Petter Solberg får fabrikssits och så Skidskyttehelvete med full kraft!

Ännu en glädjande rallynyhet, om den stämmer alltså, Petter Solberg är klar för Citroëns andra team i Rally-VM. Detta hävdar iallafall Norska nyhetsbyrån NTB medan Solberg själv varken bekräftar eller dementerar.
– Jag har alltid mycket på gång, var Petters kommentar till nyheten.
Inte heller Citroénbasen Olivier Quensel vill bekräfta, förrän budgeten är klar. Hur som helst känns det ändå bra att Petter är kvar på banan och att vi med allra största sannolikhet får se honom i Karlstad i februari. För Rally-VM utan Petter Solberg, känns lite som julafton utan jultomte!
Skrev igår lite om att Skidskyttehelvetet brakat loss på allvar. Vad är det som gör att just denna minst sagt udda nischsport, får breda ut sig i alla media? TV och radiosändningar flyttas och stuvas om för att några ”jönsar och jönsor” åker skidor med en bössa på ryggen. Man verkar vilja få oss att tro att det är en stor nationell angelägenhet när Björn Ferry blir 57:a, men vem bryr sig!
Roade mig med att försöka få fram lite fakta om svenskt skidskytte vilket inte var så lätt och Skidskytteförbundets egen hemsida var inte till stor hjälp. Bland annat försökte jag ta reda på hur många licensierade utövare det finns i landet, vilket inte redovisas någonstans, kan detta vara en slump? Vill man inte tala om hur pytteliten sporten egentligen är? Det enda jag lyckades plocka fram var att det finns 45 skidskytteklubbar i landet och att det 2009 hade varit 196 skidskyttar samlade vid SM. Fyrtiofem klubbar (den sydligaste finns i Bohuslän), att jämföra till exempel med Svenska Bilsportförbundets 470 klubbar. I dessa 470 klubbar finns totalt 107 424 medlemmar och jag har för mig att det finns strax över tjugotusen med tävlingslicens. När får vi samma uppmärksamhet i media?
Bara i Södra Bilsportförbundet finns tio klubbar fler än hela Skidskytteförbundet och med nästan nio tusen medlemmar. Hur många medlemmar finns det totalt i skidskytteförbundet, tusen, två tusen vem vet? Kan någon då förklara för mig varför klockorna stannar så fort det är tal om skidskytte? Inte sänds det direkt i radio och tv från Rally Sweden med hundratusen åskådare på plats. I Skidskytteförbundet jublades det över att man haft tjugotusen åskådare på någon sorts World Cup i Östersund, alltså tjugotusen på fyra dagar. Jag tror inte att det är en speciellt vild gissning, att det egentligen är femtusen åskådare som ser tävlingarnas alla fyra dagar…
Hörde på P4 idag i deras kulturprogram där min gamle arbetskamrat Hedvig Weibull pratade om nästa stora publiksport. En sport som kommer att konkurrera med skidskytte, nämligen Boxnings-schack. Jo det är sant det finns, parallellerna är dessutom slående mellan de här två konstruerade sporterna. Först spelar man ett parti schack, sedan går man upp i ringen och boxas, nytt schackparti o.s.v.
Nu väntar jag bara på den här sportens stora mediagenombrott, till dess får backhoppning med basketboll och orientering med skridskor ge sig till tåls. Men lugn er tid kommer säkert!

8 svar på “Petter Solberg får fabrikssits och så Skidskyttehelvete med full kraft!

 1. Hur många licenserade skidskyttar finns det i hela Sverige?

  Det finns uppskattningsvis 1 000 aktiva utövare av sporten skidskytte i Sverige idag.

  Från 118 100
  Tror det finns fler 12 åriga go-cart förare än så!!!!!!

  1. Hej Toberi.
   Var hittade du den siffran, jag lyckades inte? Alltså tusen licensierade skidskyttar, mindre än en tjugondel aktiva inom bilsporten. En sak kan man säga, Skidskytteförbundet har verkligen lyckats sälja in sin nischsport till skillnad från SBF…
   MVH
   Tommy

 2. Skulle det däremot hände en mindre avåkning eller olycka av mindre slag då blåser man upp detta som de stora nyheterna på bästa sändningstid det frossar SVT i att förmedla.

 3. Hej Micke.
  Nu inbillar jag mig att förutsättningarna är ganska skilda mellan Rally-SM och Skidskytte-SM. Vet inte riktigt, men inbillar mig att en fullständig skidskyttutrustning inklusive gevär, kostar ungefär som däcken till två SM-rallyn. Till detta kommer så en rallybil på minst 300 00 kronor. Undrar hur många Skidskyttar som stått på SM-startlinjen med de kostnaderna i bagaget? Eller omvänt hur många rallyåkare hade ställt upp i Rally-SM om en full säsong kostade runt 20 000 kronor?
  Sedan ska man ju ha klart för sig att det här är smal sport, i hur många länder tävlas det i Skidskytte? Konkurrensen verkar ju inte så där stenhård, medan det körs biltävlingar i alla jordens hörn.
  MVH
  Tommy

  1. Visst har du rätt i att det kostar skjortan att åka bil. Men håll med om att skidskyttarna är 1000 gånger bättre än motorsport på att marknadsföra sig. Och nog är det så att dom har det bättre förspänt med kommunala anläggningar, men det har dom delvis fått tack vare sitt lobbande och sina framgångar på internationell mark. Och mycket av deras framgångar kan dom tacka Magdalena Forsberg för, när hon började att åka var det knappt någon som visste vad skidskytte var, men se nu! Hur stort som helst, och i Tyskland är sporten jättestor. Det vi behöver inom motorsporten är några fixstjärnor som gör sporten känd. Och om vi ska lyckas med det så måste förbundet gå in och stötta mera än vad dom gör i dag.

   Jag är själv involverad inom motorsport både som aktiv förälder och funktionär. Men jag tycker ändå att man måste acceptera att andra idrotter tar mera plats än många andra. Och jag är ganska säker på att VC i Östersund hade miljoner tittare, att inte det var så många på plats berodde nog på den stränga kylan. Något som bara Formel 1 skulle kuna få om det sändes i SVT. Lite synpunkter från mig…

   Ha det gott!

   Mikael Magnusson

   Sörevägen 6

   836 31 Lit

   0730-915 637

   http://www.freddie.se

   Från: Disqus [mailto:]
   Skickat: den 6 december 2010 17:00
   Till: mikael.magnusson@freddie.se
   Ämne: [kbmotorbloggen] Re: Petter Solberg får fabrikssits och så Skidskyttehelvete med full kraft!

   TommySvensson wrote, in response to MickeM:

   Hej Micke.
   Nu inbillar jag mig att förutsättningarna är ganska skilda mellan Rally-SM och Skidskytte-SM. Vet inte riktigt, men inbillar mig att en fullständig skidskyttutrustning inklusive gevär, kostar ungefär som däcken till två SM-rallyn. Till detta kommer så en rallybil på minst 300 00 kronor. Undrar hur många Skidskyttar som stått på SM-startlinjen med de kostnaderna i bagaget? Eller omvänt hur många rallyåkare hade ställt upp i Rally-SM om en full säsong kostade runt 20 000 kronor?
   Sedan ska man ju ha klart för sig att det här är smal sport, i hur många länder tävlas det i Skidskytte? Konkurrensen verkar ju inte så där stenhård, medan det körs biltävlingar i alla jordens hörn.
   MVH
   Tommy

   Link to comment: http://disq.us/tzcgn

   1. Hej igen MickeM.
    Det är klart Skidskyttarna är skickliga på att lobba och marknadsföra sin sport, där har SBF massor att lära. Likaså behövs det fixstjärnor, men jag är lite skeptisk till hur den rallyåkare ska vara konstruerad för att få ett uppslag i Expressen eller Aftonbladet. Tyvärr tror jag inte det kommer att ske i denne Kungens tid…
    Jag har inga problem med att acceptera andra sporter och att dom tar stor plats, men då snackar jag om ”riktiga” sporter. Inte någon sorts pausunderhållning för militärer som skidskytte var från början. Tyvärr Micke jag blir aldrig någon fan!
    Ha det
    Tommy

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *