Rally-VM är inte kört, Latvala jagar Ogier, ”Kalle” Kruda bröt i Arktisk-ledning, RM=katastrof och så Motorlistan i KB!

Igår kväll efter att Sebastien Loeb åkt av lite lätt och träffat ”the rock” med vänsterbak och lämnat Ogier i ensam säker ledning av Rally Monte Carlo tänkte jag för mig själv.
Det var det Rally -VM det!
Nu kanske det inte ändå är så illa för tvåan Jari-Matti Latvala verkar ändå inte ha gett upp fajten och när fransmannen så även snurrade på sträcka tio och tappade lite tid fick finnen kontakt, inte ”när” men kontakt. Bara 42,8 sekunder bak efter dagens sista sträcka, klassiska ”Sisteron” gör att loppet ännu inte är helt kört.
Förstår inget, konstaterade Latvala förvånat vid målet på sträcka tolv.
Jag har ingen ambition att jaga ikapp Seb men visst, jag gillade sträckan och hade ”a great rythm”!
Ogier å sin sida har ändå fortfarande marginal, men i de vanskliga förhållande som råder kan allt hända, däcksvalet är det som skiljer mellan succé och katastrof. Ogier spelade med säkra kort på Sisteronsträckan och tappade massor av tid, tjugo sekunder till Polo-kompisen och hela 38 sekunder till sträckvinnaren Kris Meeke. När rallyledaren fick frågan om det hänt något på sträckan svarade han lite irriterat.
Dubbdäck var det säkra men inte snabbaste valet med tanke på sträckan.
Reportern gav sig inte utan ville ha svar på om han haft något ”moment” där inne?
Inte ett enda, det är det som är felet, svarade Ogier.
BloggOlaTrea är Andreas Mikkelsen med ”Motorblogg-fanen” Ola Floene (bilden när han extra kollar noterna inför lördagsetappen, har inget minne att Roland någonsin gjorde detta när vi körde med Kadetten?). Att klättra högre i resultatlistan tror jag inte finns på Andreas och Olas karta vilket jag självklart stöttar, jag har ju paret som trea i mitt tips. Andreas berättar om taktiken.
Jag försöker att vara snabb och klok samtidigt!
Bra taktik Andreas, ungefär så tänker jag också när jag luftar ”Silver-VOC:en” fast mina kamrater kontrar med ” korkad och långsam”…

*
För svenskekipaget (gäller att glädjas åt det lilla…) Mads Östberg och Jonas Andersson går det riktigt bra och i sin ”gamla ” DS 3:a är man klart bästa Cittra på fjärde plats. BloggSordoHar en dryg minut upp till landsmannen Mikkelsen vilket man så klart inte kör in om han fullföljer ”snabb och klok taktiken”. Bästa Hyundai är Dani Sordo (bilden) på femte plats, bara fyra sekunder före den andre i20:an med Thierry Neuville bakom ratten.

*
Sebastein Loeb har klättrat under dagen och är nu på poängplats som nia med den andre nya DS3:an i händerna på Kris Meeke direkt efter. Henning Solberg kämpar på som tolva och åkte av lite lätt på sista sträckan i dag, ändå såg Henning ut som en stor ”smiley” när han kom i mål.
Mitt fel, har aldrig kört på den här typ av däck tidigare…
BloggKubicaPlaceringen efter har snabbe ”mästeravåkaren” Kubica och nu var det även träd som stod i vägen (bilden).

*
BloggTänakDet blir inte Fords rally den här gången heller, Elfyn Evans är visserligen sjua medan Ott Tänak åkt av och redan gett upp kampen om poäng i premiären. BloggBertelliNytillskottet i ”The Blue Oval-gänget” italienaren Bertelli (bild) försvann när han hittade ett snöfyllt dike. Nu hade han tur att det var vit snö, vet inte hur det funkat med den militärmaskerade Fiestan i en grön skog, svår funnen?
Nu kämpar vi inte längre utan inriktar oss på att göra ett bra jobb för teamet, var Tänaks inställning inför avslutningen.
Den första av dagens sträckor nummer nio fick strykas av säkerhetsskäl, allt för stor publik de sista kilometrarna före mål.

*
BloggKrudaInför den allra sista sträckan av Arctic Rally i trakterna kring Rovaniemi ivar det stenhårt mellan Karl ”bad ass” Kruda och Juha Salo, bara två sekunder skilde i regerande finske mästaren Krudas favör när man gav sig ut på den fem mil långa avslutningen ”Ristolampi”. Där gick det åt h-e för estländare Kruda när nya R5-Cittrans motor packade ihop. Har ingen aning vad ”h-e dj-la skit” heter på estniska men hade man stått i närheten av ”Kalle” hade man säkert fått lära sig detta…
Nu tog Juha Salo hand om segern nästan tre minuter före tvåan Joni Nikko. Fast allra gladast av bilden att döma var föråkaren kartläsareBloggArctic Tommi Tuominen efter att ha kört samtliga tolv sträckor utan problem.

*
Nu är det bara två veckor kvar till premiären för ”Svenskt mästerskap i rally” uppe i Sandviken. För närvarande är där knappt åttio anmälda, alltså en helt normal siffra numera för en SM-tävling. Uppenbarligen har inte nyheten med ”power stage” varit tillräcklig för att spränga anmälningslistan?
Kul är att där finns så många R-bilar anmälda och i ”stora klassen” finns både Citroén, Ford, Peugeot och förhoppningsvis även helt nya Mitsubishin i händerna på Martin Berglund. Ska bli kul att se duellen Jerker Axelsson mot Pontus Tidemand, WRC-Subaru vs. WRC-Fiesta.
I Trimmat 2WD är spänningen stor om Victor Henriksson får nybygget klart, den vassa Citroen Ds3 R3T Max. Här blir det intressant om splitterny fransk högteknologi i händerna på Victor kan mäta sig mot svensk hemslöjd i form av Volvo 240 som rattas av Patrik Flodin. I avsaknad av potent Opel får tummarna hållas lite extra för Golfåkande Kristian Johansson, trots allt inte så länge sedan han körde Opel Corsa!

*
Om det är ”normalt” i SM-delen så är det katastrof i nyinstiftade RM som samkörs i Vinterpokalen. BloggThobiasBara nio anmälda och däribland min klubbkompis Thobias Svensson som redan provat ut de nya extraljusen på Grupp E-Golfen inför ”norrlandsäventyret” (bilden). Katastrof, något annat ord kan man inte beskriva det med när förarna i landets största rallyklass VOC Mekonomen Rally helt bojkottar SBF:s försök att utmana ”deras eget SM” Sverige-Serien. En enda ”VOC:are anmäld, Östhammars Håkan Süld med sin Volvo 940 plus en Grupp F FWD

*
BloggKadettSå fort där dyker upp en Opel i mejlkorgen blir det som alla tycker, intressant. Så när Bengt Karlsson från Vinniga mejlar måste detta högprioriteras. ”Hej Tommy
Nu har jag inte läst din krönika på ett tag men vet ju att du gillar Oplar. Denna rallyopel skall enligt info som har nått mig gå att beskåda på ett nytt bilmuseum som öppnar i Timmele idag.
http://www.ut.se/lokala-nyheter/bilmuseum-slar-upp-portarna/
fVar i höstas och besökte en bilentusiast som har denna i sin samling,men skall nu alltså lånas ut till det nya muséet
Vore kul om du kunde få med info om detta muséeum i din krönika.Invigningen med Bosse bildoktorn är ju i idag så det kanske blir svårt men bättre sent än aldrig.
Från en rallylover till en rallylover
Bengt Karlsson Vinninga”.
Aldrig försent med en Opel i Motorbloggen!

*
Tänker på er som ännu inte anmält er som prenumerant på Kristianstadsbladet där det som vanligt var ”Motorlördag” idag där det stora reportaget handlade om motocrossentusiasten Gunnar StjernbergBloggGunnar som ägnat sextio år av sitt liv åt SMK Kristianstad och Ripabanan. Gunnar är bror till legendariske numera bortgångne kartläsaren Lars Stjernberg så var detta klart med att Motorbloggen inte innefattar motorcyklar.  Vid sidan av reportaget om Gunnar var så klart ”Motorlistan” från mig het. Här kommer den:
Sebastien Loeb. När detta skrivs ska andra etappen av WRC-premiären Rallye Monte Carlo snart dra igång. Oavsett hur det går framöver så visade niofaldige världsmästaren Sebastien Loeb i sin tillfälliga comeback direkt vem som är världens genom tiderna bästa rallyförare. Utklassade de två senaste årens VM-vinnare Sebastien Ogier på första sträckan och även om han tog tillbaka tid på andra sträcka så ledde Loeb inför nattuppehållet. Ogier konstaterade samtidigt ursäktande och lite surt.
– Man måste betänka att Loeb inte behöver tänka på hela mästerskapet som vi andra, han kör ju bara den här tävlingen…
Visst är det så och självklart skönt för resten av VM-åkarna!
Tom Kristensson. Vet inte när senast en skånsk rallyförare vann en tävling av dignitet där förutsättningarna varit vrålsnabba sträckor på snö och is? I helgen skedde det när SMK Hörbys jättelöfte Tom Kristensson i par med Timmy Berntsson körde hem Sverige-Serie premiären i tuffa två-dagarstävlingen Finnskogsvalsen i norra Värmland. I det som kallas ”SM-för Volvo Original” vann 23 årige Kristensson före betydligt mer rutinerade vinteråkare som bara förvånade sig över skåningens tempo.
Eldsjälarna. Vad vore motorsporten utan alla ideella eldsjälar och svaret är enkelt, stendött. Här intill kan man läsa om motocross fantasten Gunnar Stjernberg som ägnat nästan sextio år av sitt liv åt grussprutande motorcyklar. Han är inte ensam, det finns tack och lov många fler än Gunnar. I vårt område till exempel Göran Johansson, Kristianstad, CG Wilke i Hässleholm och Degebergaboende Lars Mattsson. Ej att förglömma hela ledargänget i Kristianstad Karting Klubb.
Motorstopp. Alla motorsportälskare är glada över SVT:s ”satsning” på deltävling två i Rally-VM Rally Sweden. Tyvärr är det inte lika mycket tv-tid för helgens Rally Monte Carlo, här nöjer man sig med det sedvanliga sammandraget på idiottiden 23.05 söndagkväll. Helt gratis har man direktsändning från den avslutande ”power stage” söndag klockan 12-13.00, vilket så klart vore perfekt i Pops ”Vinterstudion”. Men där trängs istället skidor i alla dess former oavbrutet från nio till fyra…
Veckans läsarmejl. Under 2014 kunde Motorbloggen på kristianstadsbladet.se notera den fantastiska besökssiffran 99 599 unika läsare. För att få lite perspektiv så lockade populära Fotbollsbloggen lite fler än drygt hälften, 57 406 besökare. Anmärkningsvärt var att i vår extremt handbollskåta del av världen noterades just den bloggen för siffror långt under motor/fotboll.
En trogen läsare av Motorbloggen är norrmanen Ola Floene, kartläsare till VW:s VM-förare och jättetalangen Andreas Mikkelsen. Mitt under förberedelserna till Rally Monte Carlo tog sig Ola tid att skriva till Motorbloggen: ” Hei Tommy!! Vi kjenner varandre ikke, men lyst å fortelle deg, …..du holder meg oppdattert …)) Liker å lese det du skriver, det siste jeg gjør før jeg hopper i seng etter en lang dag….er å se hva du har hittat igjen…)) Ola

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *