Ogier WRC vann i Spanien, Tidemand rullade och Tim Svanholt dansk rallymästare.

Böjer mitt huvud i skam över att jag inte trodde på världsmästare Sebastien Ogier i WRC Rally RRAC Rally de Espana. Trots en punktering på lördagen och över minuten tappad kom han tillbaka och gick förbi Jari-Matti Latvala på näst sista sträckan. På allra sista var det sedan ren uppvisning av fransmannen och marginalen ner till Latvala blev över halvminuten. Här kunde man faktiskt tänkt sig en ”stallorder” i syfte att låta Latvala vinna för att efter finalen i Wales kunna visa upp en total resultatlista med Ogier som etta och Latvala som tvåa.
Nu behåller Thierry Neuville, fyra i Spanien ändå andra platsen inför ”the final countdown” även om Latvala knappade in något. Stort grattis till Miko Hirvonen som äntligen kom på pallen, tredje platsen måste nästan ha känts som en seger för finnen…
Femma slutade Evgeny Novikov och som avslagen sexa Mads Östberg. Detta trots att tävlingen enligt bland annat Malcolm Wilson hos M-Sport kan vara helt avgörande hur teamen besätter bilarna inför 2014. I en intrevju menade Malcolm.
Detta är en viktig dag för Mads, han måste verkligen visa att han är ”to get back on it!
Fordbossen menade att Östberg hade ett perfekt utgångsläge längre bak i fältet för att verkligen kunna visa vilken duktig förare han är.
Han behöver bara ge oss ett klart besked att han verkligen är på gång och samma sak gäller för Hirvonen.
– Ingen av dom kommer att vinna rallyt men dom måste kämpa för att visa sitt rätta värde!
Att Wilson nämner Hirvonen i samma mening som Östberg tolkar jag som att han mycket väl kan sitta i en M-Sport Fiesta 2014. Blir det så enkelt som en ”switch” mellan Östberg och Hirvonen? Lär inte dröja länge innan vi får besked.

*
Dröjde inte länge innan det plingade i mobilen som svar på min fråga i går om vad som hänt Pontus Tidemand. Markus A. däremot visste besked och kunde berätta att han rullat och bifogade även bild på förödelsen, tack Markus. Pontus berättar vad som hände.
Jag tycker vi fick till en bra start och räknade med att Suarez och Lemes skulle vara snabba på hemmaplan, så det var ingen överraskning. Men jag är glad att vi kunde hålla såpass jämnt tempo med dem, det känns lite som ett kvitto på att vi börjar lära oss att behärska olika typer av asfaltvägar.
BloggPontusPå lördagens andra sträcka tog dock det roliga slut för Pontus och co-driver Ola Floene.
En sten i en innerkurva blev en rullning där bilens skyddsbåge blev så tilltygad att en omstart på söndagen inte var att tänka på, berättar en besviken Juniovärldsmästare.
José Suarez, som varit den största konkurrenten under säsongen, rullade även han i precis samma kurva och fick ett abrupt slut på sitt hemmarally.
– Riktigt tråkigt att inte få komma i mål på sista tävlingen, jag hade sett fram emot att få en fight i helgen. Men man får väl ändå säga att det var tur i oturen att det hände nu istället för tidigare under året…
Exakt hur 2014 kommer se ut för Pontus är inte klart, men segern i Junior-VM ger honom sex förbetalda VM-tävlingar i en Ford Fiesta R5 i klassen WRC2, och Pontus själv har redan börjat forma ett mål inför kommande året.
Mitt huvudmål för nästa säsong är att fortsätta utvecklas, samla erfarenhet inför framtiden genom att få köra så mycket som möjligt även utöver programmet jag har genom JVM-vinsten och förhoppningsvis etablera mig starkare som professionell förare.


BloggJariMarknadsnatta som var final i Svenska Rallycupen blev en tuff tillställning där nästan fyrtio förare fick ge upp av de dryga hundrafemtio startande. Östgötavägarna är med andra ord inget man leker med.
Vann gjorde Jari Saarinen och enligt uppgift den mest segerrika i Marknadsnattas 49:e tävlingar långa historia med fem segrar. Den här gången körde Jari Mitsubishi medan en uppgift som passerat genom mitt huvud är att han köpt på sig Mikael Anderssons fräna BMW till 2014. Tvåa blev Jan-Olof Marklund i något så udda som en Lancia Delta och trea Fredrik Grahn i Forden.

BloggMikaelI 2WD-klassen var det Mikael Ericsson  med Golfen som satte upp vinnartempo direkt och t.o.m svenske mästaren Johan Holmberg fick då se sig slagen. Tackar Pierre Skytt för de fina bilderna.

*
För att flirta lite med mina danska läsare måste jag så klart även skriva om finalen i Danska Mästerskapet, DM6 Danboring Rally. Tre förare hade chansen att köra hem guldet i ”stora klassen” Division A och av dessa var det Tim Svanholt som hade minst chans på pappret. Behöver väl inte skriva vad som hände men gör det ändå, jo Tim vann så klart. Först tappade Ib Kragh i sin Super 2000 Peugeot tid på två avåkningar som i förlängningen gjorde att han kom över maxtiden och uteslöts. På näst sista sträckan rasade ledaren och regerande mästaren Christian Jensens Mitsubishimotor. Nu räckte detta ändå inte för att Svanholt skulle bli mästare utan han behövde dessutom knipa de tre bonuspoängen på sista ”power stagen” och lyckades med detta. Guld till Roskildeåkaren med tre poängs marginal till Ib Kragh och trea slutade Christian Jensen.
Slutställningen i Danmarks Mästerskapet.
Division A.
1. Tim Svanholt Mitsubishi 82p.
2. Ib Kragh Peugeot 79p.
3. Christian Jensen Mitsubishi 67p.
Division B.
1. Frank Nielsen Citroén 78p.
2. Jacob Jensen Peugeot 67p.
3. Kim Madsen Peugeot 60p.
Division C.
1. Kenneth Madsen Suzuki 81p.
2. Jesper Bistedt Suzuki 61p.
3. Morten Karl BMW 58p.
Division D.
1. Henrik Larsen Reanult 92p.
2. Nicolai Jensen Peugeot 63p.
3. Ole Jensen Renault 60p.
Det som slår mig efter att ha följt DM-serien är vilken stor skillnad där är på vagnparken i Danmark mot den här sidan Öresundsbron. I Danmark är det betydligt modernare bilar som används till rally och varför det är så kan kanske någon initierad på förbundet upplysa mig om?
Tråkigt är det att behöva skriva detta, men bästa Volvo i DM-serien blev Jens Møibaeck på en femte plats i Division D motsvarande vårt grupp H. Bästa Opel, låt vara i toppklassen Division A men ändå bara med en nionde plats, Opelföraren Tom Pedersen. Inte bra, inte alls bra…

 

3 svar på “Ogier WRC vann i Spanien, Tidemand rullade och Tim Svanholt dansk rallymästare.

 1. Hej Tommy…kul att du följer vad som händer i våra trakter…nej nån Bmw har jag inte köpt…och Mitsubishi i helgen var lånad av Dick Larsson Stockholm..mvh Jari

 2. Hej Tommy kul att du följer vad som händer i rally sverige…nån Bmw har jag inte köpt…och evo 9an i helgen var lånad av Dick Larsson Stockholm ..Focusen har jag kvar ..mvh Jari Saarinen

  1. Hej Jari.
   Stort grattis din femte seger!
   Där ser man hur många ogrundade rykten som sprids i rallyskogen, ber om ursäkt för detta…
   MVH
   Tommy

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *