Petter Solberg är tvåa och kan upprepa scenen från 2003!

Vädret är typiskt brittiskt i Wales och Rally of Great Britain, alltså regn, dimma och allmänt otrevligt, precis som det ska vara när det är final i Rally-VM. Efter elva körda sträckor, alltså ungefär halva tävlingen så leder Loeb ett långt andetag, 2,5 sekunder före Petter Solberg. För Loeb betyder segern ingenting mer än att visa sin totala överlägsenhet. För Petter däremot skulle det vara största framgången sedan han hoppade upp på motorhuven efter sista sträckan i samma rally 2003. Då på en blå Subaru och signalerande att han var ny världsmästare, första norrmannen någonsin.
Nu kan Petter faktiskt köra hem silvret, måste bli sämst tvåa och hade man kunnat spela på det här i Värmland i februari hade man säkert gjort sig en hacka. Solberg i en privatanmäld Citroën före Wilsons bägge Focusåkare Hirvonen och Latvala, vem hade tippat detta? Ja mer än jag själv förstås…
Fordarna hinner inte med i halkan, Hirvonen är trea och Latvala fyra, båda dryga minuten bak. Ogier har rullat och lär inte starta om.
Än tuffare är det i P-WRC där Patrik Flodin trillat ner till andra plats efter att ha kört på en sten och skadat styrningen. Ligger halvminuten bak ledande Tännak, men vad värre är att VM-ledaren Araijo ligger fyra vilket gör att han så här långt ser ut att vinna serien. Flodin måste bli minst tvåa, hamnar då på samma poäng som Araijo och skulle Ilsbo-expressen vinna, går han förbi med sju poäng. Men problemet är att Araijo egentligen bara behöver ta sig i mål för att säkra guldet och han lär inte ha något annat mål i sikte…
Sandell är tyvärr borta från sin guldstrid och ligger sist i S-WRC. Blir väl kanske inte ens ett brons?
Över till något annat, något riktig fult. Sedan ett bra tag tillbaka har polisen tillgång till en mörgrön VW-buss med en av ” Trafikverkets nya livräddare” monterad i bakrutan. Bussen ställs tillfälligt upp där man tycker det kan behövas en dämpning av farten och detta är väl svårt att ha några synpunkter på. Ett antal meter före bussen skyltar man ärligt även upp med varning för ”plåtpolisen” så ingen ska behöva åka dit i onödan.
Häromdagen stod bussen parkerad på E22:an i Linderöd med uppgift att mäta hastigheten i södergående riktning. Det fula är dock att här stod ingen extra skylt, utan bara den vanliga fastmonterade som varnar för kameran i korsningen mitt i byn. Trafikanter som kör här ofta vet att när man passerat här och är på väg ut från 50-sträckan är det fritt fram. Men då några hundra meter senare kommer den gröna folkabussen och så pang, busted!
Vad säger man om detta, lagligt? Självklart. Enligt regelboken? Ja, säkerligen. Moraliskt, inte bara tveksamt utan klart nej om du frågar mig. Extra skylten borde ut, för huvudsyftet är väl ändå att få ner farten, vilket skylten ser till att så sker. För inte kan det vara att sätta fast så många fortkörare som möjligt? Om det är så, är arrangemanget perfekt!

2 svar på “Petter Solberg är tvåa och kan upprepa scenen från 2003!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *