jag ser verkligen fram mot Lånkebanan som jag gillar, avslutar Peter Hedström.

*

BloggOpel1 BloggOpel2Dagens Opel-Spotting svarar jag själva för och inte vilken Opel som helst. Erik och Sig-Britt Nilsson i Broby vann i helgen europeiska klassens ”People Choice” vid den stora bilträffen i Kärrasand. Parets extremt fina Opel Rekord Carbriocoach från 1955 inbringade som förväntat flest röster, jag förstår dom som röstade!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *