Rally Sweden kan bli publikfritt, busväder väntar för ACI Rally Monza, mycket ”sprint” i Södra 2021 och säkerheten hög med ”Halo”!

Trots att det finns rallyröster som fortsatt hävdar att ”the show must go on” så hopar sig orosmolnen gällande Covid-19 i rally även efter årskiftet. I dag konstateras det i en intervju av P4 Värmland med Glenn Olsson att om andra deltävlingen i WRC, Rally Sweden  blir av, så kan den få köras publikfri.

Foto: Tommy Svensson

Lägg märke till ordvalet om alltså om den nu körs så menar Olsson, blir det inte något rally som liknar föregångarna. Inför det avgörande beslutet som ska komma inom de närmast dagarna jobbas det med två alternativ, delvis med publik och så helt publikfritt. Tävlingsledningen ser båda som stora utmaningar.

Väljer vi att köra utan publik, ja då måste vi också  gentemot myndigheterna också garantera att det verkligen blir så, förklarar Glenn Olsson.

Skulle alternativet bli publikfritt på sträckorna räknar man också med  ett stort inkomstbortfall.

Foto: Tommy Svensson

Vi har känt att vi är tvungna att planera för ett rally utan publik, där det ekonomiska är en stor utmaning för vi kommer att tappa närmare 15 miljoner, konstaterar Glenn Olsson.

Men inte bara att köra utan publik blir svårt att hantera även mediabevakningen kommer att bli lidande, bland annat blir det inte möjligt att intervjua förarna under tävlingens gång. Inte heller någon kontakt mellan fans och tävlande kommer att vara möjlig. Med andra ord blir serviceplatsen i Torsby helt stängd för alla utom tävlande, mekaniker och funktionärer. 2021 blir året då Rally Sweden inte bara har att hålla tummar för att det blir en riktig ”vargavinter” utan även att pandemin om inte försvinner, så åtminstone lugnar ner sig och detta både snabbt och kraftigt…

*

På tal om vinter så är det snudd på sådan i trakterna kring Bergamo och Comosjön och uppe i bergen lär finnas både snö och is. Detta kan göra helgens WRC-final ACI Rally Monza till ett lotteri och med förhållanden som kan påminna om de i Rally Monte Carlo. Imorgon och på onsdag  när reken är igång väntas regn medan första tävlingsdagen (torsdag) ska bjuda på lite sol och tre plusgrader. Men redan under fredagen drar busväder in över Lombardiet med mycket regn som sedan ska fortsätta även på lördagen. Sista dan däremot ska det både bli sol och varmare uppemot nio plusgrader.

Foto: Tom Kristensson

Idag påbörjade Tom Kristensson och Joakim Sjöberg årets viktigaste tävling i andra försöket att vinna Junior-WRC.

  Idag kör vi test där det är lite blött och isigt på sina ställen, men allt ser bra ut, hälsar Tom.

*

I går kom Tävlingskalendern från Södra BF och helt klart är att man i den här landsändan mer och mer verkar övergå till att vilja köra ”sprintar”. Räknade till 15 stycken både på grus och asfalt. Däremot är det sämre med renodlade rallytävlingar och om man bortser från SM-tävlingen Snapphanerallyt är det enbart Trelleborgs MK och SMK Hörby som har kvar sina rallyambitioner. Reserverar mig dock för att även Kristianstad MK och Asarums MS bidrag, ”Kong Christian Race” och ”Ekratten” även de kan köras som rally. De som man däremot skulle ha kört detta Covid-19-år var båda sprintar.

Foto: Tommy Svensson

Noterar också att ”Temahallen Grussprint” och Arlöv MC:s helt nya ”Staffanstorpsprinten” båda körs samma dag den 5 juni. Nu är detta dock en mycket preliminär kalender och förhoppningsvis rättas alla buggar till innan den spikas. Samma problematik uppenbarar sig även den 4 september dit SMK Hörby fått flytta ”TV-Svängen”  för att Svenska Rallymästerskapen skulle få ihop SM-kalendern. Nu ligger istället ”Snapphanerallyt” på den 11 september vilket i sin tur innebär att TV-Svängen nu krockar med Arlövs andra tävling under 2021, ”AMC-Rajset”. Först ut 2021 är Trelleborgs MK med Bilsport Rallycup-premiären ”Rally Anderslöv” och detta redan den 27 mars. Trelleborgarna är även de som stänger säsongen med ”Falsterbo Rallysprint” den 23 oktober. 

*

Kalendern bli säkert ett ämne på dagordningen när Södra med avgående SGA Patrik Persson för första gången kör ”Rallymöte för alla” digitalt och som videomöte den 12 december. Rent praktiskt ska detta fungera så här: Resultatservice erbjuder er att deltaga i Södra BFs Rallymöte  den 12 december kl 09.00 via ett videomöte med hjälp av Google Meet. För att kunna deltaga måste du skicka ett mail med din epostadress och anmäla att du vill kunna deltaga via videomöte. Skicka till lars.gren@resultatservice.se Därefter får du en inbjudan med en länk till mötet samt övriga instruktioner. Mötet använder enbart ljud, Bild användes enbart för att visa presentationer mm. Du kan ansluta med dator, telefon eller platta.”.

*

Inte ofta man ser så mycket motorsport i media som i helgen när Romain Grosjean kraschade hårt i Bahrains GP. Att han kunde kliva ur det brinnande vraket med smärre brännskador på händerna som enda minne, visar att även han där uppe numera är på motorsportens sida. Liknande krascher under förra seklet innebar i stort sett alltid slutet för den inblandade föraren. Säkerheten har trots allt tagit stora steg och då inte minst det av många förare kritiserade skyddet ”Halo” runt sittbrunnen visade sig vara effektivt. 

*

Motorbloggen får sin information via officiella pressreleaser, sociala medier och läsarkontakt. Även från avsändare med av dom godkända kanaler på Twitter/Facebook. Varje läsare får själv avgöra om källorna kan anses tillförlitliga. Till Motorbloggen avsänt material betraktas som OK att publicera utan restriktioner såvida inget annat anges. Mail till Motorbloggen skickas på: tommy.svensson@kristianstadsbladet.se. Mobil : 0705-28 55 33

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *